Aspirina poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19
Autor: Teodorescu Mihai

Aspirina este un medicament sigur, disponibil la costuri reduse, utilizat de multă vreme în prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare și, în trecut, un medicament folosit pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei. Utilizarea aspirinei a fost foarte populară în timpul pandemiei gripale spaniole, cu câteva decenii înainte de confirmarea in vitro a activității sale împotriva virusurilor ARN. Studiile au arătat că aspirina, pe lângă efectele sale antiinflamatorii bine cunoscute, ar putea modula răspunsurile imune înnăscute și adaptative, ajutând sistemul imunitar uman să lupte împotriva unor infecții virale.
Cercetătorii israelieni au emis ipoteza că tratamentul pre-infecție cu doze mici de aspirină (75 mg) ar putea avea un efect benefic potențial asupra susceptibilității de infecție cu COVID-19 și a duratei bolii. O echipă comună, formată din cercetători de la Institutul de Servicii de Sănătate Leumit, Universitatea Bar-Ilan și Centrul Medical Barzilai, au analizat datele a peste 10.000 de persoane care au fost testate pentru COVID-19 în timpul primului val al pandemiei din Israel. Utilizarea aspirinei pentru a evita dezvoltarea bolilor cardiovasculare la persoanele sănătoase a fost asociată cu o probabilitate mai mică cu 29% de infecție cu COVID-19, în comparație cu persoanele care nu consumau aspirină. Mai mult, grupul a observat că timpul de conversie al testului PCR SARS-CoV-2 de la pozitiv la negativ în rândul pacienților care luau aspirină a fost semnificativ mai scurt, iar durata bolii a fost cu două-trei zile mai scurtă, în funcție de condiții preexistente.
„Această observație a posibilului efect benefic al dozelor mici de aspirină asupra infecției cu COVID-19 este preliminară, dar pare foarte promițătoare”, spune autorul studiului, Eli Magen de la Centrul Medical Barzilai. Investigatorul principal al studiului, dr. Eugene Merzon, subliniază importanța repetării rezultatelor studiului folosind eșantioane mai mari și includerea pacienților din alte spitale și țări, pentru a verifica rezultatele.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Combinația lopinavir-ritonavir (Kaletra) nu aduce beneficii în plus față de terapia standard în formele severe de COVID-19
- Infecțiozitatea variantelor SARS-CoV 2
- Este posibil că epidemia cu coronavirus să fi fost subestimată
- Eficiența celei de-a patra doze de vaccin împotriva variantei Omicron de COVID-19
- Pastile- urgent
- Aspirina in covid 19
- Aspirina si sportul de preformanta
- Tratament cardio cu Aspenter
- Aspenter pe o perioada mai indelungata - se poate renunta treptat sau dintr-o data?
- Aspacardin in timpul sarcinii
- Rezultat RMN, urmat de tratament preventiv cu Aspenter 75mg 1/zi