De ce apar bătăturile?

©

Autor:

De ce apar bătăturile?
Bătăturile și calusurile se prezintă ca porțiuni ale pielii cu un aspect întărit, îngroșat și o culoare mai închisă.

Cel mai adesea, apar la nivelul tălpilor, și în funcție de mărime și profunzime, pot cauza o senzație de disconfort și chiar durere la mers.
Mai mult, aspectul lor inestetic poate limita alegerea încălțămintei, mai ales în timpul sezonului cald.

Bătăturile pot însă să apară și în zona palmelor.

Diferența dintre o bătătură și un calus o face suprafața întărită și profunzimea: calusurile sunt mai mici ca întindere, însă au un contur bine-definit și sunt „înrădăcinate” mai adânc.
Bătăturile, în schimb, se prezintă ca o suprafață mai mare de piele întărită, nu tocmai bine delimitată și destul de superficială.
 
Cauzele bătăturilor pot fi variate:
  • purtarea unor pantofi nepotriviți: cu un număr mai mic, prea înguști, dintr-un material rigid sau cu o talpă prea subțire, care aplică o presiune excesivă asupra anumitor zone ale tălpii și nu amortizează impactul la călcare
  • chiar și pantofii prea lejeri sau prea largi pot cauza bătături, deoarece nu susțin piciorul și cresc nivelul de frecare cu materialul încălțărilor
  • purtarea regulată a tocurilor: presiunea este distribuită pe antepicior (vârful tălpii, la baza degetelor) și determină îngroșarea pielii.
  • lipsa unei hidratări corespunzătoare
  • anumite proeminențe sau deformări ale structurii osoase a tălpii, ce face dificilă alegerea unor pantofi care să susțină piciorul, fără a-l presa și astfel cauza întărirea pielii.
  • mersul desculț
  • alergatul intens sau cu pantofi inadecvați pentru această activitate sportivă
  • atunci când apar în palmă, apar din cauza manevrării îndelungate a unui obiect dur (rachetă de tenis, unealte de gospodărie ș.a.) ce exercită presiune asupra pielii sau dacă se exersează la un instrument muzical  (de exemplu, chitara).

Mecanismul prin care pielea se întărește din cauza presiunii și frecării excesive se numește hiperkeratoză și este legat de un răspuns natural de apărare din partea organismului.
Pielea se îngroașă, pentru a putea rezista la acțiunea factorilor de mediu, fără a fi rănită.

Vă invităm să citiți mai multe despre bătături, aici.

Data actualizare: 13-10-2019 | creare: 25-09-2014 | Vizite: 5279
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: