Biopsia mamara

©

Autor: Redacția ROmedic

Ce este o biopsie mamara?
Biopsia mamara este o procedura in care o structura tisulara suspecta mamara este inlaturata partial sau complet si examinata prin diferite metode microscopice, de obicei pentru a identifica prezenta cancerului. Mostra tisulara este aspirata in exterior printr-un ac fin sau excizata folosind o procedura chirurgicala. Apoi este examinata si evaluata la microscop de catre un medic patolog pentru a i-se identifica caracterul benign sau malign.

Metode de a localiza leziunile sanului:
Modalitatea aleasa pentru a localiza leziunile sinului depind de medic si de tipul de leziune. Cele mai multe leziuni palpabile nu necesita localizare ghidata imagistic. Leziunile sinului care sunt vizibile prin echografie pot fi localizate adecvat folosind un marcker pe piele daca leziunea este foarte superficiala. Alte tehnici de localizare cuprind rezonanta magnetica si mamografia. Leziunile palpabile pot fi marcate si folosind o injectare locala de albastru de metilen sau radioizotopi.

Localizarea radiografica:

Tehnicile care implica mamografia necesita de obicei stereotaxie. Biopsia stereotactica este o procedura care foloseste un computer si imagini in cel putin doua planuri pentru a loclaiza o leziune tinta in 3D, pentru a ghida aspirarea de tesut mamar. Este frecvent folosita pentru a obtine mostre tisulare care sa contina microcalcificari, semn timpuriu al cancerului de sin. Aceasta permite calcularea exacta a pozitiei leziunii. Se va plasa un ac la 1 cm sub leziune. Datorita efectului de acordeon (masa tisulara a sinului se extinde cind este compresia este relaxata) acest ac poate migra. Astfel profunzimea finala a acului este verificata pentru a se asigura ca leziunea este transfixiata adecvat.

Localizarea prin rezonanta magnetica:

RMN se efectueaza prin administrarea intravenoasa a unui contrast cu gadolinium si localizarea leziunii prin ace de localizare compatibile cu RMN. Dificultatile tehnicii cuprind tendinta leziunilor vizibile prin RMN sa paleasca in timp (deoarece contrast este tranzitor). In plus, pacientul poate incepe sa se miste, datorita duratei mari de timp necesara pentru a efectua procedura (30-60 min), determinind erori in plasarea acului. Localizarea prin RMN este totusi la fel de precisa ca si cea mamografica, cu rata de esec de 2-9%. Agentii pe baza de gadolinium au fost asociati cu dezvoltarea fibrozei nefrogene sistemice sau a dermopatiei fibrozante nefrogene. Boala aparind la pacientele cu boala renala in ultimul stadiu dupa administrarea de gadolinium.

Localizarea echografica:

Cind leziunile sinului sunt vizibile, echografia este metode de electie pentru plasarea acelor. Aceasta tehnica are avantajul imagisticii in timp real, permitind plasarea adecvata a acelor. Ca si in tehnicile mamografice, leziunea trebuie transfixiata iar o mamografie in pozitie ortostatica este folosita pentru a confirma localizarea corecta a leziunii.

Biopsia sanului prin aspiratie pe ac fin:
Este o procedura diagnostica folosita uneori pentru a investiga nodulii sau masele superficiale (imediat sub piele). In aceasta tehnica se insera un ac fin, tubular in masa de tesut care va fi ulterior examinata la microscop. Din tesutul aspirat se poate efectua citologia sau histologia acestuia. Biopsia mamara prin aspiratie pe ac fin este o procedura chirurgicala minora, foarte sigura. Frecvent, o biopsie chirurgicala majora (excizie sau deschisa) poate fi evitata efectuind in locul ei o biopsie pe ac fin.
Procedura este mai sigura si mai putin traumatica decit o biopsie chirurgicala deschisa, iar complicatiile semnificative depind de localizare. Cele mai frecvente cuprind ulceratiile si echimozele. Exista un risc, pentru ca biopsia este foarte mica (citeva celule), de a rata celulele problematice rezultind un raspuns fals negativ al testului. Mai exista riscul ca aceste celule sa nu fie indeajuns pentru a se stabili un diagnostic definitiv.

Indicatiile biopsiei mamare prin aspiratie cu ac fin:
Acest tip de biopsie este efectuat pentru unul din doua motive:

- biopsia se efectueaza cind se pune sub semnul intrebarii etiologia unui nodul sau mase tisulare din sin
- pentru tumorile cunoscute, biopsia se efectueaza pentru a evalua efectul tratamentului sau pentru a obtine tesut pentru diferite alte studii.
Cind nodulul poate fi palpat, biopsia este efectuata de catre un citopatolog sau un chirurg. In acest caz este una simpla si sigura. Totusi, aceasta poate fi efectuata si de catre un radiolog, medic specializat in efectuarea biopsiilor sub ghidaj prin raze X sau echografic. In cazul acesta procedura poate necesita o pregatire mai completa si mai mult timp pentru efectuare.

Pregatirea preoperatorie a pacientei:

- nu se va folosi aspirina sau medicatie nonsteroidiana antiinflamatorie (ibuprofen, naproxen) pentru o saptamina inainte de procedura
- nu se va alimenta pacienta cu citeva ore inainte de procedura
- testele de singe de rutina trebuie efectuate cu doua saptamini inainte
- se va opri medicatia anticoagulanta
- se poate introduce profilaxia antibiotica.
Inainte de inceperea procedurii se vor lua semnele vitale (pulsul, presiunea sanguine, temperatura). Apoi in functie de natura biopsiei se poate instala o linie venoasa. Pacientele foarte anxioase pot fi sedate in aceasta perioada.

In ce consta procedura de biopsie mamara prin aspiratie pe ac fin:

Pielea de deasupra zonei de biopsiat este stearsa cu o solutie antiseptic si acoperita cu cimpuri chirurgicale sterile. Pielea, grasimea subcutanata si muschii pot fi ansteziate cu un anestezic local, desi pentru masele superficiale de biopsiat nu este necesar. Dupa localizarea masei, folosind razele X sau palparea, un ac special de diametru mic este trecut prin masa. Se poate folosi un alt ac pentru o pozitie mai precisa iar tumora poate fi intepata de mai multe ori pentru a obtine mai multe celule. Dupa ce acele sunt plasate in masa tumorala, celulele sunt aspirate cu o seringa si expuse pe o lama de sticla. Se vor lua semnele vitale ale pacientei din nou, fiind tinuta sub observatie pentru citeva ore.

Biopsia/aspiratia mamara pe ac prin stereotaxie:
Biopsia pe ac mamara stereotactica se refera la prelevarea de mostre tisulare din leziunile nonpalpabile folosind tehnici care sa permita localizarea spatiala a leziunilor in sin. Cuvintul stereotactic deriva din grecescul si latinescul „a atinge in spatiu”. Aceste tehnici au evoluat alaturi de chirurgia minim invaziva a sinului. Deoarece majoritatea leziunilor detectate sunt nepalpabile, biopsia pe ac trebuie sa fie ghidata imagistic. Biopsia ghidata echografic este cea mai folosita, dar microcalcificarile mamografice necesita localizare stereotactica. Principiile localizarii cuprind cartografierea distantei dintre centrul geometric al leziunii in doua planuri diferite si proiectarea apoi a coordonatelor pe sinul pacientei.

Indicatiile procedurii:

Principala aplicatie a biopsiei pe ac stereotactice este in a preleva mostre tisulare din leziunile nonpalpabile ale sinului, alaturi de leziunile mici asociate cu cicatricile chirurgicale, fibrozele sau implanturile. O alta indicatie este de a repeta biopsia in cazurile cind cea precedent a avut rezultate nonconcludente. Aceasta stuatie apare cind tumora are componente benigne si maligne sau preinvazive.

Biopsia prin punctie pe ac:
Datorita limitarilor tehnicii de aspiratie pe ac fin s-a dezvoltat biopsia prin punctie. Acele trocar folosite sunt de calibru mai mare si permit trecerea unor ace tubulare prin acestea pentru a preleva mici cilindri de tesut mamar. Numarul optim de punctii depinde de natura tumorii, astfel intr-o masa solida biopsiile sunt putine fata de microcalcificari cind sunt necesare minim 5-6 punctii pentru a minimaliza erorile.
Sunt raportate putine rezultate fals-negative, acestea fiind atribuite inlaturarii tumorii prin punctie sau a unui esec chirurgical de a inlatura leziunea. Principalul avantaj este ca permite diagnosticul histologic, care este vital pentru planificarea urmatoarelor interventii. Biopsia prin punctie ghidata stereotactic este o metoda acceptata ca fiind sensibila-90% si specifica 98% in diagnostic, fata de 62% si 86%, respective pentru aspiratie pe ac fin.

Biopsia unctie cu ac gros:
Un ac gros tubular este folosit pentru punctia mamara. Datorita naturii fibroase a tesutului mamar, mostrele adecvate sunt mai bine obtinute folosind un dispozitiv incarcat-seringa automata. Procedura este frecvent mai putin dureroasa decit biopsia aspiratie pe ac fin. Dupa injectarea subcutanata a anestezicului local, mostre de tesut pot fi prelevate si fixate imediat in formol. Daca leziunea contine calcificari in functie de mamografie, radiografia mostrelor este efectuata pentru a confirma prezenta microcalcificarilor. Riscul de echimoze a acestei tehnici este mai mare decit la aspiratie. Din acest motiv se vor opri anticoagulantele inainte de interventie si apoi se va aplica un pansament compresiv pentru cel putin 24 de ore.
Frecvent mostrele tisulare sunt indeajuns de mari pentru a permite evaluarea histologica, incluzind tipul tumoral si gradul, alaturi de statusul de receptor hormonal.

Complicatiile tehnicilor:
Toate metodele de localizare pot avea complicatii. Este importanta confirmarea localizarii corecte a leziunii. Firele de localizare echografice si mamografice pot fi verificate prin mamografie efectuata in 2 planuri (lateromedial si craniocaudal) pentru a confirma ca leziunea corecta a fost tintita précis. Aceste fire de ghidaj pot migra inainte de interventie. Complicatii precum pneumotoraxul au fost descrise. Fragmente de fir pot de asemenea fi retinute in sin dupa interventie. Factorii asociati cu astfel de esecuri cuprind: tipul leziunii, dimensiunea, distanta mare dintre ac si leziune, sin de volum mic, mostra de volum mic.

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 30-01-2012 | Vizite: 10006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum