ROmedic Cabinete medicale Buzau Cabinete Alergologie și imunologie clinică Alergologie și imunologie clinică Buzau

Ce facem atunci când toate analizele sunt bune şi cuplul tot nu reuşeşte să obţină o sarcină?

Ce facem atunci când toate analizele sunt bune şi cuplul tot nu reuşeşte să obţină o sarcină?
Autor: Dr. Mihaela Braga

"Scopul meu e să îmbunătățesc în permanență rata de sarcină și să ajut cât mai multe cupluri să aibă un copil sănătos! "

Doamna doctor ginecolog Mihaela Braga, specializată în domeniul infertilității, poate fi găsită pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, Cartier Orizont Str. Nicu Constantinescu nr.1, telefon de contact 0238.730.627 sau 0771.561.802.

 

Ce facem atunci când toate analizele sunt bune şi cuplul tot nu reuşeşte să obţină o sarcină?

3-6 cicluri de inseminare artificială cu stimulare ovariană sau  fertilizare în vitro?

Din păcate, la aproximativ 15-30% din cuplurile infertile nu se poate depista o cauză a infertilităţii, ei având ceea ce se numeşte INFERTILITATE DE CAUZĂ INEXPLICABILĂ. Este poate una dintre cele mai frustrante situaţii. De multe ori pacientele îmi spun că ar fi mai liniştite dacă ar găsi o cauză pentru care nu rămân gravide. Atunci când trompele sunt bune, rezervă ovariana şi spermograma sunt în limite normale, ecografia nu depistează o altă problemă, dinamica sexuală este bună, este foarte greu pentru aceste cupluri să accepte că nu pot obţine singuri o sarcină.

Argumente PRO INSEMINARE ARTIFICIALĂ

– nu este nevoie de infrastructură specială (sala de operaţii)

– este mai puţin invazivă (risc mai mic de complicaţii) şi mai puţin stresantă pentru pacientă

– are un cost mai accesibil

– le oferă cuplului mai mult timp pt a obţine o sarcină pe cale naturală (aproape 30% dintre aceste cupluri reuşesc să conceapă în anul ce urmează diagnosticului)

Argumente PRO FIV

– timp mai scurt până la obţinerea unei sarcini

– datorită descoperirilor în domeniu de reproducere umană asistata, ratele de sarcina se îmbunătăţesc în fiecare an, în ceea ce priveşte procedura de FIV, pe când, în cazul IA acest lucru nu se întâmplă.

– trebuie să avem în vedere vârsta pacientei, care este un marker de prognostic foarte important. Având în vedere că din ce în ce mai multe femei amâna obţinerea unei sarcini, procedura de FIV este probabil cea mai indicată.

– riscul de sarcină multiplă a scăzut semnificativ în ultimii ani datorită regulii de a transfera un singur embrion. Acest procent este greu de controlat în ceea ce priveşte IA, mai ales cea cu stimulare ovariană (3.7 vs 10%).

– cu ocazia obţinerii mai multor embrioni şi congelării, cuplul are posibilitatea de a obţine mai multe sarcini în urma unei singure proceduri

– una dintre cele mai de temut complicaţii este sindromul de hiperstimulare ovariana, dar acesta poate fi combătut aproape în totalitate acum (ultimele studii arata o incidenţă de 0.4%) prin alegerea protocolului de stimulare corect, şi anume protocol scurt cu antagonist GnRH şi declanşare cu agonist de GnRH.

– oferă posibilitatea testării genetice a embrionului (PGT)

– prin urmărirea ovocitului, spermatozoidului şi nu în ultimul rând a embrionului, cuplul poate primi explicaţii privind cauza infertilităţii.

– costul a 3-6 inseminări artificiale cu stimulare cu gonadotropine se poate apropia de cel al unei proceduri de FIV. Raportul cost eficienţa este foarte important în România (unde există un ajutor financiar insuficient din partea statului în ceea ce priveşte lupta cu infertilitatea).

 

 

 
Programare