Cum să crești un copil ca sa devină un cumpărător inteligent

©

Autor:

Cum să crești un copil ca sa devină un cumpărător inteligent
Te-ai gândit vreodată cum să-ți educi copilul astfel încât să devină un consumator înțelept la maturitate? Părinții sunt cei care îi învață pe copii să socializeze, mai mult decât prietenii, alți aduți sau organizațiile educaționale sau religioase.

Pentru a descoperi stilurile parentale care îi ajută pe copii să învețe atitudinile și deprinderile necesare pentru a fi un consumator/ cumpărător înțelept, cercetătorii au analizat datele a 73 de studii. Rezultatele meta-analizei au fost publicate online, în revista Journal of Consumer Psychology.

  • Părinții democratici au tendința să le spună copiilor ce să facă, dar să le și ofere explicații, ceea ce cercetătorii numesc comunicare „restrictivă”, dar „caldă”. Acești părinți relaționează destul de bine cu copiii și așteaptă ca aceștia să aibă un comportament matur și să respecte regulile familiei, permițându-le în același timp un grad de autonomie.
  • Părinții autoritari sunt restrictivi, dar nu comunică cu căldură. Aceștia mai degrabă le spun copiilor ce să facă, fără a le da explicații.
  • Părinții neimplicați oferă puține reguli după care copiii să-și ghideze activitatea și dezvoltarea.
  • Părinții permisivi sunt toleranți, îngăduitori și oferă copiilor drepturi egale cu cele ale adulților, fără ca aceștia să aibă și responsabilități.

Potrivit cercetătorilor de la University of Nebraska-Lincoln, copiii părinților cu stil democratic au avut cele mai bune rezultate în urma interacțiunii cu lumea din jurul lor. Aceștia au consumat alimente mai sănătoase și au făcut alegeri înțelepte, cum ar fi să poarte cască de protecție atunci când merg cu bicicleta. De asemenea, au avut păreri de valoare privind bunurile consumate în familie.

Totodată, au fost mai puțin predispuși să se implice în acțiuni de intimidare și prejudiciere pe internet, furt, vandalism, consum de droguri, sau să se simtă complexați în legătură cu propriul corp.

Autorii sfătuiesc părinții să se implice în viața copiilor mergând împreună la cumpărături, ghidându-i în alegeri, ajutându-i să filtreze informațiile survenite pe canale de marketing. Și privitul la televizor poate fi o ocazie ca părintele să-l învețe pe copil cum să fie un consumator informat.

„Civilizația noastră s-a modificat și părinții au devenit mai permisivi, însă este bine să fim și puțin restrictivi cu cei mici. De asemenea, este foarte important să le explicăm de ce restricțiile sunt importante”, spune profesorul de marketing Les Carlson.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 22-12-2016 | creare: 22-12-2016 | Vizite: 906
Bibliografie
1. The secret to raising a smart shopper: Pick the right parenting style, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-secret-smart-shopper-parenting-style.html
2. Meta-analysis, Parental Style and Consumer Socialization, link: https://www.journals.elsevier.com/journal-of-consumer-psychology/forthcoming-articles/meta-analysis-parental-style-and-consumer-socialization
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!