Bebelușul plânge - cauze posibile și ce să faci concret

©

Autor:

Bebelușul plânge - cauze posibile și ce să faci concret
Toți bebelușii plâng. Cauzele diferă în funcție de mai multe lucruri însă în primele luni de viață un bebeluș plânge aproximativ 2-3 ore pe zi. Aceasta este o formă primitivă de comunicare a celui mic, care încă nu știe să vorbească. Iată câteva dintre posibilele cauze ale plânsului la bebeluș. (1)

1. Îi este foame

Cu toții suntem ceva mai irascibili când ne este foame. Bebelușii nu fac excepție. Plânsul poate începe brusc mai ales dacă nu au mai luat masa de mult timp. În general, acest tip de plâns are un ritm clar și repetitiv, cu un volum ușor spre mediu. Plânsul este un semn tardiv de foame. Pentru a preveni acest lucru este important să fii atent la alte semne ale senzației de foame: își ling buzele, își sug degetele sau întorc capul spre sân sau biberon. (2)

2. Îi este somn

Ca părinte ținut în priză de cel mic ai tendința de a adormi imediat ce ajungi în pat. Somnul regulat nu apare la fel de ușor pentru bebeluș. Bebelușii nu au un ritm circadian stabil până în jurul vârstei de patru luni. În plus, bebelușul care plânge nu poate să se calmeze singur astfel că părinții trebuie să se ocupe de acest lucru. (3)

Pentru a-l liniști este recomandat să îl legeni ușor în timp ce alți bebeluși adoră vocea mamei (povești și cântecele ușoare). Dacă cel mic plânge mult în timpul nopții, poate fi tentant să reduci somnul din timpul zilei însă acest lucru nu va ameliora somnul ci din contră. (4)

Dacă bebelușul este prea obosit, corpul său va produce hormoni care îi dau un nou suflu de energie, deci vor adormi mai greu iar somnul va fi unul scurt. Cum recunoști plânsul de somn? Bebelușul plânge ușor la cel mai mic sunet, privește în gol și este mai liniștit decât de obicei.

3. Are scutecul murdar

Unii bebeluși pot sta câteva ore în scutece murdare fără a scoate un sunet în timp ce alții încep să plângă intens. Ia-ți periodic câteva secunde pentru a verifica dacă cel mic a murdărit pampersul. Cel mic plânge continuu din cauza pampersului greoi și/sau mirositor. (5)

4. Are nevoie să râgâie

Râgâitul sau eructația la copil este perfect normală. Dacă cel mic plânge imediat după ce este hrănit este un indiciu că au nevoie să râgâie. Alți bebeluși au nevoie să râgâie după sughiț, după ce au plâns sau după folosirea suzetei.

Activitățile acestea pot duce la înghițirea de aer. Drept urmare, copilul începe să plângă, aparent inexplicabil. Ține bebelușul în brațe și masează-l ușor pe spate pentru a încuraja râgâitul. (6)

5. Îl doare burta/are gaze intestinale

Dacă pe lângă plâns cel mic își arcuiește spatele sau își mișcă piciorușele este posibil ca piciul să aibă gaze intestinale. Îl poți ajuta să elimine gazele dacă îl pui pe partea stângă sau pe stomac. De asemenea, poți face mișcări de bicicletă cu picioarele sale. Gazele intestinale excesive se pot acumula și pe fondul plânsului frecvent. Dacă acest lucru se întâmplă mai multe zile la rând, vorbim despre colici. (7)

6. Îi apar dinții

Unor bebeluși le pot apărea primii dințișor încă de la vârsta de patru luni iar odată ce apare durerea specifică și plânsul se va intensifica. Alte semne ale dentiției includ salivarea excesivă și tendința de a roade ce este la îndemână. Folosirea suzetei poate liniști pe cel mic. De asemenea, poate ajuta masajul gingival ușor sau folosirea unei jucării pentru dentiție ținută câteva minute la frigider sau congelator. Ia medicamente doar la recomandarea medicului deoarece unele produse pot afecta capacitatea de înghițire. (8, 9)

7. Este suprastimulat

Expunerea constantă la noi stimuli sau la oameni noi poate afecta copilul. Bebelușul încă se obișnuiește cu mediul din jur deci nu este nevoie de mari eforturi pentru a-l speria. Dacă este suprastimulat, o idee bună este să îl scoți la plimbare într-o zonă familiară și liniștită. (10)

8. Îi este prea cald sau prea rece

Asigură-te că hăinuțele celui mic sunt potrivite pentru condițiile meteorologice. Dacă este prea cald oferă-i multe lichide și nu petrece prea mult timp sub razele soarelui. Când este frig, îmbracă-l în mai multe straturi de haine și verifică periodic dacă îi este prea cald. Un indiciu al disconfortului este plânsul și aparența de stare neplăcută a celui mic. (11)

9. Are nevoie de atenție

Copilul este fericit în preajma părinților. Nu este suficient să îi pui câteva jucării în față și să nu îl mai bagi în seamă. Deseori, bebelușii pot plânge când se simt singuri. Resimt acest lucru mai ales în primul an de viață.

10. Este bolnav

Chiar dacă nu pot spune cum se simt prin cuvinte, bebelușii resimt disconfort. Dacă cel mic este bolnăvior va plânge mai mult decât de obicei. Dacă plânge mai mult decât de obicei sau mai tare, poate fi un indiciu al unei boli. De asemenea, este indicat să fii atent la alte semne precum febră, vărsături, nu ia în greutate, nu este alert sau nu îl poți calma ca de obicei. Dacă vezi aceste lucruri este indicat să mergi la pediatru. (12)

Plânsul bebelușului are o cauză organică. Dacă plânsul nu este cauzat de opțiunile de mai sus este posibil ca bebe să plângă pentru că tu ești stresat. În acest caz, este indicat să încerci să te calmezi. Sună un prieten, bea o ceașcă de ceai sau ieși câteva minute afară, la aer curat.

Data actualizare: 24-02-2023 | creare: 24-02-2023 | Vizite: 844
Bibliografie
1. Adults learn to identify pain in babies’ cries, link: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01081-8
2. Women’s, men’s brains respond differently to hungry infant’s cries, link: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/womens-mens-brains-respond-differently-hungry-infants-cries
3. A method to soothe and promote sleep in crying infants utilizing the transport response, link: https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(22)01363-X.pdf
4. Frère Jacques, are you sleeping? , link: https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/10/research-shows-lullabies-in-any-language-relax-babies/
5. Why Babies Cry: Fact vs. Fiction, link: https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/reasons-babies-cry
6. Burping Your Baby, link: https://kidshealth.org/en/parents/burping.html
7. Have a Gassy Baby? What to Know About Infant Gas Symptoms, Remedies and Causes, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/care/gassy-baby/
8. Symptoms associated with infant teething: a prospective study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10742315/
9. Teething: Which remedies are safe for babies? , link: https://answers.childrenshospital.org/teething-remedies/
10. Overstimulation: babies and children, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/common-concerns/overstimulation
11. What's the Right Temperature for Baby? , link: https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-care/what-is-right-temperature-for-baby/
12. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19255012/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este cel mai bun mod de a calma un copil care plânge?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum