Coenzima Q10

©

Autor:

Coenzima Q10
Coenzima Q10 - CQ10, numita si ubichinona, este un compus natural, prezent in aproape toate celulele vii, in afara de unele bacterii si ciuperci. Aceasta coenzima are doua roluri majore in organism: se situeaza in centrul celulelor care produc energie - mitocondriile si are un rol in crearea moleculei adenozin trifosfat (ATP) , fiind o sursa majora de energie pentru celule si stand la baza unor procese biologice cum ar fi contractia musculara si productia de proteine. Al doilea rol al coenzimei Q10 este cel de antioxidant, ceea ce inseamna ca neutralizeaza activitatea nociva a radicalilor liberi. Ca antioxidant, coenzima poate pastra si alti oxidanti in stare activa - de ex. vitaminele E si C.

Coenzima Q10 ca remediu
Suplimentele cu coenzima Q10 ridica nivelul general de energie si fortifica sistemul imunitar. Potrivit cercetarilor clinice, administrata ca atare ca supliment, sau in combinatie cu alte remedii, coenzima Q10 are beneficii in urmatoarele domenii:

Imbatranirea prematura a pielii si coenzima Q10

Procesele de imbatranire si fotoimbatranire sunt asociate cu sporirea oxidarii celulare, acest lucru datorandu-se in parte scaderii nivelului antioxidantului natural - coenzima Q10. Totodata, se stie ca expunerea la soare "saraceste" pielea de continutul cu coenzima Q10. Pornind de la aceste fapte, mai multe studii au dovedit efectele benefice ale coenzimei Q10 asupra pielii si a ridurilor.

Aplicatiile locale de coenzima Q10 au ca efect reucerea antioxidarii si ameliorarea ridurilor. Q10 penetreaza pielea cu usurinta si are efect asupra stresului cauzat de expunerea la razele ultraviolete, prevenind leziunile asupra ADN-ului si oprind deteriorarea colagenului. Se remarca aici necesitatea precautiei in utilizarea cremelor antirid ce contin coenzima Q10, deoarece nu se cunoaste daca concentratia de coenzima din produs este suficienta pentru a obtine rezultatele dorite.

Coenzima Q10 si bolile cardiovasculare

In studii clinice s-a observat eficienta coenzimei de a preveni si ameliora insuficienta cardiaca, angina pectorala, cardiopatia, hipertensiunea, prolapsul valvei mitrale, arteroscleroze. Datorita rolului in sintetizarea moleculelor adenozin trifosfat (ATP) coenzima Q10 previne leziunile celulare din timpul ischemiilor. Beneficiile coenzimei se datoreaza proprietatilor de generare de energie, activitate antioxidanta si stabilizare a membranelor. Totodata, coenzima Q10 poate preveni afectiunile inimii produse de anumite medicamente din terapia cancerului.

Potrivit unor cercetari ale medicilor australieni, in ce priveste hipertensiunea, coenzima Q10 prezinta posibilitatea de a scadea presiunea sistolica cu pana la 17 mm Hg si cea diastolica cu pana la 10 mm Hg, fara efecte secundare semnificative.

Administrarea coenzimei Q10 inainte de interventiile chirurgicale pe cord poate reduce leziunile produse de radicalii liberi, fortifica functiile inimii si scade incidenta aritmiilor in faza de recuperare.

Diabetul si coenzima Q10

Suplimentele de Q10 pot ameliora nivelul zaharului din sange, colesterolul si hipertensiunea la persoanele ce sufera de Diabet.

Colesterolul ridicat si coenzima Q10

In comparatie cu persoanele sanatoase, nivelul coenzimei Q10 este mai scazut la persoanele cu colesterol ridicat. Se pare ca anumite medicamente administrate pentru scaderea colesterolului (cum ar fi atorvastatin, cerivastatin, lovastatin, pravastatin, simvastatin) au ca efect reducerea nivelului coenzimei in organism. Administrarea suplimentelor de Q10 poate corecta aceasta deficienta fara a interveni in tratamentul medicamentos al colesterolului.

Migrenele si coenzima Q10

S-a constatat ca suplimentele de coenzima Q10 au un efect benefic asupra unor pacienti ce sufera de migrene. In studii s-a folosit doza de 150 - 300 mg pe zi.

Cancerul la san si coenzima Q10

Potrivit unor studii, suplimentele de coenzima Q10, ca tratament adjuvant celui medicamentos si nutritional, pot reduce dimensiunea tumorilor, precum si durerea. In aceste studii s-au utilizat antioxidanti suplimentari, inclusiv vitaminele C, E si seleniu.

Bolile periodontale si coenzima Q10

Aceste boli sunt asociate cu gingiile umflate, sangerande, dureroase si inrosite. Studiile clinice au aratat ca persoanele cu aceste boli au un nivel mai scazut al coenzimei Q10 in gingii, precum si faptul ca suplimentele de Q10 introduse in apa de gura au ajutat la vindecarea mai rapida a gingiilor.

Data actualizare: 17-08-2019 | creare: 31-08-2009 | Vizite: 10736
Bibliografie
1. Coenzyme Q10, link: https://www.umm.edu/altmed/articles/coenzyme-q10-000295.htm
2. Questions and Answers About Coenzyme Q10, link: https://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/coenzymeQ10/Patient/page2
3. Coenzyme Q10, link: https://www.healingdaily.com/detoxification-diet/coenzyme-q10.htm
4. VOCABULARY AND PRODUCT INGREDIENTS, link: https://www.make-upusa.com/vocabulary.htm
5. Coenzyme - Q10, link: https://www.chiro.org/nutrition/Q10.shtml#Coenzyme_Q10_Nutrition
6. Coenzyme Q10, a cutaneous antioxidant and energizer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10416055
7. ANTI-AGING DRUGS AND SUPPLEMENTS, link: https://www.anti-aging-guide.com/51co-enzyme.php
8. Coenzyme Q10—Ubiquinone, link: https://www.cosmeticscop.com/skin-care-facts-coenzyme-Q1-ubiquinone-studies-effect-wrinkles.aspx
9. Coenzyme Q10-loaded NLCs: preparation, occlusive properties and penetration enhancement, link: https://www.ptemag.com/pharmtecheurope/Coenzyme-Q10-loaded-NLCs-preparation-occlusive-pro/ArticleStandard/Article/detail/444473
10. Can coenzyme Q10 help protect and repair your skin?, link:https://www.smartskincare.com/treatments/topical/coq10.html
11. Anti-Aging Benefits of Coenzyme Q10, link: https://www.brazillivecoral.com/coenzyme.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum