Clonarea umana

©

Autor:

Argumente pro si contra clonarii umane

Clonarea este o forma de reproducere asexuala. Un copil produs prin clonare ar fi duplicatul genetic al unei persoane existente. Clona nu va fi nici fiica sau fiul, sau sora, fratele geaman al persoanei clonate ci va intra intr-o noua categorie.

Argumentele impotriva clonarii umane.
1. Clonarea reproductiva va transforma copiii clonati si oamenii in general in obiecte care pot fi construite pentru a prezenta anumite caracteristici - copii la comanda.
2. Clonarea reproductiva va diminua sensul singularitatii ca individ si a libertatii, conducind la defavorizarea clonelor fata de non-clone.
3. Copii clonati vor fi crescuti inevitabil „in umbra” donatorilor lor, ducind la constringerea dezvoltarii lor psihologice si sociale.
4. Clonarea reproductiva este in mod inerent nesigura. 95% dintre clonarile de mamifere din expermiente au codus la esecuri sub forma de avorturi si anomalii anemintatoare de viata. Unii cercetatori considera ca nici o clona nu este per total sanatoasa. Tehnica nu a putut fi dezvoltata pentru oameni fara a pune siguranta fizica a clonelor si femeilor care le-ar fi purtatoare la un risc ridicat.
5. Daca clonarea reproductiva este permisa si devine acceptata este greu de a prevedea cum se vor restrictiona alte aplicatii periculoase ale geneticii si tehnologiei nuclerare. Totusi orice tehnologie medicala poarta un grad de risc iar societatea umana va invata sa accepte sau sa respinga orice tehnologie propusa pe baza meritelor sale.
6. Dolly a fost conceputa folosind o celula feminina. Nu s-au utilizat celule de la un berbec. Daca tehnica va fi perfectionata la oameni nu vor mai fi necesari genetic barbatii.
7. Unele persoane si-au manifestat ingrijorarea fata de efectele clonarii fata de relatiile interumane. Un copil clonat va fi un geaman intirziat al parintilor donorului.
8. Cei mai multi sustinatori ai pro-vietii sustin ca ovulul fertilizat este o persoana umana; cind ii este inlaturat nucleul aceasta este ucisa, unele persoane religioase considera ca clonele s-ar naste fara suflete.

Argumente in favoarea clonarii reproductive.
1. Clonarea reproductiva poate darui copii inruditi genetic persoanelor care nu pot fi ajutate prin alte tratamete de fertilizare.
2. Va permite lesbienelor sa conceapa un copi fara a folosi sperma de la un donor, iar homosexualilor sa conceapa copii care sa nu aiba gene derivate de la o donoare de ovul.
3. Permite parintilor care au pierdut un copil prin deces recuperarea.
4. Clonarea este un drept reproductiv si trebuie permisa odata ce este la fel de sigura precum reproducerea naturala.
5. Ajuta la intelegerea cauzei avorturilor spontane.
6. Permite intelegerea procesului de atasare a morulei la peretele uterin, generind astfel idei pentru noi contraceptive cu mai putine efecte adverse.
7. Cresterea rapida a morulei (al doilea stadiu dupa blastula) este similara cu rata la care se divid celulele canceroase. Este considerata o metoda pentru a descoperi cum pot fi oprite in diviziune aceste celule.
8. Pacientii parinti care pot transmite un defect genetic la copii pot beneficia de clonare. Un ovul fertilizat poate fi duplicat, iar duplicatul testat pentru afectiune. Daca cuplul nu prezinta boli genetice ovulul va fi implantat in uter.
9. In fertilizarea in vitro conventionala doctorii incep prin fertilizarea a mai multor ovule si implantarea acestora in uter. Unele femei a coror sansa de a ramine gravide este mica, deoarece pot sustine doar un singur ovul in uter beneficiaza de aceasta tehnica in care zigotul poate fi divizat in pina la 8 embrioni. Astfel sansele femeii de a ramine insarcinata sunt mult mai mari.
10. Clonarea poate pregati pentru inghetare mai multi embrioni genetic identici cu cel principal, astfel putind fi folositi daca copilul donor necesita un transplant de maduva de la un geaman identic.
11. O femeie poate sa doreasca o sarcina dubla sau tripla fata de una unica. Motivele cuprind: diminuarea injuriei uterului, posibilitatea delivrentei vaginale, gemenii fiind mult mai mici decit feusii unici, minimalizarea disconfortului nasterii la un singur eveniment.
12. Aplicatiile in chirurgia plastica, reconstructiva si cosmetica. Cu aceasta nou tehnologie in locul folosirii materialelor straine doctorii vor fabrica tesuturi care sa se potriveasca bolnavului.
13. Implanturile mamare vor fi facute din tesuturi umane apartinind pacientului. Implanturile cu materiale artificiale determina numeroase efecte adverse asupra sistemului imun.

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 31-08-2009 | Vizite: 210807
Bibliografie
What is genetic engineering,link: https://www.pub.ac.za/factfiles/cloning.php
Early cloning experiments,link: https://www.britannica.com/EBchecked/topic/962695/cloning/282049/Therapeutic-cloning
Therapeutic cloning vs reproductive cloning,link: https://www.pregnancy-info.net/StemCell/therapeutic_vs_reproductive.html
An overview of stem cell research,link: https://www.cbhd.org/stem-cell-research/overview
Therapeutic cloninc: an unnecesary risk,link: https://www.cellmedicine.com/cloning.asp
Cloning/Embryonic stem cells,link: https://www.genome.gov/10004765
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!