ROmedic Cabinete medicale Buzau Cabinete Cardiologie Cardiologie Buzau

TIROIDITA CRONICĂ AUTOIMUNĂ

TIROIDITA CRONICĂ AUTOIMUNĂ
Autor: Dr. Maria Rotarescu

Medicul endocrinolog Maria Rotărescu abordează, într-o serie de articole, bolile specifice sistemului endocrin pentru a vă aduce la cunoștință simptomele acestora și cum le putem preveni.

Doamna doctor poate fi găsită pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, strada Păcii nr.4, telefon de contact 0338.401.490 sau 0799.950.033.

 

TIROIDITA CRONICĂ AUTOIMUNĂ

Ce este ?

Tiroidita cronică sau Hashimoto reprezintă o boală autoimună caracterizată de prezenţa anticorpilor ATPO (antitiroperoxidaza) şi ATG (antitiroglobulina), anticorpi ce atacă ţesutul tirodian şi duc la apariţia hipotiroidismului.

De ce apare?

În declanşarea bolii au fost incriminaţi numeroşi factori, precum factorul genetic, excesul de iod, infecţiile, radiaţiile sau substanţele toxice. Tiroidita este mai frecvent întâlnită la femeile tinere (reportul femei/bărbaţi ajungând la 9/1) şi adesea asociază şi alte afecţiuni autoimune precum vitiligo, diabet zaharat tip1, boala celiacă, poliartrita reumatoidă.

Cum se diagnostichează?

Markerii de boala sunt anticorpii ATPO şi ATG, care apar în titru crescut la pacienţii cu tirodita. Pentru a evalua funcţia tiroidiană se dozează TSH (Hormonul de stimulare tiroidiană, secretat de hipofiza) şi FT4 (principalul hormon tiroidian). Cei mai mulţi pacienţi au funcţie tiroidiană normală, fiind asimptomatici. Alţi pacienţi au hipotiroidism prezentând guşă, astenie, depresie, tulburări de memorie, de ciclu menstrual sau infertilitate. Mai rar, unii pacienţi pot avea un episod de hashitoxicoza, caracterizat printr-un exces de hormoni tirodieni manifestat prin stări de agitaţie, insomnii , palpitaţii, scădere în greutate.

Cum se tratează?

Atât timp cât funcţia tiroidiană se menţine normală, simpla prezenţă a anticorpilor nu necesită tratament, dar trebuie monitorizare constantă pentru a depista din timp modificările bilanţului homonal şi pentru a preveni principalele complicaţii. Suplimentele cu vitamina D şi seleniu pot fi utile, existând studii care demonstrează scăderea nivelului anticorpilor la unii pacienţi.

Tiroidita este şi cea mai fecventa cauza de hipotiroidism , adică funcţie tiroidiană scăzută, despre care o să discutăm în articolul umător.

Toate investiatiile necesare pentu a evalua funcţia tioidiana se pot face în condiţii de siguranţă şi cu respectarea normelor epidemiologice în cadrul clincilor NEW MEDICAL BUZĂU

 

 
Programare