Bronzante și autobronzante

Bronzante și autobronzante
Produsele bronzante și autobronzante oferă un aspect nuanțat pielii fără necesitatea expunerii la radiații ultraviolete (UV). Bronzantele și autobronzantele se mențin de obicei pe piele câteva zile, însă sunt și astfel de produse cu efect temporar, adică oferă un aspect bronzat pielii, dar se pot îndepărta cu ușurință prin spălare sau demachiere. Cu ajutorul acestora ne putem păstra nuanța mai închisă a pielii (bronzul) pentru una sau mai multe zile, în funcție de preferințe. 

Cum funcționează bronzantele și autobronzantele?

Substanțele cu ajutorul cărora putem obține o piele bronzată, fără a apela la soare sau solar, au diverse forme: creme, spray-uri, geluri, loțiuni sau pudre, fiind disponibile în saloanele specializate sau putând fi folosite în intimitatea propriei locuințe. Cremele și loțiunile autobronzante există încă din jurul anului 1960, însă pe atunci efectul era o culoare portocalie a pielii. Astăzi aceste produse au evoluat mult, bronzul oferit fiind foarte apropiat sau identic cu cel natural.

Bronzantele temporare utilizează de obicei coloranți alimentari, cum ar fi pigmenți carotenoizi, beta-caroten, caramel, extract de ulei de nuci sau de jojoba etc.

Bronzantele și autobronzantele cu DHA

Ingredientul activ principal din bronzante și autobronzante este DHA dihidroxiacetona (a nu se confunda cu alt compus DHA-acid docosahexaeoic, un acid gras omega-3 întâlnit în unele alimente și suplimente nutritive).

DHA (dihidroxiacetona) este un zaharid incolor care, în momentul în care este aplicat pe piele, produce o reacție chimică împreună cu aminoacizii din celulele de la suprafața pielii, conferindu-i o culoare maronie. Dintre acești aminoacizi cei mai reactivi sunt arginina, lizina sau histidina. Se consideră că DHA este cea mai eficientă substanță și implică cele mai puține riscuri dintre toate celelalte utilizate pentru bronzarea pielii fără ultraviolete. DHA utilizat la prepararea autobronzantelor se obține de obicei prin fermentarea glicerinei de către Acetobacter suboxydans

Efectul autobronzantelor este de regulă imediat, deși sunt unele produse care necesită până la 45 de minute pentru un efect maxim. Trebuie menționat faptul că o parte dintre aceste produse nu oferă protecție împotrivă radiațiilor ultraviolete, astfel încât veți avea nevoie de cremă cu FPS dacă vă veți expune razelor soarelui. Intensitatea autobronzantelor depinde de cantitatea de DHA din compoziție.
 
Schimbarea de culoare este evidentă în urma unei unice aplicări, bronzul având intensitatea maximă la 8-24 ore după aplicare și durează până la exfolierea celulelor moarte, adică 5-7 zile.

Alte produse autobronzante conțin eritruloza ca ingredient activ. Aceasta funcționează în același fel ca DHA, însă aspectul bronzat apare mai lent. Este un pigment extras din zmeură, însă după aplicare efectul de nuanțare poate fi mai mult spre roșu decât spre maro.

Cum alegem aceste produse?

Sunt disponibile mai multe variante de bronzante și autobronzante pe bază de DHA. Când alegeți un astfel de produs este bine să țineți cont de anumite aspecte:
 • Concentrația de DHA poate varia între 2,5-10%, dar de obicei între 3-5%. Această concentrație poate corespunde nivelului de acoperire și nuanțare, de la light, la medium sau dark. Pentru prima utilizare este indicată o concentrație mai redusă (lightshade).
 • Unele produse pot conține substanțe hidratante și emoliente, ideale pentru pielea uscată.
 • Produsele pe bază de alcool sunt recomandate persoanelor cu pielea grasă și cu sebum.
 • DHA asigură un nivel redus sau foarte redus de protecție solară, de obicei FPS 2-3. De aceea, este necesară utilizarea concomitentă cu o cremă de protecție solară cu FPS de cel puțin 30.

Alegeți produse de calitate care vor oferi pielii un bronz natural și nu o culoare portocalie. DHA (dihidroxiacetona) este considerat ca fiind cel mai eficient ingredient din produsele bronzante. Alegeți produsele hipoalergenice (fără parabeni-PABA) și hidratante, care nu vor bloca porii și nu vor irita pielea sensibilă.

Alegerea bronzantelor în funcție de tipurile de piele

 • Tipul I - se arde întotdeauna și nu se bronzează niciodată. Bronzul arată de obicei nenatural pe un astfel de tip de piele, în special pentru zona feței și mai ales dacă aveți părul roșcat. Puteți încerca produsele iluminatoare, care oferă o strălucire naturală sau pe cele care conțin DHA.  
 • Tipul II - se arde ușor și se bronzează foarte puțin. Produsele bronzante sunt cu adevărat benefice pentru acest tip de piele, care se bronzează foarte greu cu ajutorul ultravioletelor. Evitați produsele care oferă un bronz închis la culoare, deoarece pot avea un rezultat portocaliu
 • Tipul III - se arde moderat și se bronzează treptat, având aspect maroniu deschis. Produsele bronzante și autobronzante sunt ideale, însă acest tip de piele vă limitează la produsele de intensitate medie. Nu veți putea obține niciodată un bronz intens - „dark”.  
 • Tipul IV - se arde foarte puțin și se bronzează întotdeauna. Deși se bronzează foarte repede la soare, în timp apar pe piele pete depigmentare. Sunt recomandate produsele „dark” sau „very dark”. 
 • Tipul V - se arde foarte rar și se bronzează intens. De obicei aceste persoane nu au nevoie de produse bronzante sau autobronzante. Acestea pot fi de ajutor doar pentru a oferi o culoare mai frumoasă picioarelor la începutul sezonului cald.
 • Tipul VI - pigmentat în profunzime, nu se arde aproape niciodată. De obicei aceste persoane apelează la autobronzante dacă prezintă pete depigmentare sau vitiligo. Din păcate, produsele pentru bronzare artificială nu oferă o culoare identică cu cea naturală. Alternativă este fotochemoterapia PUVA (psoralen + UVA), la indicația medicului. 

 

Citiți aici mai multe despre tipurile de piele și riscul de arsuri solare.

 

Reguli generale de utilizare a bronzantelor și autobronzantelor

Deoarece efectul maxim al acestor produse apare la câteva minute sau la câteva ore, este indicat să le aplicați seara, cu câteva ore înainte de culcare. Fiecare produs are caracteristicile sale și cel mai bine este să urmați instrucțiunile producătorului. Aveți grijă să aveți la îndemână tot ce aveți nevoie în timpul aplicării produsului. În general bronzantele pătează țesăturile, iar cele din nylon rămân pătate permanent. 

Deoarece bronzarea fără radiații UV are loc la suprafața epidermei, durata bronzului depinde de ciclul natural de refacere al pielii. Celulele de la suprafața acesteia se regenerează la fiecare 5-10 zile și cam atât timp va dura și bronzul artificial. Este posibil ca, în același timp, unele porțiuni de piele să fie pregătite să se descuameze, iar altele să fie proaspăt regenerate, fapt ce duce la un bronz neuniform. Acest lucru se poate controla prin exfoliere, oferind astfel bronzului o bază proaspătă. 

 • Exfolierea este astfel un pas obligatoriu înainte de aplicarea unui produs bronzant sau autobronzant și trebuie efectuată cu câteva ore înainte de aplicarea substanței bronzante. Acordați atenție specială picioarelor până la genunchi, inclusiv acestora și coatelor.

 • Curățați pielea cu o soluie hidroalcoolică sau o loțiune tonică pentru a îndepărta reziduurile alcaline din săpunuri sau detergenți care pot interfera cu reacția dintre DHA și aminoacizi.

 • Hidratați pielea, inclusiv zonele articulare, deoarece substanțele bronzante usucă pielea. În cazul cremelor, acestea se pot chiar amesteca în loțiunea hidratantă zilnică. 

 • Aplicați autobronzantul sau bronzantul pe piele masând ușor cu mișcări circulare. Aplicați pe diferite segmente pe rând, cum ar fi brațe, picioare sau spate. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun după aplicarea pe fiecare secțiune pentru a preveni decolorarea palmelor sau purtați mănuși chirurgicale. Genunchii, zona subrațului sau gleznele absorb o cantitate mai mare de produs bronzant. Pentru a diminua efectul în aceste zone, tamponați ușor zona cu un prosop umed sau aplicați o catitate mai redusă de produs.

 • Așteptați 30 minute înainte de a vă îmbrăca, pentru a preveni pătarea hainelor. Purtați haine largi și evitați să transpirați excesiv. Nu vă epilați sau spălați timp de 4 ore după aplicarea bronzantului. Reaplicați regulat pentru mențierea culorii. Aplicați cremă de protecție solară cu FPS de 30 sau mai mult, cu sprectru larg de protecție și rezistent la apă.

Culoarea începe să se modifice și să se observe în general în mai puțin de o oră de la aplicare. Nuanțarea maximă se obține în 8-24 ore. Dacă se dorește o nuanță mai închisă, aplicați succesiv cremă la fiecare câteva ore. În funcție de zonă, aceeași culoare poate fi menținută prin aplicări repetate la fiecare 1-4 zile.

Siguranța autobronzantelor și bronzantelor

Aceste produse sunt considerate în general sigure pentru utilizare. Concentrațiile ridicate de DHA pot fi dăunătoare însă, putând accelera producția de radicali liberi eliberați de organism, care afectează pielea și produce îmbătrânirea și afectarea acesteia. Majoritatea produselor testate sunt sigure și conțin o cantitate acceptabilă de DHA care nu produce efecte toxice.

Riscul principal este dat de inhalarea accidentală sau ingestia produsului, motiv pentru care este recomandat să aveți gura, ochii și nasul acoperit, pentru a proteja mucoasele în timpul pulverizării sau aplicării. În urma inhalarii sau contactului cu mucoasele pot să apară iritații, afectarea pulmonară sau a căilor aeriene etc.

În momentul aplicării, produsul emană un miros neplăcut. Acesta este de obicei mascat prin utilizarea parfumurilor în compoziția lor, dar care, în schimb, pot cauza reacții alergice. De asemenea, o serie de astfel de produse pot conține parabeni, conservanți sau alți compuși ce pot cauza alergii sau eczeme.

Atenție! Autobronzantele și bronzantele nu conferă de obicei protecție împotriva radiațiilor UV. De accea, trebuie utilizate concomitent cu o cremă de protecție solară cu FPS de cel puțin 30.


Este indicat să lăsați o porțiune de piele neacoperită cu bronzant pentru a putea observa schimbarea în mod obiectiv. Pentru prima utilizare alegeți un produs cu o cantitate cât mai redusă de DHA pentru ca schimbarea să nu fie prea puternică și pentru că aplicarea poate fi neuniformă.

Nu trebuie utilizate pe pielea copiilor! Dacă alăptați, nu aplicați bronzante sau autobronzante pe zonele cu care copilul intră în contact cu gura, cum ar fi mamelonul sau areola.

Pastile și acceleratori de bronz

Singurele pastile pentru bronzat care funcționează cu adevărat conțin un pigment numit canthaxanthina, care este un colorant alimentar. Ingerat în doze mari, acest aditiv se depune în țesutul adipos de sub piele și în organe precum creierul și ficatul, putând afecta funcțiile acestora. Pe măsură ce pigmentul este absorbit de piele, aceasta capătă o culoare maro-portocalie, asemănătoare cu un bronz auriu.

Printre produsele pentru bronzare artificială se număra și acceleratoarele de bronz, sub formă de loțiuni. Acestea acționează fie prin prevenirea exfolierii premature a pielii, fie prin creșterea producției de melanină. Pot fi aplicate înainte sau după bronzare. Majoritatea conțin nicotinat de benzil care favorizează microcirculația la nivelul pielii, aducând un aport mai mare de oxigen melanocitelor. O serie de astfel de produse conțin tirozină, un precursor al producției de melanină, care aplicat topic favorizează producția acesteia.

Data actualizare: 01-01-2019 | creare: 08-07-2016 | Vizite: 19268
Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.