Crampele musculare - primul ajutor

©

Autor:

Crampele musculare - primul ajutor

Cauzele aparitiei crampelor musculare

Musculatura este cea care permite corpului sa se miste.

Crampele musculare apar in timpul sau din cauza contractiei muschiului intr-o activitate fizica continua, atunci cand muschii epuizeaza rezervele de oxigen si glicogen (un compus carbohidrat, depozitat in muschi si ficat).

De asemenea, crampele apar si in momentul producerii unui dezechilibru electrolitic (compozitia chimica a corpului) sau cand apa din organism este insuficienta pentru a indeparta produsele toxice rezultate prin arderie din timpul efortului fizic.
Acestea se pot locailiza in orice regiune a corpului.

In timpul activitatilor sportive, crampele pot aparea la nivelul abdomenului, membrelor inferioare, talpilor, membrelor superioare, gatului sau spatelui. Foarte frecvente sunt crampele musculare la picioare, mai ales la nivelul cvadricepsului, pe fata anterioara a coapsei si la nivelul gambei, in musculatura posterioara.

Crampele apar cel mai adesea in timpul curselor de maraton, al meciurilor de tenis sau in cursele lungi de ciclism. In principiu, crampele apar dupa activitati fizice sustinute si se manifesta prin durere intensa.

Daca activitatea care o produce este oprita, crampa se poate accentua. Cu toate acestea, continuarea activitatii este cel mai adesea imposibila.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Unele crampe musculare pot fi foarte severe.


Intindeti cu blandete muschiul in cauza, daca aveti posibilitatea si masati-l, pentru a ajuta la indepartarea crampei. Daca aveti la indemana comprese calde, puneti-le pe muschiul contractat pentru a ajuta la relaxarea acestuia. Continuati sa masati muschiul pana la disparitia crampei.

Daca nu cedeaza la masaj si daca nu aveti la indemana comprese calde pentru a aplica pe locul dureros, aduceti persoana la camera de garda a celui mai apropiat spital pentru tratament.

Care este tratamentul in cazul crampelor musculare?

Daca ati consultat deja medicul specialist, urmati-i prescriptiile.

In general insa, se ia aspirina, ibuprofen sau paracetamol timp de cateva zile, pentru a reduce durerea si inflamatia. Tineti cont de faptul ca nu este indicata administrarea aspirinei la copiii sub 16 ani. Aplicati comprese calde pe zona afectata si masati usor, dar ferm muschiul.

De obicei, dupa o crampa musculara, activitatea fizica poate fi reluata. Daca insa durerile persista, opriti activitatea.
Prognosticul este favorabil in general -  nu apare sechele pe termen lung, daca se respecta repausul si tratamentul recomandat de medic.

In unele cazuri, de exemplu in cazul inotului pe vreme calduroasa, situatie in care efortul de dubleaza, crampele pot aparea chiar si dupa ce s-au luat masuri de precautie.

Pentru a preveni recidivele, este recomandat sa imbogatiti dieta cu alimente bogate in calciu si potasiu: banane, cereale bogate in fibre sau paine, vegetale proaspete, lapte, iaurt si branza.
Beti multa apa inainte si in timpul activitatilor sportive de lunga durata, pentru a preveni aparitia crampelor. Apa ajuta muschii sa elimine produsii de degradare rezultati in urma arderilor din timpul activitatii si ajuta la prevenirea deshidratarii.


Data actualizare: 02-04-2014 | creare: 10-10-2012 | Vizite: 6131
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: