Bijuteriile dentare

©

Autor:

Bijuteriile dentare
Bijuteriile dentare (piercing-ul dentar) sunt mici accesorii de tipul pietrelor sau metalelor prețioase, fixate pe dinți cu ajutorul unor materiale speciale. Acestea prezintă avantajul de a putea fi îndepărtate fără a modifica aspectul inițial și de a nu produce daune dinților pe care se aplică. De la forme simple de cristale până la o întreagă gamă de figurine diferite ca forme și dimensiuni, se poate alege bijuteria potrivită pentru fiecare persoană ce dorește să-și personalizeze zâmbetul învăluindu-l în strălucire.

Tipuri de bijuterii dentare

Pietrele-curcubeu. Confecționate din sticlă aplicată pe o folie foarte subțire de aluminiu, creează impresia unor nestemate strălucitoare care transformă lumina în reflexii multicolore. Sunt diamante artficiale, mai accesibile ca preț, dar care au o durată de viață mai mică. Sunt disponibile în diverse culori și au forma rotundă cu diametrul de 1,8 sau 2,5 mm. Pietrele Skyce, produse de firma Ivoclar sunt asemănătoare celor de mai sus, cu deosebirea că se prezintă doar sub o nuanță transparentă cu variantele de diametru de 1,9 și 2,4 mm. Pietrele Swarovski, sunt și ele de mai mult culori, disponibile în două dimensiuni diferite.

Bijuteriile Twinkles, varianta „pentru pretențioși”, sunt adevărate bijuterii, prelucrate din aur de 18 K și diamante sau diverse pietre prețioase (safir, rubin etc). Sunt mai scumpe decât pietrele, pot avea diverse forme cum ar fi steluțe, inimioare, picături, animale, etc.

Condiții pentru aplicarea bijuteriilor dentare

Pentru a purta aceste nestemate este necesar ca dinții (cel puțin frontali!) să nu fie cariați sau să sufere de alte probleme, pentru a nu scoate în evidență și mai mult defectele. Este de preferat ca înainte de a fi aplicate, să se rezolve afecțiunile dentare prezente și să se efectueze o igienizare completă a cavității bucale deoarece dorim să scoatem în evidență frumusețea și sănătatea zâmbetului, nu să-i accentuăm inestetica.

Dinții pe care se vor fixa bijuteriile

Deoarece rolul principal al pietrelor este cel estetic, dinții de elecție vor fi frontalii superiori pentru că fața lor vestibulară este vizibilă imediat în schițarea zâmbetului. Pacientul își va alege dintele și locul în care dorește să-i fie aplicată bijuteria/bijuteriile (mai aproape de gingie sau de marginea incizală). Alegerea și aranjarea pietrelor este o adevărată artă, în care atât medicul, cât și pacientul își pot pune imaginația la încercare.

Tehnica de aplicare a bijuteriilor dentare cu ajutorul bondingului

1. Se efectuează detartrajul dinților (dacă este necesar), urmat de periaj profesional cu o pastă ce nu conține fluor.
2. Dintele pe care se va aplica bijuteria se usucă și se izolează pentru a evita contactul cu saliva sau alte lichide din cavitatea bucală.
3. Suprafața pe care se va lipi stras-ul se tratează cu acid special destinat acestui scop, menținut pentru 20-30 secunde (conform indicațiilor materialului folosit). După expirarea acestui interval de timp, se spală abundent cu jetul de apă pentru 10 secunde astfel încât să nu mai rămână urme de acid pe dinte.
4. Dintele se usucă folosind jetul de aer.
5. Cu ajutorul unei pensule speciale, se aplică bonding-ul (lichid ce ajută la o mai buna aderare a cimentului la suprafața demineralizată a dintelui). Cu jetul de aer se încearcă uniformizarea distribuției bondingului așa încât să formeze o peliculă subțire. Zona se expune fotopolimerizării folosind lampa specială cu lumină UV pentru 20 secunde.
6. Având grijă ca suprafața să nu fie contaminată de salivă sau apă, se aplică o cantitate mică de compozit fluid cu ajutorul seringii pe o zonă puțin mai mare decât a bijuteriei. Ea se poziționează cu ajutorul unui aplicator special, atașând-o cât mai aproape de suprafața de smalț, în locul ales de pacient. Compozitul ce refluează în jur se uniformizează. Zona se expune luminii UV pentru 60 secunde, urmărind ca angulația sub care este proiectată lumina să se schimbe pentru a permite polimerizarea (întărirea compozitului) la nivelul întregii zone circumscrise de bijuterie. Per total, fixarea va dura 3-4 minute.
7. Una dintre condițiile esențiale pentru a asigura fixarea eficientă a stras-ului la dinte este de a-l manipula, pe tot parcursul acestei proceduri, cu aplicatorul special, nu cu degetele, pentru a nu compromite adeziunea. Folia pe care este aplicată bijuteria, nu trebuie să se atingă de piele.
8. Se va apela la un agent de fluorizare locală pentru a favoriza remineralizarea smalțului.

Avantajele bijuteriilor dentare

  • Spre deosebire de alte metode de înfrumusețare a corpului uman (cercei, piercing, tatuaj etc), aceasta nu este dureroasă, e minim invazivă și se poate oricând renunța la ea;
  • Gama largă de produse permite pacientului să-și aleagă varianta potrivită personalității și fizionomiei sale (în funcție de culoarea ochilor, forma feței, mărimea dinților etc);
  • Metodele de aplicare sunt rapide;
  • Sunt relativ ieftine.

Întreținerea bijuteriei dentare

  • În primele ore se evită consumul de alimente;
  • În primele 24 de ore se evită periajul dintelui pe care s-a fixat piatra;
  • Acordați atenție deosebită la consumul alimentelor dure și al gumei de mestecat, pentru a nu supune bijuteria unor forțe excesive și a o detașa;
  • Curățați eficient dintele, pentru că la periferia bijuteriei se creează zone retentive pentru placa bacteriană ce predispune la apariția cariilor.

Tehnica de îndepărtare a unei bijuterii dentare

Este simplă și se poate realiza utilizând un detartror cu ultrasunete. Acesta va dezagrega masa de compozit ce fixează bijuteria. Suprafața de smalț se va netezi cu gume speciale, iar smalțul eliberat va beneficia de fluorizare locală.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 02-07-2013 | Vizite: 52800
Bibliografie
1. Bijuteria dentară: o metodă simplă pentru a adăuga strălucire zâmbetului tău. https://www.nacd.in/ijda/2-4/83-tooth-jewellery-a-simple-way-to-add-sparkle-to-your-smile
2. Un nou stil de modă: bijuteria dentară. https://www.slideshare.net/cristianobelmont/teeth-jewellery
3. Bijuterii dentare. www.bijouxdentaires.com
4. Twinkles – bijuterii dentare originale. https://www.twinkles.net/
5. Skyce - solutia profesionala pentru bijuterii dentare stilate. https://www.ivoclarvivadent.com/en/products/prevention-care/tooth-jewellery/skyce
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice