ROmedic Cabinete medicale Buzau Cabinete Neuropsihiatrie Neuropsihiatrie Buzau

HIPOTIROIDISMUL

HIPOTIROIDISMUL
Autor: Dr. Maria Rotarescu

Medicul endocrinolog Maria Rotărescu abordează, într-o serie de articole, bolile specifice sistemului endocrin pentru a vă aduce la cunoștință simptomele acestora și cum le putem preveni.

Doamna doctor poate fi găsită pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, strada Păcii nr.4, telefon de contact 0338.401.490 sau 0799.950.033.

HIPOTIROIDISMUL

Ce este? Hipotiroidism înseamnă funcție tiroidiană scăzută, adică glanda tirodă nu funcționează suficient de bine pentru a asigura necesarul de hormoni tiroidieni.

Cauze frecvente de hipotiroidism sunt: bolile autoimune ( tiroidita Hashimoto, așa cum am discutat în articolul anterior), îndepărtarea chirurgicală a tiroidei sau tratamentul cu iod radioactiv, unele medicamente (amiodarona, interferonul), deficitul sau excesul de iod.

Pentru a diagnostica hipotiroidismul, utilizăm două analize de laborator:

-TSH (hormonul de stimulare tiroidiană): un nivel prea mare înseamnă că glanda tiroidă este stimulată să producă mai mulți hormoni tiroidieni, fiindcă nivelul acestora în sânge este prea scăzut.

- FT4: principalul hormon tiroidian, fracția lui “liberă”, adică cea care poate intra in celule unde își produce efectele. Cu cât nivelul acestuia este mai scăzut, cu atât simptomele sunt mai accentuate.

Care sunt manifestările?

Pacienții acuză intoleranță la frig, oboseală, piele mai uscată, pierderi de memorie sau depresie, creștere in greutate, tulburări de ciclu menstrual la femei și infertilitate, uneori constipație. Fiindcă simptomele sunt atât de nespecifice și variază mult, singurul mod de a ști dacă aveți hipotiroidism este de a face aceste analize uzuale si un consult de specialitate.

Evolutie pe termen lung. Hipotiroidismul nu poate fi vindecat, dar poate fi controlat foarte ușor cu tratament și monitorizare permanentă pentru a ajusta dozele de medicație. Scopul tratamentului este de a menține valoarea TSH-ului normală și pacienții asimptomatici.

La polul opus hipotiroidismului se află hipertiroidismul, adică un exces de hormoni tiroidieni asociați cu o glandă tiroidă hiperactivă, despre care urmează să discutăm într-un articol urmator.

 
Programare