Cauzele intarzierii ciclului menstrual

©

Autor: Redacția ROmedic

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale femeilor este “De ce imi intarzie ciclul menstrual? “  Desi  in majoritatea cazurilor, cauza intarzierii ciclului menstrual este sarcina, aceasta fiind responsabila pentru absenta menstruatiei (amenoree), ea nu este singura cauza a acestei probleme.

Deci, care sunt cauzele intarzierii ciclului menstrual?

1. Alaptarea la san. Mamele care isi hranesc copiii la san se confrunta deseori cu lipsa fluxului menstrual. Dar amenoreea nu reprezinta si incetarea ovulatiei, deci instalarea sarcinii este posibila chiar si in absenta menstruatiei.
2. Stresul. O alta cauza a absentei menstruatiei este reprezentata de stresul emotional la care sunt supuse femeile in anumite momente ale vietii. Reducerea stresului duce de obicei la reaparitia menstruatiei normale.
3. Luarea unor medicamente. Contraceptivele (orale, implantabile sau injectabile), corticosteroizii orali, antidepresivele, antipsihoticele, hormonii tiroidieni, chimioterapia pot conduce la amenoree la unele femei.
4. Dezechilibrul hormonal. Sindromul ovarului polichistic este o forma frecventa a tulburarilor hormonale care duc la amenoree, precum si la alte semne si simptome, dintre care cresterea abundentei fluxului menstrual (menoragie).
5. Dezechilibrul nutritional.  Absenta unei diete sanatoase, echilibrate si complete duce deseori la absenta menstruatiei. Acesta este cazul femeilor care sufera de tulburari ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie).
6. Exercitiile fizice intense, atletismul, sporturile si dansul pot provoca o amenoree.
7. Disfunctiile tiroidiene sunt o alta cauza posibila a intarzierii ciclului menstrual.
8. O boala cronica sau care persista mult timp duce la intarzierea ciclului menstrual. Odata ce organismul este complet refacut, fluxul menstrual reapare.
9. Rar, o tumora a glandei hipofize (in general benigna -adenom hipofizar) poate declansa o productie excesiva de prolactina, care impiedica reglarea ciclului menstrual.

Daca fluxul menstrual este absent timp de 3 luni sau mai mult, consultarea unui medic specialist este imperioasa, pentru a se determina cauza amenoreei. De asemenea, femeile trebuie sa fie atente la aparitia altor semne care pot necesita un consult medical:

    - Cefalee
    - Caderea parului
    - Tulburari ale vederii
    - Secretii din glandele mamare

Depistarea cauzelor amenoreei
Medicul dispune de mai multe optiuni pentru a depista cauzele amenoreei – absenta ciclului menstrual normal. Se poate apela la un test cu progestative -daca intr-un interval de 7 pana la10 zile de tratament cu acesti hormoni scurgerile menstruale nu reapar, atunci cauza amenoreei este reprezentata de lipsa secretiei de estrogeni. Disfunctiile tiroidiene pot fi diagnosticate cu ajutorul analizelor de sange. Tumorile hipofizare pot fi puse in evidenta cu ajutorul imagisticii medicale.


Tratamentul amenoreei depinde de cauza sa. Astfel, absenta fluxului menstrual poate fi tratata prin adoptarea unor modificari simple ale stilului de viata (dieta, exercitii, reducerea stresului). Dar tratamentul poate consta si in terapia hormonala substitutiva.


Data actualizare: 16-10-2013 | creare: 02-02-2008 | Vizite: 116031
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!