Ce se întâmplă dacă mănânci doar pe o parte?

Ce se întâmplă dacă mănânci doar pe o parte?

©

Autor:

Ce se întâmplă dacă mănânci doar pe o parte?

MasticaÈ›ia este un proces complex, în care alimentele introduse în cavitatea bucală sunt triturate (zdrobite) cu ajutorul arcadelor dentare, transformate în bol alimentar È™i ulterior, înghiÈ›ite.

MasticaÈ›ia unilaterală sau a mânca doar pe o parte este, de cele mai multe ori, o preferință personală, fie că este vorba de un obicei permanent sau doar de unul temporar.

Acest subiect a fost îndelung studiat de către cercetători, în încercarea de a găsi eventuale asocieri între acest obicei È™i eventuale afecÈ›iuni la nivelul arcadelor dentare È™i ale oaselor maxilare, dar È™i la nivelul articulaÈ›iei temporo-mandibulare.

În literatura de specialitate „masticaÈ›ia unilaterală” este definită ca fiind realizarea ciclurilor masticatorii pe o parte a arcadelor dentare (stânga sau dreapta) cu 30% mai frecvent decât pe partea contralaterală. Un ciclu masticator reprezintă totalitatea miÈ™cărilor masticatorii care au loc de când mâncarea a fost introdusă în cavitatea bucală, până când are loc deglutiÈ›ia (bolul alimentar obÈ›inut după masticaÈ›ie este înghiÈ›it).

Se pare că există două tipuri de masticaÈ›ie unilaterală: masticaÈ›ie unilaterală exclusivă (când toate ciclurile masticatorii se produc pe aceeaÈ™i parte) È™i masticaÈ›ie unilaterală predominantă (când mai mult de 70% dintre ciclurile masticatorii se produc pe o singură parte).

MasticaÈ›ia unilaterală este un simptom frecvent întâlnit, fiind prezent în proporÈ›ie de 75-76% la persoanele adulte. (1), (2)
  

Cauzele masticației unilaterale

Numeroase studii È™tiinÈ›ifice au fost publicate în legătură cu tipul de masticaÈ›ie. Se consideră o masticaÈ›ie corectă cea care presupune ca un ciclu masticator să se desfășoare pe ambele părÈ›i (dreapta È™i stânga) a arcadelor dentare. MulÈ›i cercetători contestă ideea preferinÈ›ei pentru masticaÈ›ia unilaterală. Ei sunt de părere că aceasta ar fi un simptom al unei afecÈ›iuni care împiedică sau reduce treptat realizarea masticaÈ›iei pe una dintre părÈ›ile unei arcade dentare. În timp însă, chiar È™i după ce tratamentele corespunzătoare au fost efectuate, poate să apară o preferință pentru una dintre părÈ›i.

Printre cauzele care ar putea genera masticaÈ›ie unilaterală, cea mai frecventă situaÈ›ie este cea în care, pe parcursul realizării ciclului masticator, pacientul resimte durere. Durerea poate avea multiple cauze, de asemenea – carii dentare necomplicate sau complicate cu pulpite dentare È™i infecÈ›ii ale oaselor maxilare, parodontite marginale (afectarea gingiilor È™i a osului înconjurător rădăcinlor dinÈ›ilor), dinÈ›i în erupÈ›ie, chisturi maxilare, afectări ale articulaÈ›iilor temporo-mandibulare etc. (3)
  
O altă posibilă cauză este pierderea dinÈ›ilor (edentaÈ›ie) preponderent pe o parte a arcadelor dentare, fără a fi reconstituită imediat după extracÈ›ii, fapt ce va obliga pacientul să efectueze masticaÈ›ia pe partea care este eficientă în mestecarea bolului alimentar.

MasticaÈ›ia unilaterală este deseori întâlnită la copii, în perioada dentiÈ›iei temporare È™i a celei mixte, atunci când se produc mari modificări la nivelul aparatului dento-maxilar. Un procent important - 50-83% - dintre copiii cu dentiÈ›ie temporară preferă să mănânce unilateral. De asemenea, un procent important dintre copiii cu dentiÈ›ie mixtă (adică după vârsta de 6 ani când încep să apară primii dinÈ›i definitivi până după 13-14 ani când apare dentiÈ›ia definitivă) preferă, de asemenea, să mestece bolul alimentar pe o singură parte. (2)

Efectele masticației unilaterale

Atunci când masticaÈ›ia unilaterală devine un simptom permanent, pot apărea numeroase complicaÈ›ii la nivelul aparatului dento-maxilar È™i nu numai. În primul rând, dinÈ›ii de pe partea nelucrătoare vor fi acoperiÈ›i de placă bacteriană È™i tartru, vor dezvolta carii dentare È™i gingivite grave care pot determina, în timp, pierderea acestora. DinÈ›ii de pe partea pe care se realizează masticaÈ›ia vor suferi abrazii avansate, resorbÈ›ii radiculare È™i chiar gingivite.
  
De asemenea, articulaÈ›ia temporo-mandibulară va avea de suferit, întrucât toate forÈ›ele masticatorii vor fi concentrate cu predilecÈ›ie la una dintre cele două articulaÈ›ii. Astfel, formaÈ›iunile anatomice de la articulaÈ›ia predominant lucrătoare vor suferi în timp, ceea ce va predispune la afecÈ›iuni degenerative la acest nivel. Tot în acest context va apărea È™i asimetria facială, muÈ™chii masticatori fiind mai dezvoltaÈ›i pe partea lucrătoare. (1, 4)
  
De aceea, odată cu tratamentul cauzelor apariÈ›iei masticaÈ›iei unilaterale, se recomandă re-educarea pacientului în sensul ca acesta să efectueze masticaÈ›ia în mod corect, bilateral.

În cazul copiilor, masticaÈ›ia unilaterală se reduce treptat, în timp, odată cu definitivarea dezvoltării aparatului dento-maxilar.

Recomandări

În vederea evitării apariÈ›iei masticaÈ›iei unilaterale, se recomadă controale periodice la medicul dentist. Acesta va putea inspecta cavitatea bucală, iar pe baza informaÈ›iilor obÈ›inute de la pacient va putea stabili dacă este vorba de o masticaÈ›ie corectă sau unilaterală. Tot medicul dentist este cel care va efectua tratamentele necesare È™i va putea indica pacientului metode de reeducare în vederea unei masticaÈ›ii corecte.


Data actualizare: 26-07-2016 | creare: 26-07-2016 | Vizite: 6234
Bibliografie
1. Facial Asymmetry: Etiology, Evaluation, and Management, link: https://memo.cgu.edu.tw/cgmj/3404/340402.pdf
2. Prevalence of Chewing Side Preference in the Deciduous, Mixed and Permanent Dentitions, link: https://www.jaypeejournals.com/eJournals/ShowText.aspx?ID=2375&Type=FREE&TYP=TOP&IN=_eJournals/images/JPLOGO.gif&IID=196&isPDF=YES
3. Chewing side preference in first and all mastication cycles for hard and soft morsels, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443888/
4. Temporomandibular Joint Dysfunction, link: https://www.nh.org.au/userfiles/files/GP/ENT/General/TMJ%20Dysfunction(1).pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MasticaÈ›ia poate stimula sistemul imunitar?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum