ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Ortopedie pediatrică Ortopedie pediatrică Iași

Tratamentul chirurgical al fracturii de os capitat, la Arcadia

Tratamentul chirurgical al fracturii de os capitat, la Arcadia
Autor: Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Fracturile de os capitat sunt relativ rare, având o incidență între 0,4 și 2% din totalul fracturilor oaselor carpiene (oasele pumnului). Ele sunt de obicei asociate cu fracturi ale scafoidului sau ale osului hamat (aparținând marelui arc al pumnului), fracturile izolate de os capitat fiind mult mai puțin frecvente. Recunoașterea precoce a acestor leziuni (mai ales când există deplasarea fragmentelor) are o mare importanță pentru a preveni necroza avasculară și instalarea durerii cronice și a redorii articulare (limitarea mobilității) la nivelul pumnului.

 

Prezentăm un caz de fractură izolată a osului capitat drept cu deplasare și rotație de 180⁰ a fragmentului fracturat la un pacient tânăr, în vârstă de 25 ani.

Mecanismul de producere a fracturii a fost prin lovirea unui sac de box dur, cu relativă protecție a pumnului în cauză. La prezentarea în Spitalul Arcadia, pacientul a acuzat durere instalată brusc, asociată cu tumefierea feței dorsale a pumnului drept și durere la palpare în regiunea perilunară (în jurul osului semilunar).

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/tratamentul-chirurgical-al-fracturii-de-os-capitat-la-arcadia

 
Programare