Armele naturale împotriva virusurilor și bacteriilor

©

Autor:

Armele naturale împotriva virusurilor și bacteriilor

Anual, milioane de persoanele decedează din cauza infecțiilor microbiene. Acum, cercetătorii au studiat modul prin care suprafețele cu oxid de zinc și hidrodinamica particulelor pot ucide patogenii.
Tradițional, principalele căi de transmitere a bolilor au rămas contaminarea bacteriană a suprafețelor comune și băutul apei nepotabile.

Pentru a se adresa ambelor probleme, cercetătorii noului studiu au introdus zinc în apă fierbinte pentru 24 de ore, ceea ce a format o suprafață de oxid de zinc acoperită de ace minuscule ascuțite. Apoi, au introdus bacteria E. Coli. Pe lângă faptul că suprafața ucide toate bacteriile în mod eficient, atunci când a fost introdusă în apă contaminată, a distrus și E. Coli, în aproape 3 ore. De asemenea, ea a ucis și bacteriile pe care nu le-a atins.

Acest mecanism funcționează deoarece procesul generează specii reactive de oxigen, care distrug pereții celulari au bacteriilor.

În Asia de Sud și în țările africane, unde există puține surse de apă potabilă, metodele actuale de dezinfecție a apei durează 48 de ore, bazându-se pe lumina solară. Noua suprafață cu oxid de zinc crește viteza procesului de dezinfectare și nu necesită lumină.

Noua suprafață poate fi utilizată pentru dezinfectarea apei în zonele izolate, la costuri foarte mici iar tehnica este naturală, simplă și economică.

Microbii de pe suprafețe și din apă nu sunt singurii patogeni periculoși. Pe măsură ce s-a instalat al doilea val al pandemiei COVID-19, virusurile și bacteriile cu transmitere aeriană reprezintă o provocare globală.

Picăturile care poartă microbii prin aer ar putea avea un rol important în distrugerea lor. Timp de microsecunde, cât durează formarea particulelor, fluidele lor s-ar putea aranja imediat astfel încât să pună presiune asupra microbilor.

Echipa de cercetători a studiat cum ar funcționa modelul hidrodinamic asupra patogenilor atunci când bulele din mediu formează picături. După debutul pandemiei, ei au început să creeze picături asemănătoare cu cele produse de plămâni și de tractul respirator. Utilizând dinamica fluidelor pentru a prezice cum funcționează mișcarea în timpul formării aerosolilor, oamenii de știință au descoperit că factorii stresori sunt foarte sensibili la mărimea particulelor, astfel că, dacă particula se micșorează sau crește, factorii stresori își modifică magnitudinea.

Rezultatele studiului ar putea explica motivul pentru care patogenii supraviețuiesc în unele picături, spre deosebire de altele.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 01-10-2023 | creare: 26-11-2020 | Vizite: 497
Bibliografie
Nature's toolkit for killing viruses and bacteria: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201123161021.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: