Dinți galbeni - cauze și sfaturi utile

©

Autor:

Dinți galbeni - cauze și sfaturi utile

Dinții albi au fost dintotdeauna asociați cu tinerețea și frumusețea. Puțini oameni au dinții natural albi - majoritatea dinților sunt de fapt galbeni. De asemenea, gradul de strălucire variază, iar pentru unele persoan acest aspecte poate fi destul de jenant.

Dinții galbeni nu reprezintă un semn că ceva este greșit în igiena dentară. Totuși, în timp, acest aspect vă poate distruge încrederea, vă poate descuraja si e posibil să simțiți că ați pierdut zâmbetul, dar această problemă poate fi ușor înlăturată. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să înțelegeți de ce dinții au devenit galbeni și cum puteți împiedica îngălbenirea lor în viitor.

Există mulți factori care contribuie la petele galbene și la culoarea dinților. Unii sunt dependenți de igiena individuală, iar alții nu - unii oameni au doar dinți natural galbeni.

Majoritatea reclamelor TV promovează imagini ale zambetelor perfecte: dinți albi perfect aliniați și strălucitori. Ceea ce auziți sau vedeti în mass-media nu este cu totul adevarat. Foarte rare sunt cazurile în care dinții au o nuanță perfectă de alb.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că dinții sunt galbeni, că sunt mai întunecați decât înainte, sau că sunt întunecați în comparație cu alte persoane, acest lucru este destul de natural și nu este neapărat un semn de sănătate precară.

Ceea ce face ca dinții să apară galbeni este în parte în afara controlului propriu, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a întârzia sau a limita îngălbenirea dinților.

Unele cercetări au ajuns la concluzia că un zambet atrăgător aduce beneficii sociale, relaționale, iar un zâmbet strălucitor oferă imaginea unei persoane atractive, interesante și inteligente. (1-8)

Mituri despre dinți galbeni

Majoritatea persoanelor au o viziune greșită în ceea ce privește aspectul dinților. Există anumite mituri despre dinții galbeni.

Un prim mit spune că dinții sunt în mod natural strălucitori.

Unii oameni norocoși pot fi binecuvântați cu dinți albi, dar majoritatea au nuanțe mai întunecate. De fapt, dinții de un alb strălucitor pot chiar să arate destul de nefiresc. Dinții naturali sunt de obicei în nuanțe de galben sau gri.
Explicația stă în anatomia dentară. La exterior, dintele conține smalțul de culoare albastră; smalțul este translucid, iar dentina are o culoare galben mai închis.

Mitul 2: Dinții alb-gălbui sau galbeni sunt nesănătoși

Acesta este un mit impus de companiile care doresc ca oamenii să cheltuiască foarte mulți bani pentru a obține un zâmbet „perfect” precum cel de la Hollywood. Un sondaj din 2018 a arătat că 46% dintre cei sub 34 de ani cred că dinții decolorați înseamnă respirație urât mirositoare, în timp ce 44% cred că este un semn de igienă precară. Dar nici unul dintre aceste lucruri nu este adevărat în totalitate.

Deși petele galbene nu sunt sănătoase, este foarte posibil ca dinții perfect curățiți și sănătoși să fie o nuanță de galben. Procedurile de albire a dinților funcționează adesea prin îndepărtarea sau penetrarea stratului exterior al smalțului, ceea ce slăbește dinții dacă procedura se repetă de mai multe ori. În multe cazuri, dinții galbeni sunt mai puternici decât cei albi strălucitori - atâta timp cât igiena lor este riguroasa.

Mitul 3: Aparatul dentar îngălbenește dinții

Dacă mențineți o bună igienă orală, aparatul dentar purtat nu modifică culoarea dinților.

Mitul 4: Britanicii au dinții mai slabi decât americanii

Poate că există un adevăr în acest stereotip, dar explicația ar fi pentru că americanii cheltuiesc mai mult pe stomatologia cosmetică decât britanicii. În 2015, doar 3% dintre britanici și-au albit dinții, comparativ cu 14% dintre americani.

Odată cu creșterea presiunii din partea mass-media pentru a avea un zâmbet perfect, industria cosmetică dentară este rapidă și în Marea Britanie. Un studiu din 2018 a constatat că numărul persoanelor care și-au albit dinții a crescut la 24%. (1, 2)

Cauze - De ce sunt dinții galbeni?

Exceptând concepțiile greșite, enumerate mai sus, trebuie privite cu seriozitate lucrurile care ar putea fi responsabile de îngălbenirea dinților. Cauzele sunt multiple:

1. Fumatul

Fumatul provoacă dinți galbeni din cauza nicotinei și a altor substanțe chimice transportate în fum. Acestea intră în porii din smalțul dintelui, modificându-i culoarea naturală.

Un studiu realizat în 2005 a constatat că 28% dintre fumători au avut un nivel moderat până la sever de decolorare a dinților, comparativ cu 15% dintre nefumători. De asemenea, studiul a arătat că fumătorii erau mai puțin mulțumiți de starea dinților lor.

Țigările electronice nu deteriorează dinții în aceeași măsură, dar conțin nicotină care dau culoarea galbenă în contact cu oxigenul.

Fumatul nu este singura problemă de sănătate orală de care trebuie să vă faceți griji. De exemplu, nicotina nu daunează doar plămânilor, de asemenea lasă pete galbene sau maronii pe dinți, determină gingivită și parodontită, un motiv întemeiat pentru a renunța la fumat.

2. Igiena orală precară

Lipsa igienei orale provoacă pete galbene la nivelul dentiției.

Dacă observați o acumulare galbenă pe dinți, este probabil sa fie placă sau tartru. Formarea plăcilor are loc atunci când bacteriile din alimente și băuturi nu sunt îndepărtate corect prin periaj dentar. În timp, placa se întărește pentru a forma tartru, care poate fi îndepărtat numai prin proceduri stomatologice.

Lipsa igienei corespunzătoare contribuie la respirația urât mirositoare și la alte complicații ce implică sănătatea orală.

Recomandarea medicilor este de a peria dinții de două ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare dată și utilizarea aței dentare o dată pe zi și consult stomatologic de specialitate la 6 luni pentru a evita problemele prin depunerea de tartru. Un periaj superficial nu curăță dinții în mod corespunzător și împiedică eliminarea bacteriilor și a substanțelor care contribuie la decolorarea dinților.

3. Dieta

Dacă dinții sunt colorați galbeni, ar putea fi din cauza unor alimente precum:

  • cafeaua și ceaiul
  • vin roșu
  • sos de roșii
  • fructe de pădure
  • sos de soia
  • oțet balsamic
  • sfeclă


Există alte alimente și băuturi care, deși nu provoacă pete, conțin acizi care afectează smalțul dinților. Acest lucru reduce „albul” dinților. Acestea sunt reprezentate de:

  • aciditatea sucului de fructe
  • băuturi tari
  • citrice și sucuri
  • produse alimentare bogate în glucoză
  • îndulcitori artificiali
  • vin alb și multe alte băuturi alcoolice


Se recomandă clătirea gurii cu apă după consumarea acestor produse care ajută la reducerea efectelor negative provocate de orice acid.

4. Genetica

Dinții sunt acoperiți de o substanță dură numită smalț, care vine într-o varietate de culori și poate fi galben, albastru sau gri. Culoarea smalțului nu reflectă starea dinților. Există, de asemenea, unele afecțiuni genetice, cum ar fi dentinogeneza imperfecta, care poate provoca o decolorare mai dramatică.

5. Îmbătrânirea

Dintii se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că smalțul devine mai subțire, dezvăluind mai mult din dentină.

6. Medicamentele

Unele antibiotice, cum ar fi tetraciclina și amoxicilina, pot afecta culoarea dinților, mai ales la copiii mici. Medicamentele prescrise la adulți pentru alergii și hipertensiune arterială pot avea de asemenea efecte negative asupa dentiției.

Antihistaminice precum Benadryl și medicamentele antipsihotice au fost cunoscute ca provocând o astfel de decolorare a dinților.

Clorhexidina este un ingredient utilizat în unele soluții de gură și este deosebit de util în gestionarea stadiilor timpurii ale bolii gingiilor. Corsodyl este o soluție folosită ca apă de gură care conține astfel de substanțe. Dacă se utilizează în mod repetat, pentru o săptămână sau mai mult, poate afecta dinții.

7. Boli

Unele boli pot provoca pete galbene sau dinți decolorați, în special cele care afectează ficatul. Pacienții care sunt supuși chimioterapiei sau radioterapiei pentru cancer pot, de asemenea, să sufere o transformare a dinților într-o o nuanță maronie.

8. Accidente și traumatisme

Defectele fizice sau impactul asupra unui dinte pot afecta smalțul și dentina și, la rândul său, culoarea dintelui.

9. Excesul de fluor

Această afecțiune este denumită fluoroză. Fluorul excesiv determină ca stratul de smalț să dezvolte anomalii, ducând la decolorarea nedorită a dinților. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Sfaturi utile

Există câteva moduri în care puteți încerca să scăpați natural de dinții galbeni înainte de a vă concentra pe soluții mai drastice.

Curățarea dinților în mod corespunzător.

Ar trebui să vizitați dentistul la fiecare șase luni pentru înlăturarea oricărei creșteri a depunerii de tartru și apoi lustruirea suprafețelor dinților cu instrumente speciale.

Încercați o soluție naturală de albire

Înainte de a trece la metodele de albire chimică, este posibil să încercați câteva metode naturale pentru a remedia petele galbene. Cele mai cunoscute sunt:

  • cărbune activat
  • praf de copt
  • oțet de mere
  • uleiul de cocos


Uleiul de cocos îndepărtează placa și bacteriile din cavitatea orala. Asigurați-vă că utilizați uleiuri organice, de înaltă calitate, care nu conțin ingrediente nocive.

Introduceti 1 sau 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos în gură și mențineți timp de 10 până la 30 de minute, fără a lăsa uleiul să ajungă în faringe. Nu înghițiți uleiul pentru că conține bacteriile și toxinele din gură. Utilizați apă pentru a vă clăti gura și apoi beți un pahar de apă înainte de a vă spăla dinții.

Un studiu din 2015 a arătat că utilizarea uleiului extras din semințele de floarea-soarelui și uleiul de susan reduce gingivita. Sunt necesare studii suplimentare pentru uleiul din nucă de cocos.

Unele proceduri de albire includ ingrediente naturale care ajută în acest proces, deși abrazivitatea acestora poate provoca sensibilitate dentară, daca utilizarea este prelungită.


  • Periajul normal și folosirea aței dentare.
  • Curățarea profesionala a dinților.
  • Reducerea consumului de tutun sau chiar renunțarea la fumat
  • Modificări ale dietei
  • Modificări ale băuturilor consumate
  • Schimbări în medicație
  • Kituri de albire la domiciliu
  • Fațete


Dinții care sunt decolorați ca urmare a unei infecții nu vor răspunde la albirea tradițională care funcționează numai pentru albirea smalțului. În aceste cazuri, albirea internă (non-vitală) ar putea fi o opțiune. Aceasta implică albirea întregului dinte din interior în urma tratamentului canalului radicular. Poate fi dificil să se potrivească exact cu culoarea celorlalți dinți, dar albirea internă poate oferi o bună alternativă la soluții invazive, cum ar fi fațetele.

Albire profesională

Albirea dinților, cu condiția ca aceasta să fie efectuată de un specialist dentar, este o soluție sigură și eficientă pentru dinții galbeni. Cu toate acestea, în timp ce albirea atinge rezultate excelente pentru majoritatea pacienților, unii dinți pot fi rezistenți la tratamentele de albire. În mod obișnuit, dinții galbeni răspund mai bine la albire decât dinții cu nuanțe de gri sau albastru. Restaurările, cum ar fi coroanele, obturațiile, nu vor schimba culoarea și ar putea fi nevoie să fie înlocuite după un curs de albire a dinților.


În concluzie, dinții galbeni nu sunt neapărat dinți nesănătoși, iar zâmbetele vin în mod natural într-o multitudine de nuanțe diferite. Din păcate, totuși, acest fapt nu face decât să stimuleze atracția pentru dinți albi strălucitori și există o cerere imensă pentru tratamentele cosmetice dentare care albesc și strălucesc zâmbetele noastre. (1, 2, 5, 6, 7)


Data actualizare: 04-03-2020 | creare: 21-03-2019 | Vizite: 6991
Bibliografie
1. What causes yellow teeth? Easy tips to make your teeth white again, link: https://www.dentaly.org/en/yellow-teeth/
2. Yellow teeth: what causes them & do you need to worry about it?, link: https://www.electricteeth.co.uk/whitening/yellow-teeth/
3. How To Treat Yellow Teeth in 5 Steps, link: https://dentarana.net.au/how-to-treat-yellow-teeth-in-5-steps/
4. What causes discolored teeth and is there any way to cure or prevent staining?, link: https://now.tufts.edu/articles/what-causes-discolored-teeth-and-there-any-way-cure-or-prevent-staining
5. Causes of yellow teeth, link: https://www.sensu.co.uk/causes-yellow-teeth/
6. YELLOW TEETH, link: https://www.advanceddentistry.co.uk/yellow-teeth.php
7. Yellow Teeth: How To Make Your Smile Natural White Again, link: https://www.authoritydental.org/yellow-teeth
8. How do I get rid of yellow teeth?, link: https://whiteteeth.ie/treatment-yellow-teeth/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum