Beneficiile chirurgiei estetice

©

Autor: [+ revizuiri*]

Beneficiile chirurgiei estetice
Merita sa te programezi pentru o operatie estetica? Probabil ca ai dubii si e firesc sa fie asa. In continuare, iti aducem o lista de beneficii ale chirugiei estetice, care sa te ajute in luarea unei decizii. Nu uita sa consulti si articolul despre riscuri.

Beneficii de ordin psihologic

Pentru cei mai multi dintre pacienti, aspectele psihologice sunt cele mai importante in ceea ce priveste decizia de a solicita o interventie chirurgicala estetica. Multe persoane iau decizia de a face o operatie estetica din dorinta de a arata mai bine, si asta pentru ca un fizic placut, validat de sabloanele impuse de societate si atragator pentru sexul opus creste considerabil increderea in sine. O mai buna incredere in propria persoane genereaza asa-numitul efect   al bulgarelui de zapada, care va influenta multiple aspecte ale vietii : sociale, profesionale, amoroase.

Adesea, anxietatea sociala generata de constientizarea defectelor fizice poate fi un factor dererminant in ceea ce priveste lipsa dorintei de afirmare, lipsa iniativei si poate incetini ascensiunea sociala. Pentru unii pacienti, corectarea unui defect fizic le va da mai mult curaj de a pasi in fata si de a se apara de atitudinea potrivnica a altor membrii ai societatii: afirmatii rautacioase, comentarii nepotrivite, deradere.

Beneficii pe planurile profesional si social

Numeroase studii psihologice si sociologice au dovedit ca persoanele mai atractive si placute, din punct de vedere al aspectului fizic sunt percepute ca fiind mai inteligente, mai oneste, de succes si mai capabile. Aceleasi studii au realizat corelatii intre acelasi factor al atractivitatii si recunoasterea profesionala, oportunitatile de angajare, promovare si diferentele de nivel salarial. Si in plan social s-a constatat ca o persoana atractiva primeste servicii de mai buna calitate si este tratata cu mai mult respect.
Toate acestea dovedesc ca intr-adevar, o imbunatatire a aspectului fizic poate oferi un avantaj profesional si social, mai ales atunci cand e vorba de a lucra si de a socializa cu un mediu tanar.

La acestea, se adauga imbunatatirile care apar  in viata amoroasa si in usurinta si capacitatea de a–ti largi cercul de prieteni, cunostinte si relatii, mult mai usor decat inainte.

Beneficiile pentru sanatate si viata in general

In cazul operatiilor care au ca scop corectarea unor aspecte functionale ale corpului, apar beneficii importante din punctul de vedere al sanatatii si al calitatii vietii, nu doar din punct de vedere estetic.

Cateva exemple:
 • persoanele ale caror vedere s-a imbunatatit prin realizarea unei blefaroplastii (indepartarea excesului de tegument si grasime, ce alcatuiesc „pungile” si ridurile pleoapelor)
 • femeile care solicita o reducere a marimii sanilor datorita presiunii si dezechilibrului produs asupra organismului
 • persoanelor carora li se indeparteaza pielea inestetica rezultata dupa o pierdere masiva in greutate pot manifesta un interes crescut pentru exercititu fizic, conducand astfel la imbunatatirea sanatatii fizice si mentale
 • pacientii care au trait cu o desfigurare sau mutilare vizibil si carora  chirurgia reconstructiva le poate reda o viata normala, libertatea de gandire si actiune ca in cazul oricarui om sanatos din punct de vede fizic si mental

Beneficii vs riscuri –cum le punem in balanta

Potentialele beneficii rezultate in urma unei interventii chirurgicale estetice sunt puternic subiective, fiind mult influentate de motivatiile fiecaruia. Unii pacienti regreta ca nu au apelat mai devreme la aceste metode moderne de a-si imbunatati aspectul. Altii isi doresc sa nu fi apelat niciodata, fie din cauza discordantei dintre asteptari si rezultate, fie in acele cazuri mai putin norocoase, in care exista complicatii grave sau chiar operatii nereusite.

Unele persoane care au apelat la chirurgia estetica isi doresc sa fi cerut si o alta parere asupra problemei sale, sau sa fi ales un alt medic chirurg.

Oricare ar fi motivatiile, problemele sau regretele sale, pacientul trebuie sa realizeze o documentare riguroasa asupra implicatiilor acestei decizii si asupra interventiei pe care o doresc (riscuri, posibile rezultate, complicatii pe termen scurt, lung, si o cercetare profunda asupra clinicilor si medicilor disponibili etc).

De reținut

 • Riscurile operatiilor estetice devin mai reduse sau cel putin mai previzivile, pe masura ce sunteti mai informat
 • Este de datoria medicului chirurg estetician sa va explice cu calm si cu rabdare tot ceea ce implica operatia, asa ca va sfatuim sa puneti cat mai multe intrebari inainte de interventie
 • Mentineti o stare generala de sanatate buna printr-o informare cu privire la necesitatile alimentare si de exercitiu fizic ale corpului dumneavoastra inainte si dupa operatie
 • Nu luati in niciun caz decizia asupra unei interventii, a alegerii unui medic sau a unui program de santate in functie de costul acestuia, pentru ca viata dumneavoastra nu are pret.
 • Discutati despre decizia dumneavoastra si cu cei apropiati

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 4789
©

Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana - Introducere si revizuiri

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Chirurgia estetica minim invaziva
 • Intrebari frecvente despre operatiile estetice
 • Pregatirea pacientului pentru interventia estetica
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum