Ce se întâmplă dacă mănânci doar pe o parte?

©

Autor:

Ce se întâmplă dacă mănânci doar pe o parte?

Masticația este un proces complex, în care alimentele introduse în cavitatea bucală sunt triturate (zdrobite) cu ajutorul arcadelor dentare, transformate în bol alimentar și ulterior, înghițite.

Masticația unilaterală sau a mânca doar pe o parte este, de cele mai multe ori, o preferință personală, fie că este vorba de un obicei permanent sau doar de unul temporar.

Acest subiect a fost îndelung studiat de către cercetători, în încercarea de a găsi eventuale asocieri între acest obicei și eventuale afecțiuni la nivelul arcadelor dentare și ale oaselor maxilare, dar și la nivelul articulației temporo-mandibulare.

În literatura de specialitate „masticația unilaterală” este definită ca fiind realizarea ciclurilor masticatorii pe o parte a arcadelor dentare (stânga sau dreapta) cu 30% mai frecvent decât pe partea contralaterală. Un ciclu masticator reprezintă totalitatea mișcărilor masticatorii care au loc de când mâncarea a fost introdusă în cavitatea bucală, până când are loc deglutiția (bolul alimentar obținut după masticație este înghițit).

Se pare că există două tipuri de masticație unilaterală: masticație unilaterală exclusivă (când toate ciclurile masticatorii se produc pe aceeași parte) și masticație unilaterală predominantă (când mai mult de 70% dintre ciclurile masticatorii se produc pe o singură parte).

Masticația unilaterală este un simptom frecvent întâlnit, fiind prezent în proporție de 75-76% la persoanele adulte. (1), (2)
  

Cauzele masticației unilaterale

Numeroase studii științifice au fost publicate în legătură cu tipul de masticație. Se consideră o masticație corectă cea care presupune ca un ciclu masticator să se desfășoare pe ambele părți (dreapta și stânga) a arcadelor dentare. Mulți cercetători contestă ideea preferinței pentru masticația unilaterală. Ei sunt de părere că aceasta ar fi un simptom al unei afecțiuni care împiedică sau reduce treptat realizarea masticației pe una dintre părțile unei arcade dentare. În timp însă, chiar și după ce tratamentele corespunzătoare au fost efectuate, poate să apară o preferință pentru una dintre părți.

Printre cauzele care ar putea genera masticație unilaterală, cea mai frecventă situație este cea în care, pe parcursul realizării ciclului masticator, pacientul resimte durere. Durerea poate avea multiple cauze, de asemenea – carii dentare necomplicate sau complicate cu pulpite dentare și infecții ale oaselor maxilare, parodontite marginale (afectarea gingiilor și a osului înconjurător rădăcinlor dinților), dinți în erupție, chisturi maxilare, afectări ale articulațiilor temporo-mandibulare etc. (3)
  
O altă posibilă cauză este pierderea dinților (edentație) preponderent pe o parte a arcadelor dentare, fără a fi reconstituită imediat după extracții, fapt ce va obliga pacientul să efectueze masticația pe partea care este eficientă în mestecarea bolului alimentar.

Masticația unilaterală este deseori întâlnită la copii, în perioada dentiției temporare și a celei mixte, atunci când se produc mari modificări la nivelul aparatului dento-maxilar. Un procent important - 50-83% - dintre copiii cu dentiție temporară preferă să mănânce unilateral. De asemenea, un procent important dintre copiii cu dentiție mixtă (adică după vârsta de 6 ani când încep să apară primii dinți definitivi până după 13-14 ani când apare dentiția definitivă) preferă, de asemenea, să mestece bolul alimentar pe o singură parte. (2)

Efectele masticației unilaterale

Atunci când masticația unilaterală devine un simptom permanent, pot apărea numeroase complicații la nivelul aparatului dento-maxilar și nu numai. În primul rând, dinții de pe partea nelucrătoare vor fi acoperiți de placă bacteriană și tartru, vor dezvolta carii dentare și gingivite grave care pot determina, în timp, pierderea acestora. Dinții de pe partea pe care se realizează masticația vor suferi abrazii avansate, resorbții radiculare și chiar gingivite.
  
De asemenea, articulația temporo-mandibulară va avea de suferit, întrucât toate forțele masticatorii vor fi concentrate cu predilecție la una dintre cele două articulații. Astfel, formațiunile anatomice de la articulația predominant lucrătoare vor suferi în timp, ceea ce va predispune la afecțiuni degenerative la acest nivel. Tot în acest context va apărea și asimetria facială, mușchii masticatori fiind mai dezvoltați pe partea lucrătoare. (1, 4)
  
De aceea, odată cu tratamentul cauzelor apariției masticației unilaterale, se recomandă re-educarea pacientului în sensul ca acesta să efectueze masticația în mod corect, bilateral.

În cazul copiilor, masticația unilaterală se reduce treptat, în timp, odată cu definitivarea dezvoltării aparatului dento-maxilar.

Recomandări

În vederea evitării apariției masticației unilaterale, se recomadă controale periodice la medicul dentist. Acesta va putea inspecta cavitatea bucală, iar pe baza informațiilor obținute de la pacient va putea stabili dacă este vorba de o masticație corectă sau unilaterală. Tot medicul dentist este cel care va efectua tratamentele necesare și va putea indica pacientului metode de reeducare în vederea unei masticații corecte.


Data actualizare: 26-07-2016 | creare: 26-07-2016 | Vizite: 6298
Bibliografie
1. Facial Asymmetry: Etiology, Evaluation, and Management, link: https://memo.cgu.edu.tw/cgmj/3404/340402.pdf
2. Prevalence of Chewing Side Preference in the Deciduous, Mixed and Permanent Dentitions, link: https://www.jaypeejournals.com/eJournals/ShowText.aspx?ID=2375&Type=FREE&TYP=TOP&IN=_eJournals/images/JPLOGO.gif&IID=196&isPDF=YES
3. Chewing side preference in first and all mastication cycles for hard and soft morsels, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443888/
4. Temporomandibular Joint Dysfunction, link: https://www.nh.org.au/userfiles/files/GP/ENT/General/TMJ%20Dysfunction(1).pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Masticația poate stimula sistemul imunitar?
  •