ROmedic Cabinete medicale Buzau Cabinete Medicină generală Medicină generală Buzau

De ce diabetul zaharat e o boală care trebuie luată în serios?

De ce diabetul zaharat e o boală care trebuie luată în serios?
Autor: Dr. Mihalache Daiana

Doamna doctor Mihalache Daiana este specialistă în diabet, nutriție și boli metabolice poate fi găsită pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, strada Păcii nr.4, telefon de contact 0338.401.490 sau 0799.950.033.

 

De ce diabetul zaharat e o boală care trebuie luată în serios?

Deoarece afectează apropae toate organele pe termen lung. Pot apărea complicaţii macrovasculare, cum ar fi: atac vascular cerebral, infarct miocardic, insuficientă cardiacă, boală arterială periferică (duce la amputaţii), ateroscleroza generalizată (boală coronariană, impotenţă). De asemenea pot apărea complicaţii microvasculare cum ar fi: boala renală cronică (duce a dializă), retinopatie (duce la orbire), neuropatie senzitivo / motorie (duce la amputaţii, amiotrofii musculare, dureri şi furnicături nocturne), neuropatie autonomă (gastropareza diabetica, impotenţă, aritmii cardiac, etc).

De ce trebuie ţinut regim?

Pentru că nici un tratament nu este eficient pe termen lung, dacă pacientul nu respecta indicaţiile de regim oferite de către medicul de diabet. De asemenea în multe cazuri regimul este cel care ajută cel mai mult în scăderea valorilor glicemiei.

De de trebuie luat tratament medicamentos?

Pentru a preveni complicaţiile sau a le ţine în frâu dacă acestea există. Se recomandă urmărea tratamenului medicamentos indicat de medicul diabetolog. Dacă pacientul refuză tratamentul indicat de medic semnează şi îşi asumă răspunderea. Nu se recomandă suplimente alimentare antidiabetice neavizate, recomandate de terţe persoane sau de pe internet.

Ce trebuie să urmărească pacienţii cu diabet?

Să ţină regim, să îşi ia tratamentul cum a fost prescris, să îşi monitorizeze glicemiile după cum a fost indicat de către medic. Să spună medicului de orice acuze au de la tratament sau de la afecţiunile asociate. Să îşi monitorizeze picioarele, să poarte încălţăminte adecvată şi să păstreze igiena corespunzătoare.

Ce au nevoie pacienţii pentu consultaţie?

Au nevoie de card de sănătate pentru consultaţia şi reţeta gratuită prin CAS. Dacă au primit recent reţete de mai puţin de 3 luni să comunice acest lucru medicului de diabet. Să prezinte medicului diabetolog caietul cu glicemii. Să vină cu analizele indicate de către medicul de diabet în timpul ultimei consultaţii sau de către asistenţi în caz de convorbire telefonică. Să aibe la ei numele tratamentelor medicamentoase pe care le/au avut anterior consultaţiei.

Pacienţii care se iubesc, au grijă de ei!

 
Programare