ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Anestezie și terapie intensivă Anestezie și terapie intensivă Iași

Viața cu medicație anticoagulantă

Viața cu medicație anticoagulantă
Autor: Dr. Ana Irina Niculescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Anticoagulantele orale noi (NOAC-uri) reprezintă o clasă de medicamente anticoagulante concepute pentru a reduce riscul de evenimente tromboembolice prin inhibarea unor factori specifici de coagulare din sânge. În comparație cu anticoagulantele tradiționale, NOAC-urile oferă avantaje în ceea ce privește confortul pacientului și cerințele reduse de monitorizare.
NOAC-urile acționează prin inhibarea selectivă a componentelor cheie implicate în cascada de coagulare, în special factorii Xa sau IIa (trombina).
Rivaroxaban, Apixaban, Edoxaban și Dabigatran sunt exemple notabile de NOAC-uri, fiecare exercitându-și efectul anticoagulant prin mecanisme asemănătoare.

Avantajele anticoagulantelor orale noi

O caracteristică remarcabilă a NOAC-urilor este administrarea orală, eliminând necesitatea administrării prin injecții (parenterale), așa cum se întâmplă în cazul anticoagulantelor mai vechi, precum anticoagulantele din clasa heparinelor. În plus, față de alte clase de anticoagulante orale (antivitamina-K), nu mai este necesară monitorizarea periodică a eficacității tratamentului prin analize de sânge - INR. Nu în ultimul rând, medicamentele NOAC se regăsesc pe listele medicamentelor compensate 50%/90%Toate aceste avantaje fac folosirea acestor medicamente facilă, sigură și cresc semnificativ complianța pacienților la medicație.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/viata-cu-medicatie-anticoagulanta

 
Programare