Cum creștem consumul de fructe și legume?

Un nou studiu publicat în luna aprilie 2025 în revista științifică Appetite aduce date valoroase despre eficiența stabilirii de obiective pentru promovarea consumului de fructe și legume. Cercetarea a fost realizată de un grup de specialiști condus de Kathryn Appleton și Zhana Borgonha, și a sintetizat rezultatele a trei studii independente pentru a evalua efectele percepției de realizabilitate și relevanță ale acestor obiective asupra comportamentului alimentar.
Consumul insuficient de fructe și legume reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în țările occidentale, cu niveluri semnificativ sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De exemplu, în Marea Britanie, consumul mediu zilnic este de doar 286 g, comparativ cu recomandarea de 400 g/zi. În acest context, mesajele precum „mănâncă 5 porții de fructe și legume pe zi” sunt larg promovate, dar eficiența lor reală nu a fost clar demonstrată, mai ales în ceea ce privește percepția de realizabilitate și relevanță a acestor obiective.
Despre studiu
Cele trei studii analizate au implicat un total de 353 de studenți britanici și date de consum din 10 cantine universitare și spitalicești din Regatul Unit. Participanții au fost expuși timp de o săptămână la diverse mesaje de promovare a consumului de fructe și legume, cum ar fi:
-
„Mănâncă 5 fructe și legume azi”
-
„Mănâncă încă 1 fruct sau legumă azi”
-
Versiuni care accentuau beneficiile imediate sau viitoare ale consumului
Consumul a fost evaluat prin jurnale alimentare (în studii de laborator) și prin vânzările de fructe și legume în cantine (în studiul din lumea reală).
Rezultate
Principalele concluzii sunt următoarele:
-
Obiectivele clare cresc consumul: Stabilirea unui obiectiv – oricare ar fi el – a dus la un consum semnificativ mai mare de fructe și legume comparativ cu lipsa unui obiectiv.
-
„Mănâncă încă 1” pare mai ușor de realizat: Participanții care au primit acest mesaj au perceput obiectivul ca fiind mai ușor de atins și au avut un consum ușor crescut, deși diferențele față de „mănâncă 5” nu au fost întotdeauna semnificative statistic.
-
Relevanța obiectivului nu contează: Fie că beneficiul era prezentat ca fiind imediat („pentru sănătatea de azi”) sau viitor („pentru sănătatea de mâine”), acest aspect nu a influențat comportamentul alimentar.
-
Creșteri modeste, dar semnificative: Studiile au raportat o creștere de aproximativ 0,5 porții/zi la domiciliu și o creștere de 10% în vânzările de fructe și legume în cantine.
-
Percepția de efort moderat e cea mai eficientă: Participanții care au considerat că au făcut un efort moderat – dar nu excesiv – pentru a atinge obiectivul, au avut cele mai bune rezultate în creșterea consumului.
Concluzii
Aceste rezultate oferă dovezi solide că stabilirea unui obiectiv alimentar, în special unul perceput ca fiind ușor de realizat, poate stimula consumul de fructe și legume. Deși efectele sunt relativ mici, ele sunt consistente și pot avea impact cumulativ la nivel de populație.
Autorii recomandă adoptarea unor mesaje precum „mănâncă încă 1 fruct sau legumă azi” în campaniile de sănătate publică, în locul sau în paralel cu mesajele tradiționale „5 pe zi”. De asemenea, ei subliniază că percepția de dificultate și motivația internă a individului joacă un rol important în succesul intervențiilor.
‘EAT FIVE A DAY’ VS ‘EAT ONE MORE’: INCREASED FRUIT AND VEGETABLE CONSUMPTION WHEN GOALS ARE PROVIDED, AND WHEN GOALS ARE MORE ACHIEVABLE OR PERCEIVED TO BE EASIER.
Appetite, Elsevier BV.
DOI: 10.1016/j.appet.2025.108014.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666325001679
Image by gstudioimagen on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Revizuirea efectelor îndulcitorilor nenutritivi asupra microbiomului intestinal: studiile preclinice și clinice prezintă concluzii contradictorii
- Dieta exclusiv cu sucuri de fructe și legume poate afecta sănătatea intestinală și orală
- Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
- Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Cura de vindecare cu fructe și legume.Pareri?
- Dieta bazata doar pe plante si legume
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte
- Nutribullet.Smoothie-uri