Calitatea vieții pacienților după forme severe de COVID19

©

Autor:

Calitatea vieții pacienților după forme severe de COVID19
Efectele virusului SARS-CoV2 se pot extinde dincolo de sfera medicală și de perioada spitalizării în cazul pacienților ce au dezvoltat forme severe ale bolii și au necesitat internare.
Un studiu efectuat de Universitatea din Michigan în care au fost incluși 1250 de pacienți infectați cu SARS-CoV2 ce au necesitat spitalizare a arătat faptul că la 2 luni după externare calitatea vieții acestor pacienți a avut de suferit. Este de menționat faptul că 7% dintre pacienții externați au decedat în primele 2 luni, în acest procent fiind cuprinși și 10% dintre pacienții tratați pe secțiile de Terapie Intensivă. De asemenea, 15% dintre pacienți au necesitat reinternare.

Infecția SARS-CoV2 a avut un impact semnificativ în ceea ce privește starea de sănătate atât din punct de vedere fizic, cât si psihic. Și alte aspecte ale vieții au fost influențate negativ precum echilibrul financiar si cel profesional. Mai mult de 39% dintre pacienții interogați au afirmat faptul că nu au revenit integral la activitățile dinaintea internării.

În ceea ce privește persistența simptomatologiei, o treime dintre pacienți au continuat să prezinte simptome COVID-like, o proporție semnificativă dintre ei având tulburări ale gustului și ale mirosului iar aproape un sfert au prezentat dificultăți respiratorii la efort minim.

Dintre persoanele angajate, 40% nu s-au putut întoarce la munca din cauza stării de sănătate în primele 2 luni post-infecție COVID sau din cauza faptului că si-au pierdut locul de muncă.

Impactul asupra stării emoționale este unul semnificativ, o proporție crescută dintre persoanele infectate fiind afectate din acest punct de vedere până la nevoia de a apela la servicii medicale de specialitate.

Hallie Prescott, co-autor al studiului, susține dezvoltarea unor programe de recuperare post-infecție COVID având în vedere numărul considerabil de persoane ce prezintă simptome COVID-like chiar și după depășirea fazei acute a bolii, simptome ce pot avea consecințe nefavorabile și din punct de vedere profesional si psiho-emoțional.

Astfel, este foarte important de avut în vedere faptul că pacienții ce au prezentat forme severe de boală COVID19 sunt susceptibili la a avea nevoie de îngrijiri medicale suplimentare și urmărire pe termen lung.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-11-2020 | creare: 23-11-2020 | Vizite: 435
Bibliografie
Michigan Medicine - University of Michigan. "Life after COVID hospitalization: Study shows major lasting effects on health, work and more: Death, rehospitalization, and problems with basic activities, jobs, mental health and finances seen in many patients treated at 38 Michigan hospitals." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 November 2020, www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201111180635.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!