Cum apare și cum poate evolua o infecție chirurgicală?
Autor: Teodorescu Mihai

IntervenÈ›iile chirurgicale prezintă o serie de riscuri, unul dintre aceste riscuri fiind infecÈ›ia chirurgicală, apărută de regulă în primele 30 de zile de la operaÈ›ie. Specii variate de microbi pot pătrunde în organism cu uÈ™urință, atunci când pielea, bariera naturală împotriva infecÈ›iilor, este secÈ›ionată. DeÈ™i È™ansele de a dezvolta o infecÈ›ie în urma unei intervenÈ›ii chirurgicale sunt unele relativ mici, de doar 1%-3%, aceste infecÈ›ii cresc mortalitatea È™i morbiditatea chirurgicală, motiv pentru care creează îngrijorare la nivel global. În statele cu un sistem medical precar È™i cu venituri medii sau mici, mai bine de 10% dintre pacienÈ›ii care sunt supuÈ™i unei intervenÈ›ii chirurgicale vor dezvolta o infecÈ›ie. Pe continentul african, 2 din 10 femei care nasc prin cezariană vor contracta o infecÈ›ie în urma operaÈ›iei. (1) (2) (3)
InfecÈ›ia chirurgicală poate fi provocată de bacterii care pot proveni din mediul înconjurător, de pe instrumentele utilizate, de la o altă persoană care intră în contact cu plaga (infecÈ›ie exogenă) sau de bacterii deja prezente pe piele sau la nivelul organului operat (infecÈ›ie endogenă). Este bine-cunoscut faptul că pielea este populată de foarte multe microorganisme, câteva dintre acestea având potenÈ›ial dăunător. O bună parte dintre infecÈ›iile chirurgicale sunt endogene, sursa de bacterii fiind aÈ™adar flora pacientului. (4)
Factori de risc
- obezitatea (conform studiilor, au fost raportate de aproape zece ori mai multe cazuri de infecții chirurgicale la persoanele supraponderale);
- sistemul imunitar slăbit;
- tulburările metabolice;
- diabetul zaharat slab controlat;
- intervenții chirurgicale ce durează mai mult de două ore.
De asemenea, persoanele fumătoare È™i cele care se află sub tratament cu corticosteroizi au un risc mai mare de a dezvolta o infecÈ›ie în urma unei intervenÈ›ii chirurgicale. (2) (4)
Clasificarea infecțiilor chirurgicale
În funcÈ›ie de locul de instalare, dar È™i de simptomatologie, infecÈ›iile pot avea simptome diferite È™i pot necesita un tratament diferit. InfecÈ›iile ce apar la nivelul È›esutului cutanat sau subcutanat sunt cele care de regulă răspund la tratament È™i nu dau complicaÈ›ii. În schimb, infecÈ›iile profunde, localizate la nivelul organului operat sau în spaÈ›iile libere dintre organe pot să nu răspundă la tratament, ajungându-se în anumite situaÈ›ii la decesul pacientului. (1) (2) (5)
Simptome ale infecțiilor chirurgicale
- durere și sensibilitate crescută cu localizare la nivelul plăgii;
- febră, apărută din cauza existenÈ›ei unui conflict între bacterii È™i sistemul imunitar;
- umflare localizată;
- înroÈ™irea plăgii;
- drenaje purulente.
Dacă în cazul infecÈ›iei incizionale superficiale puroiul este prezent chiar la locul plăgii, în cazul infecÈ›iilor profunde de organ se va produce un abces, drenarea fiind imposibilă fără o incizie a chirurgului, pentru redeschiderea rănii. (1) (2)
Metode de profilaxie preoperatorii
Pentru a preveni infecÈ›iile chirurgicale, pacienÈ›ilor cu antecedente medicale grave, cu un istoric al unor boli cronice sau celor care prezintă factori de risc le este prescris un anumit antibiotic, administrat la o oră de la momentul realizării inciziei. Deoarece aproximativ 10% dintre infecÈ›ii sunt localizate la nivelul intestinului, se recomandă golirea intestinului înaintea intervenÈ›iei chirurgicale. DuÈ™urile cu apă È™i săpun sau cele cu antiseptic, realizate de asemenea premergător operaÈ›iei, pot ajuta la scăderea numărului de bacterii existente la nivelul pielii. (4)
Recomandări postoperatorii
După orice intervenÈ›ie chirurgicală este esenÈ›ial ca pacientul să solicite È™i să primească informaÈ›ii despre modul în care trebuie să îÈ™i îngrijească rana È™i È›esuturile înconjurătoare. Pacientul trebuie să fie informat È™i despre intensitatea durerilor pe care le va avea, deoarece durerile sunt de cele mai multe ori normale È™i nu sunt mereu cauzate de o infecÈ›ie.
Durerile severe, ale căror intensitate creÈ™te brusc, cât È™i durerile pulsatile, trebuie raportate medicului chirurg. Orice alte simptome apărute în urma operaÈ›iei, precum febra, scurgerile purulente, căldura locală sau senzaÈ›ia de rău trebuie, de asemenea, raportate medicului. (1) (4)
Evoluția unei infecții chirurgicale
Antibioticele sunt folosite pentru tratarea infecÈ›iilor, o cură de o săptămână fiind suficientă în cele mai multe cazuri. La finalul tratamentului, simptomele secundare nu vor mai fi prezente, iar plaga se va putea vindeca. În anumite situaÈ›ii, tratamentul cu antibiotice poate să nu dea rezultate, medicul chirurg fiind nevoit să apeleze la proceduri pentru curățarea rănii. OperaÈ›iile pentru curățarea plăgii È™i a abceselor formate sunt rare, dar pot fi necesare în cazurile în care infecÈ›ia apare în profunzime. (1) (2) (5)
Evoluția nefavorabilă
În cazuri rare, atunci când pacientul nu are parte de asistență medicală, infecÈ›ia se poate înrăutății, existând posibilitatea ca bacteriile să se răspândească. Sepsisul este una dintre cele mai grave situaÈ›ii întâlnite în practica medicală È™i poate să apară atunci când infecÈ›ia chirurgicală nu beneficiază de un tratament ori tratamentul aplicat este ineficient.
Sepsisul va împiedica vindecarea rănilor È™i se va agrava pe măsura trecerii timpului, în lipsa unui tratament. Primele simptome ale sepsisului sunt febra, creÈ™terea ritmului cardiac È™i a ratei respiratorii. În formele severe apar frisoanele, starea de inconÈ™tiență, slăbiciunea extremă, cât È™i insuficienÈ›a de organ. În lipsa unui tratament se poate instala È™ocul septic, care de foarte multe ori este mortal.
(2) Reducing Surgical Site Infections: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2812878
(3) WHO recommends 29 ways to stop surgical infections and avoid superbugs, link: https://www.who.int/news-room/detail/03-11-2016-who-recommends-29-ways-to-stop-surgical-infections-and-avoid-superbugs
(4) Causes, prevention and management of surgical site infection, link: https://rcni.com/sites/rcn_nspace/files/ns2012.07.26.47.47.c9226.pdf
(5) Surgical wound infection - treatment, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007645.htm
(6) Wound Infection and the Dangers of Sepsis, link: https://advancedtissue.com/2015/03/wound-infection-and-the-dangers-of-sepsis
(7) Sepsis, link: https://www.healthline.com/health/sepsis
(8) Outcome of patients with sepsis and septic shock after ICU treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9627170
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum