Brevete in tratamentul varicelor

©

Autor: Redacția ROmedic

Inventii care vindeca "Vene urate si prost crescute"
 
Intr-un sistem de sanatate vai de mama lui, si, mai ales, a noastra, cum este cel din Romania, aproape am uitat ca mai exista si medici inventatori. Care se chinuie sa descopere metode de tratament mai putin traumatizante si mai eficiente. Ca sa ne faca suferinta mai usoara si, de multe ori, sa ne prelungeasca viata.
 
Mohammad Abu-Baker are 17 brevete de inventie in medicina, pe care le foloseste, din 1991, la Clinica Tul-Karem, din Bucuresti. Prima inventie a "copt-o" pe vremea cand era student la Facultatea de medicina din Iasi: "Este o metoda noua de tratare a varicelor, inspirata, ca sa zic asa, dintr-un caz real, care m-a pus pe ganduri. Am asistat la o operatie, pacienta era un manechin, o zana de fata, si am vazut ca medicul i-a stricat mandrete de picioare. Asa ca m-am pus pe cercetare, pana am gasit o metoda mai eleganta, nedureroasa si care lasa piciorul frumos."
 
Daca tot vorbim cu un specialist in flebologie, sa vedem si ce este boala varicoasa. Cea mai induiosatoare definitie ne-o da chiar fetita doctorului, Nahla, pasionata, deja, de medicina, chiar daca are doar 10 ani: "Sunt vene urate si prost crescute". Intocmai. Daca e sa o spunem mai stiintific, e o boala a venelor superficiale ale picioarelor, manifestata prin dilatarea acestora.
 
Complicatiile produse de varice pot fi usoare, doar de natura estetica, dar si majore, respectiv ulcer varicos, tromboflebita, hemoragie, uneori chiar provocatoare de moarte. Capitolul prevenire nu detine un rol atat de important ca si in cazul altor afectiuni. In aproape 90% dintre cazuri, e o boala cu transmitere genetica si inca nu se stie care e cromozomul "purtator".
 
Se poate face, insa, ceva destul de intelept, adica sa mergem la doctor imediat ce observam un semn de varice, ca sa evitam complicatiile. Medicul Abu-Baker isi consulta pacientii, evident, cu una dintre inventiile sale: aparatul de diagnostic de boli varicoase. Un mecanism nu foarte sofisticat, prin manevrarea caruia piciorul devine transparent si pot fi localizate usor toate punctele de interventie.
 
Se deseneaza, pe piele, vasul de sange afectat, cu toate ramificatiile cu probleme. In ideea ca trebuie tratata si cauza, nu doar efectul. Dupa stabilirea diagnosticului, se alege metoda potrivita de tratament. Ati ghicit, tot o inventie. Poate una premiata de Colegiul american de flebologie, ca fiind "cea mai rapida si eficienta metoda de tratare a bolii varicoase."
 
Sau alta, care a primit, in Iordania, Cupa medicala regala, pentru "cel mai bun tratament in varice". Important este ca nu doare, interventia se face cu laser, sub anestezie locala ecoghidata. Pana si pozitia bolnavului, in timp ce i se "aranjeaza" venele, are brevet de inventie: "Este o pozitie unica, anatomica, de boier.
 
Pacientul nu este intors de pe o parte, pe alta, pare un om care isi face rugaciunea, cu mainile si fata spre cer", sustine autorul. La doar cateva minute dupa interventie, cu piciorul bandajat si strans in ciorap medicinal, pacientul isi vede de drum. "Rugaciunea" s-a terminat. Cu bine.

Text oferit de Clinica Tul Karem (preluat initial din Revista Flacara).

Data actualizare: 03-04-2013 | creare: 02-05-2011 | Vizite: 5422
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!