Tratamentul celulitei prin chirurgie estetica

©

Autor:

Tratamentul celulitei prin chirurgie estetica
Termenul de celulita desemneaza, de fapt, doua afectiuni diferite: in sensul obisnuit, cel mai cunoscut majoritatii, desemneaza celulita estetica, iar in sens particular se referă la celulita infectioasa, o afectiune de origine bacteriana.
In terminologia medicala, celulita estetica poarta numele si de dermatoliposcleroza.

Diferenta intre celulita estetica si celulita infectioasa

Celulita estetica

Sufixul „ita”, folosit in contexte medicale, se refera de obicei la o inflamatie (ex: apendicita) insa, ceea ce este denumit impropriu ca fiind celulita, este, in realitate, este o modificare a aspectului pielii, provocata de depuneri de grasime subcutanata. Din dorinta de a „limpezi” eventualele confuzii, se folosesc pentru definirea acestei probleme estetice si termeni mai specifici s-a incercat inlocuirea cu termeni precum: celulitis, liposcleroza sau hidrolipo-distrofie localizata.
Celulita estetica poate fi superficiala sau profunda, din punctul de vedere al gravitatii, si localizata sau difuza,in ceea ce priveste arealul afectat.

Celulita localizata este dureroasa la apasare si afecteaza mobilitatea pielii; rareori, poate fi asociata cu nevralgii rebele. Aparitia celulitei estetice este o consecinta a reliefarii neomogene a grasimii localizate sub piele, cat si un efect al pierderii tonicitatii tegumentului.

Celulita infectioasa

Celulita infectioasa reprezinta o infectie acuta sau cronica a tesutului subcutanat, de origine bacteriana (cel mai frecvent, cauzata de streptococ). Cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni sunt: zona mare rosie, calda, dureroasa, ce afecteaza in special membrele inferioare, febra, frisoane si stare generala de indispozitie. Celulita infectioasa necesita spitalizare si tratatament medical (cu antibiotice sau chirugical) de urgenta intrucat infectia are un ritm de dezvoltare galopant.

 

Despre celulita estetică

Celulita estetica nu este o boala; este de fapt o caracteristica a modului in care femeile stocheaza celulele adipoase subcutanat. Deranjanta celulita este o problema estetica extrem de frecventa, afectand la un moment dat aproximativ 90 % dintre femei. In cazuri mai rare, sub 5%, celulita poate sa apara si la barbati.

Aparitia celulitei nu tine cont de varsta, putand sa apara oricand dupa varsta pubertatii. S-a constatat ca femeile din tarile localizate in bazinul mediteraneean dezvolta acest defect de netezime cutanata intr-o proportie mai mare decat femeile nordice sau africane.

Zonele cele mai afectate de celulita apare sunt soldurile, fesele si membrele inferioare (in special, coapsele).

Desi este asociata frecvent cu obezitatea, realitatea e alta. Celulita nu apare numai la persoanele supraponderale si nici nu este legata intr-un sens strict de obezitate.

Celulita tine mai degraba de schimbarile hormonale si de retentia de apa, in timp ce obezitatea reprezinta cresterea masei tesutului adipos ca o consecinta a dezechibrului dintre aportul nutritiv si consumul energetic.

In ciuda credintei populare, celulita nu dispare prin simpla scaderea in greutate, prin utilizarea izolata a unor creme si lotiuni care promit minuni, ori prin simpla efectuare de  exercitii fizice. Exista insa persoane pentru care scaderea in greutate sau exercitiul fizic vor reduce din stratul de celulita, insa nu va fi indeparta definitiv.

Chirurgia estetica prin liposuctiune (lipoaspiratie)  poate contribui la diminuarea tesutului adipos, atentie, nu trateaza celulita.

Optiunile de indepartare a celulitei prin chirurgia estetica

Endermologia

Endermologia este un proces non-chirurgical care dezlipeste tesutul adipos si celulita prin presiune usoara si suctiune realizata cu ajutorul unui aparat special (o sedinta dureaza aproximativ 40 de minute).
Eficienta sa consta in mobilizarea tesutului adipos, imbunatatirea circulatiei sanguine (in timpul tratamentului creste cu 200%, fata de 60% la masajul manual), eliminarea lichidelor si toxinelor, lasand pielea tonifiata.

Mezoterapia

Mezoterapia este un tratament non-chirurgical ce utilizeaza microinjectii cu substante homeopate (substante naturale care stimuleaza mecanismele proprii de auto-aparare si regenerare a organismului) sau vitamine, in stratul mijlociu al pielii (mezodermul), pentru a realiza vindecarea sau corectarea unei arii specifice a corpului. Este o procedura care stimuleaza circulatia sangelui si poate fi aplicata in faza incipienta a aparitiei celulitei.

Undele soc sau lipoliza cu ultrasunete

Undele soc produc o spargere a adipocitelor, fara a provoca leziuni asupra pielii. Ultrasunetele au efect defibrozant, lucreaza prin piele, iar grasimea este indepartata din corp prin propriul metabolism. Adesea, este confundata cu liposuctia cu ultrasunete, care de fapt foloseste o canula cu ultrasunete pentru a lichefia si absorbi celulele grase. Liposuctia este combinata cu o metoda de tumescenta, potrivita pentru zone cu mult tesut fibros.

Tratamentul prin radiofrecventa unipolara, bipolara si tripolara

Tratamentul prin radiofrecventa realizeaza o contractare a tesutului cutanat, precum un corset natural, reducand astfel aspectul de piele laxa. Mecanismul de functionare este de strangere a pielii, iar rezultatul obtinut este contractia fibrelor de colagen si stimularea formarii de fibre noi, cat si reducerea ridarii subcutanate.

Undele de radiofrecventa pot patrunde pana la o adancime de 20 mm sub piele, stimuland formarea de fibre elastice prin contractia acestora. Ultrasunetele patrund la fel de adanc, insa distrug tesutul adipos. Se recomanda a se urma intre 6 si 20 de sedinte, in functie de stadiul celulitei (3 sedinte saptamanale).

Corectia chirugicala: “liposhifting”

Liposhifting-ul reprezinta netezirea pachetului adipos, fara a-l extrage. Procesul consta in sectionarea fasciculelor fibroase de sub piele (care produc de fapt aspectul de coaja de portocala) cu ajutorul unui ac special. Procedura necesita anestezie locala, iar pacienta va purta pentru cateva ore un corset menit sa contribuie la o cicatrizare frumoasa. Este ideala pentru zona fesiera, iar durata de vindecare completa (retragerea vanatailor produse) este de cateva saptamani.

Ionitermie

Ionitermia reprezinta un tratament spa, bazat pe electrozi, argila termala, uleiuri esentiale si alge pentru a reduce aparitia celulitei.

Tratamentul laser

Metoda de tratare a celulitei pe baza de laser este considerata foarte sigura, lipsita practic de efecte secundare, intrucat energia laser de joasa intensitate afecteaza doar celulele tesutului adipos si nu interfereaza cu tesuturile adiacente precum pielea sau muschii. Razele laser modifica permeabilitatea membranelor adipocitelor si permite eliberarea globulelor de trigliceride in lichidul interstitial, de unde ajung in sange si sunt metabolizate.
Interventia cu laser se realizeaza o data la 10 zile, fiind necesare 6 sedinte pentru a elimina aspectul celulitos.

Dupa terminarea tratamentului, e recomandarta, pentru intretinerea bunelor rezultate, efectuarea unei sedinte pe an.

Electrostimulare

Electrostimularea contracta muschii, actionand cu o anumita presiune asupra vaselor sistemului hemolimfatic. Prin relaxare, are loc emanarea unui nou sange din capilare, obtinandu-se in acest mod o drenare si o tonifiere, ce se opun formarii celulitei.

Tratamente anticelulita cu o eficienta nedovedita

In afara metodelor prezentate mai sus, exista si alte posibile metode de a „ataca” problema celulitei, insa eficacitatea acestora in reducerea celulitei este pusa sub semnul indoielii.

  • Liposuctia este o metoda chirurgicala de a indeparta tesutul adipos in exces, care poate remodela corpul insa nu va indeparta si celulita acumulata si, mai mult, poate creste riscul de reaparitie a acesteia intr-o forma mai grava.
  • Masajul viguros (anticelulitic) creste fluxul sanguin, ajuta la indepartarea toxinelor si contribuie reducerea excesului de lichid in zonele mai frecvent afectate de celulita; insa ofera numai usoare imbunatatiri a aspectului pielii, rezistente pe termen scurt.
  • Cremele anticelulita contin o serie de ingrediente (vitamine, minerale, extracte vegetale si antioxidanti) care promit cresterea circulatiei sanguine in zonele afectate, cat si stimularea productiei de colagen. Cremele pot conferi un aspect catifelat si placut pielii, insa in privinta reducerii celulitei, nici un studiu stiintific nu a dovedit eficienta lor.



Nu uitati ca orice tratatament estetic pentru celulita trebuie sustinut de o alimentatie echilibrata, o hidratare prielnica si un program de exercitii fizice!


Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 21124
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnici utilizate in chirurgia estetica
  • Chirurgia estetica minim invaziva
  • Intrebari frecvente despre operatiile estetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum