ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Craiova

BOWTECH - Terapia Bowen - Descoperirea secolului 21

BOWTECH - Terapia Bowen - Descoperirea secolului 21
Autor: Mihai Marin
Mai e loc pentru o terapie nouă?

Suntem în anii în care asistăm la expansiunea extraordinară a terapiilor de frontieră, grupate sub titulatura de medicină complementară şi alternativă. Întâlnim zilnic, pe toate canalele, prezentări, oferte, soluţii care de care mai tentante la problemele noastre de sănătate şi de viaţă şi de multe ori avem impresia că singura problemă este alegerea pe care trebuie să o facem. Şi, de fapt, chiar aşa şi este. Sunt atât de multe terapii naturiste, naturale, complementare, alternative – şi cum vreţi să le mai zicem (e suficient să daţi un “search” pe net cu oricare din aceste cuvinte şi o să vă luaţi cu mâinile de cap!), încât nimeni nu mai ştie prea bine ce cale să urmeze.

Marea majoritate a şcolilor terapeutice încearcă să se prezinte şi să ne atragă argumentându-şi eficacitatea prin proba timpului. Cu cât au “rădăcinile” mai îndepărtate în negura mileniilor, cu atât ni se spune că trebuie să avem încredere mai mare în capacitatea lor de a ne ajuta. Şi, probabil, au dreptate. Timpul este cea mai bună “sită” a valorilor. Iar dacă mai e şi o metodă complicată, suntem aproape cuceriţi.

Cu atât mai incitantă este însă o terapie care, din contră, îşi face un stindard din faptul că este cea mai tânără, cea mai nou apărută, “ultima, dar nu cea din urmă!” Mai mult, spune că este extraordinar de uşor de aplicat şi de suportat, iar raportul dintre simplitatea şi eficacitatea ei ar trebui să o aducă pe primul loc în topul preferinţelor noastre. Iar culmea este că, o să vedeţi, chiar aşa şi este!

Ce este “tehnica bowen” (bowtech)?

În primul rând, să vă spunem ce nu este: Bowtech nu este masaj, nu este presopunctură, nu este chiropractică, nu este o practică a direcţionării energiei, nu este fizioterapie, nu este reeducare neuro-musculară, nu este drenaj limfatic, tehnică de relaxare a ţesutului conjunctiv sau de echilibrare emoţională.

Şi atunci?

Avem de-a face cu un concept nou de tratament corporal, în care întâlnim un principiu neobişnuit în acest domeniu: “Cu cât mai puţin, cu atât mai bine!”. Şi dacă vă mai spunem că mişcările trebuie să fie atât de uşoare, încât să poată fi suportate şi de globul ocular, va fi şi mai neclar cum de este atât de puternică în echilibrarea organismului. Tehnica Bowen face însă un lucru deosebit: ea re-programeaza corpul pentru a se auto-vindeca, în propriul său ritm şi, de aceea, rezultatele pot fi adeseori incredibile chiar de la prima şedinţă.

Cum se realizează?

Un tratament Bowen constă în efectuarea unor mişcări delicate, realizate cu degetele, asupra unor puncte specifice ale corpului, pe muşchi, ligamente, tendoane şi ţesut conjunctiv, peste o îmbrăcăminte uşoara sau direct pe piele.

Cui se adresează şi pentru ce?

Terapia Bowen este potrivită şi folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârstă, de la oameni bolnavi la atleţi, femei însărcinate şi persoane cu nevoi speciale. S-a demonstrat o ameliorare în afecţiuni mai mult sau mai puţin grave, de la scleroză multiplă, paraliziile centrale şi periferice, distrofie musculară, oboseală cronica, mialgie fibrinoasă şi boala Parkinson, până la probleme de genunchi, “umăr înţepenit”, migrene, simptome astmatice şi bronşite, dureri de spate, de gat, traumatisme cervicale, alergii de primăvară, probleme renale şi multe altele.

Cum a apărut?

Un spirit de căutător va fi incitat încă din start. La normala şi banala întrebare de mai sus, răspunsul este şocant pentru orice minte raţională. Când auzi că există o terapie apăruta în secolul 20, de o eficacitate aproape incredibilă pentru o paletă extrem de diversă de probleme de sănătate, că în doua-trei şedinţe se pot întâmpla lucruri aproape miraculoase la care multe alte terapii nici măcar nu pot visa, oricine va avea viziunea unei desfăşurări corespunzătoare de forţe, o întreagă armată de cercetători, specialişti, tehnologie, fonduri, laboratoare, studii, experienţe etc., etc. Când colo, o să vedeţi, nimic din toate acestea.

Vom descoperi că totul a fost conceput şi dezvoltat după anii 1950 de un singur om, pe nume Thomas Bowen, undeva în Statul Victoria din îndepărtata Australie. Nu-i nimic, veţi spune, au existat şi genii. La urma urmei şi Einstein a descoperit singur Teoria Relativităţii şi a revoluţionat ştiinţa şi toată istoria omenirii. Când o să auziţi însă că Tom nu avea nici o pregătire de specialitate în domeniul medical sau în altă diciplină terapeutica, in mintea dvs. vor apărea primele semne serioase de întrebare.

“Cum a fost posibil?” Singurul în măsură să răspundă la întrebare, Tom însuşi, din păcate – sau din fericire – ne-a lăsat un răspuns laconic şi fără replică: “este un dar de la Dumnezeu”! Mai cunoaşteţi un caz asemănător?

Cum acţionează?

Întrebat cum funcţionează metoda, Tom Bowen rămâne fidel logicii lui prezentate mai sus şi răspunde senin şi dezarmant: “Nu ştiu…” Iar ca logica aristotelică să rămână răsturnată până la capăt, abia acum a apărut armata de cercetători de care vorbeam, care încearcă să desluşească ceva din realitatea personala a lui Tom şi să o traducă pentru noi toţi ceilalţi, confruntaţi fiind cu nenumăratele mărturii ale celor trataţi cu Bowtech şi cu rezultatele evidente ale acestei terapii.

Aşa au apărut mai multe teorii privitoare la modul în care acţionează Bowtech. Unele sugerează că “manevrele” Bowen stimulează proprioceptorii, fibrele senzoriale şi obţin un răspuns important şi profund atât din partea fasciilor, cât şi din partea sistemului nervos autonom (care guvernează mecanismul de auto-vindecare al organismului). Vindecarea are loc atunci când sistemul nervos autonom trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică, iar Tehnica Bowen are posibilitatea de a realiza această schimbare. În timpul şedinţelor, pacienţii adesea adorm sau intră într-o stare de profundă relaxare, ceea ce indică trecerea către dominanta parasimpatică.

Alte teorii iau în discuţie punctele de acupunctura şi meridianele energetice. Majoritatea manevrelor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele cuprind chiar două sau trei meridiane simultan. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii şi efectul său asupra organelor interne.

Prezentul

Tehnica Bowen a început să se răspândească din 1982, după dispariţia lui Tom Bowen. Predată iniţial doar în Australia, în prezent există peste 30.000 de practicanţi în mai mult de 30 de tari, cu ajutorul a 80 de instructori autorizaţi, în sarcina cărora intră şi răspunderea deloc uşoara de a păstra originalitatea şi puritatea tehnicii in timp.

Mulţumim lui Andrew Zoppos, unul din acei oameni "dedicaţi" şi predestinaţi, prin care această tehnică a ajuns şi la noi.

Mulţumim, Andrew!
 
Programare