De ce apar vânătăile?
Autor: Asiminii Georgiana

Vânătăile apar în urma unor traume voluntare sau involuntare (lovituri, căzături, accidentări) care provoacă spargerea unor capilare (vase mici de sânge) aflate imediat sub piele, fără a se produce ruperea pielii.
În lipsa unei răni deschise sau a unei zgârieturi, sângele rezultat din spargerea capilarelor se răspândește imediat sub stratul superior al pielii, cauzând culoarea roșiatică – violetă.
Pe măsură ce sângele se resoarbe, vânătaia se vindecă și își schimbă culoarea (devine albăstruie, și apoi verde-gălbuie), până reajunge la același ton cu pielea.
Efectele unei vânătâi pot fi reduse dacă se aplică cât mai repede gheață pe vânătaia proaspătă și dacă membrul învinețit este adus la un nivel mai ridicat decât cel al inimii.
Vânătăile sunt în marea lor majoritate inofensive, trec de la sine în una-două săptămâni și nu pun alte probleme de sănătate.
Dacă însă vi se pare că vă învinețiți dără niciun motiv sau dacă vânătăile nu par să se vindece, e recomandat să vă adresați medicului de familie!
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vanatai pe corp
- Vanatai pe picioare; purpura trombocitopenica?!
- Vanatai fara o cauza cunoscuta- boala hematologica?
- Vanataie sub ochi dupa mai bine de 3 luni de la o altercatie.
- Vanataie pe vena
- Sângerare, vanatai
- Intindere muschi, vanatai
- Durere in brat si vanataie dupa recoltarea de analize
- Echimoze