ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Oamenii nu vin cu probleme la terapie, ci cu soluţii greşite la probleme

Autor: psih.Liliana Radu, psih.Adriana Serban-Ionescu, psih.Otilia Mihai, psih.Liliana Pasca

Ce este şi ce nu este psihoterapia?

 

În România există încă unele prejudecăţi legate de psihoterapie, existând rezerve în a apela la ajutorul un psihoterapeut atunci când te afli în impas. Acest fapt se datorează în primul rând confuziei care există între noţiunile de psihiatrie şi psihoterapie. Este esenţial să facem diferenţa: psihiatrul este cel care pune diagnostice şi prescrie medicamente, în timp ce psihoterapeutul se ocupă cu eficientizarea comportamentului uman şi creşterea stării de bine, ajutându-te să găseşti soluţii mai bune analizând împreună situaţiile curente de viaţă.

 

Cine vine la psihoterapie?

 

Dacă psihiatrii se adresează oamenilor cu tulburări de ordin psihic sau emoţional, psihoterapeuţii se adresează atât persoanelor care se confruntă cu o situaţie dificilă, subiectivă sau obiectivă căreia le este greu să îi faca faţă, cât şi celor care doresc autocunoaştere şi dezvoltare personală. Deci, psihoterapia oferă noi răspunsuri la întrebările cu care te confrunţi.

 

La ce sa te aştepţi de la psihoterapie?

 

Psihoterapia are loc într-un cadru specific, respectiv cabinet psihologic, unde confidenţialitatea şi profesionalismul sunt pe deplin asigurate. Şedinţa durează între 50 şi 60 minute. În cadrul acesteia vei stabili împreună cu terapeutul ce anume îţi doreşti (concret şi realist) să se schimbe în viaţa ta şi cum să îţi atingi mai eficient scopurile. Vei vorbi despre situaţia cu care te confrunţi şi felul în care copilaria o influenţează, precum şi despre cum poţi acţiona diferit în prezent pentru ca viaţa ta să fie cât mai împlinită. Nu vei primi sfaturi, ci terapeutul te va îndruma şi te va susţine în găsirea propriilor soluţii şi a modulului de a le pune eficient în practică.

 

Beneficii

 

A fi sincer cu tine înseamnă a recunoaşte atunci când ceva nu merge bine în viaţa ta. În cele mai multe cazuri accepţi situaţiile şi te supui lor, nerealizând faptul că puterea şi mijloacele de a-ţi îmbunatăţi maniera de a trăi se află chiar în tine, la timpul prezent. Astfel psihoterapia te va ajuta să te descoperi şi să îţi îmbunătăţeşti atât imaginea de sine cât şi relaţia cu şeful, colegii, prietenii, partenerul de cuplu sau copilul. De asemenea te va reorienta în a privi dintr-o altă perspectivă situaţiile şi conflictele în care eşti implicat şi te va ghida cum să te schimbi. Pentru ca daca tu te schimbi, fie chiar in cel mai minor aspect al comportamentul tau, atunci si ceilalti vor fi nevoiti sa se raporteze altfel decat de obicei. Si prin aceasta lucrurile devin diferite in viata ta.

 
Programare