Aspect de piele de găină (continuu) - cauze și tratament

©

Autor:

Multă lume se confruntă cu aspectul de piele de găină din când în când. Atunci când se întâmplă părul de pe mâini, picioare sau trunchi se ridică iar pielea poate forma mici ridicături – aceștia sunt de fapt foliculii de păr. Termenul medical pentru pielea de găină este „piloerecție”. (1)

De ce apare pielea de găină

Poate că ai observat deja că pielea de găină apare mai ales atunci când îți este frig. De asemenea când treci prin emoții puternice precum frică extremă, tristețe, bucurie sau excitare sexuală. (2)

Pielea de găină poate apărea și atunci când îți forțezi corpul, de exemplu, atunci când ai dificultăți la defecare. Acest lucru apare deoarece forțarea fizică afectează sistemul nervos instinctual. (3)

Acest fenomen apare inclusiv la animale mai ales la porci, pisici și căței. În aceste cazuri, pielea de găină apare ca un răspuns la o amenințare când animalul încearcă să pară mai puternic sau pentru a impresiona o posibilă parteneră. (4)

Deși, de cele mai multe ori, pielea de găină este temporară și complet inofensivă, există situații în care poate fi de durată și poate indica o problemă gravă de sănătate.

Pielea de găină poate indica keratoza pilară. Această afecțiune este relativ ușoară și se manifestă prin piele de găină pe brațe, coapse, față și fese. Nu poate fi prevenită sau tratată și dispare de la sine în jurul vârstei de 30 de ani. Pe lângă pielea de găină apar mici porțiuni uscate de piele care se pot agrava atunci când umiditatea este redusă. (5)

O altă posibilă cauză a aspectului de piele de găină continuu este disreflexia autonomă. Această afecțiune este cauzată de o accidentare a coloanei vertebrale și se manifestă prin piele de găină, palpitații, înroșirea feței, greață, nas înfundat, piele rece sub zona afectată. (6)

Se întâmplă rar însă în timpul unor convulsii poate apărea pielea de găină. Apare mai ales dacă suferi de epilepsie a lobului temporal. Convulsiile debutează în partea din creier responsabilă cu emoțiile. (7)

Dacă pielea de găină este cauzată de convulsii este posibil să apară și alte simptome precum confuzie, mișcări regulate cu degetele, înghițire sau lovirea buzelor. Aceste simptome, inclusiv pielea de găină, durează aproximativ 2 minute.

Temperaturile extreme reprezintă o altă cauză posibilă a pielii de găină. Dacă ești expus la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, pielea de găină ajută la reechilibrarea suprafeței corpului. În cazul temperaturilor scăzute contracțiile mușchilor atașați de foliculii de păr duc la ridicarea firelor de păr pentru a stimula evaporarea de pe acestea. (8, 9)

Unele medicamente sau suplimente alimentare afectează temperatura corporală și fluxul sanguin putând duce la pielea de găină. Acest fenomen apare mai ales în contextul consumului de yohimbină (folosită pentru a trata disfuncțiile erectile). (10)

Deseori, pielea de găină de durată poate fi un simptom al sevrajului după opioide. Apare mai ales atunci când o persoană renunță brusc la droguri. (11, 12)

Cum se tratează pielea de găină

De cele mai multe ori, pielea de găină trece după câteva minute. Dacă apare ca urmare a unei boli precum keratoza pilară, covulsiile sau disreflexia autonomă tratarea acestor boli va duce și la ameliorarea pielii de găină.

Keratoza pilară trece de la sine, însă pielea de găină poate cauza disconfort emoțional. Tratamentul constă în aplicarea de creme și loțiuni pe bază de uree, acid lactic, acid salicilic, vitamina D sau ulei de pește. Deseori, aspectul se ameliorează după câteva luni de folosire și există riscul de revenire a pielii de găină. (5, 13)

Convulsiile și simptomele specifice printre care și pielea de găină se ameliorează prin administrarea de anticonvulsive recomandate de medicul specialist. (3)

În fine, dacă pielea de găină a apărut din cauza disreflexiei autonome tratamentul constă în administrarea de medicamente pentru reducerea hipertensiunii arteriale și medicamente contra durerii.

Pe lângă acestea, este indicat să porți haine călduroase iarna și să te schimbi imediat după ce ai transpirat, să eviți expunerea continuă la aerul condiționat, să eviți drogurile și să adopți tehnici pentru a rămâne calm în situații stresante (meditație, yoga, sport etc).

De cele mai multe ori, aspectul de piele de găină este trecător. Dacă acesta persistă sau apar și alte simptome este recomandat să mergi la medic deoarece există riscul unor probleme mai grave de natură endocrină sau neurologică.

Caută un semn/simptom de boală: