Cum să îți pregătești părul pentru sezonul rece

©

Autor:

Cum să îți pregătești părul pentru sezonul rece

Pentru a te bucura de un păr frumos, rezistent, cu un luciu natural sănătos, trebuie să îți adaptezi rutina de îngrijire a părului în mod corespunzător, pentru a răspunde nevoilor acestuia specifice atât sezonului cald, cât și celui rece. Iar acum că am întâmpinat toamna, este perioada perfectă, de tranziție între sezonul cald și cel rece, când poți începe să îți pregătești cum trebuie părul pentru a face față cu brio frigului și altor factori externi asociați cu iarna. Află în continuare ce trebuie să faci pentru a-ți pregăti părul pentru iarna care vine!

 

Iarna – cum ne afectează părul

Fără îndoială, frigul contribuie la deteriorarea firului de păr. În unele situații, aerul rece și uscat poate duce la o ușoară deschidere a cuticulei firului de păr, ceea ce înseamnă că acesta nu reține apa așa cum ar trebui. În plus, aerul rece presupune un nivel scăzut de umiditate. Astfel, părul nu este hidratat corespunzător și poate ajunge uscat. Acesta este și motivul pentru care numeroase femei pot ajunge să se confrunte cu efectul de frizz – păr umflat, uscat, greu de pieptănat sau stilizat.


În plus, părul uscat nu face deloc echipă bună cu vântul puternic de afară, care îl poate încurca foarte tare. Aceasta este o problemă cu care se confruntă des persoanele cu păr des, lung și/sau ondulat. Iar în astfel de situații, poți fi tentată să piepteni sau să perii mai tare și mai agresiv părul încurcat (care mai este și uscat și deshidratat). Acest lucru poate afecta structura firului de păr, ducând în special la vârfuri despicate și la numeroase fire rupte.
Nu în ultimul rând, să ne axăm și pe aspect. Aerul uscat și rece, în combinație cu diversele căciuli purtate, va duce la umflarea și electrizarea părului. Cu cât acesta este mai lung, cu cât problema va fi mai greu de gestionat, în special când ești în oraș.


Aportul de vitamine și minerale, benefic pentru părul tău

Având în vedere numeroșii factori externi care afectează părul în sezonul rece, este clar că părul tău necesită mai multă atenție pentru a le face față. Un prim pas, foarte important pentru sănătatea părului tău (și nu numai), este să îți asiguri aportul necesar de vitamine pentru păr și de minerale benefice! În continuare îți prezentăm vitaminele și mineralele esențiale pentru un păr sănătos, plus beneficiile acestora:

  • - vitamina C: stimulează producerea de colagen, contribuind la elasticitatea părului;
  • - vitamina D: stimulează creșterea părului și îmbunătățește elasticitatea;
  • - calciu + magneziu: stimulează creșterea părului;
  • - fier: întărește firul de păr, prevenind căderea acestuia;
  • - zinc: stimulează sintetizarea colagenului, contribuind la prevenirea căderii părului;
  • - potasiu: stimulează creșterea părului;
  • - seleniu: contribuie la menținerea sănătății scalpului.


Este ideal să încerci să obții aceste vitamine și minerale din surse naturale, precum fructe, legume, cereale, nuci sau carne. Însă cum iarna, resursele naturale de fructe și legume sunt limitate, poți apela și la suplimente alimentare naturale, în urma sfaturilor unui medic de specialitate.


Alte trucuri utile pe timpul sezonului rece

Am menționat mai sus că părul ajunge să fie uscat și deshidratat. Din acest motiv, este foarte important ca, și pe timp de iarnă, să te menții hidratată. Bea cel puțin 2 litri de lichide zilnic (în special apă și ceaiuri) și, pentru un plus de hidratare, consumă des supe sau ciorbe – perfecte pentru a te menține hidratată și a te încălzi în lupta cu frigul.


Cu cât vremea devine mai friguroasă afară, cu atât se simte acest lucru și mai tare în casă. Iar prin încălzirea încăperilor, aerul va deveni mai uscat, nivelul de umiditate fiind foarte scăzut. Alege să cumperi un umidificator care să mențină umiditatea la un nivel acceptabil în casă (mai mare de 30%, dar mai mic de 60%).


Caută să îți protejezi părul de temperaturile extreme. Când ieși afară, poartă căciuli care să te ferească de frig. Însă nu uita că nu doar frigul este o problemă dacă ai părul uscat: și căldura excesivă îți poate afecta părul. Din acest motiv, folosește rar aparate de coafare pe bază de căldură și, atunci când le folosești, aplică soluții care asigură protecția termică a părului. În plus, nu îți spăla/clăti părul cu apă foarte caldă.
Nu în ultimul rând, asigură-i îngrijirea de care are nevoie. Spală-te cu un șampon benefic tipului tău de păr, utilizează balsam hidratant după fiecare spălare și aplică o mască hidratantă, pe bază de ulei, o dată pe săptămână. Iar dacă nu ai scalpul gras, îl poți ajuta să facă față sezonului rece cu un masaj relaxant cu ulei ușor călduț (de cocos sau de măsline).


Ai grijă cum trebuie de părul tău și pregătește-l pentru sezonul rece, pentru a nu avea probleme cu părul încurcat, uscat și deteriorat! Urmează sfaturile noastre și te vei bucura de un păr sănătos chiar și pe timp de iarnă!


Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 422
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: