De ce mă mănâncă sânii?

©

Autor:

De ce mă mănâncă sânii?

Senzația de mâncărime a sânilor este acuzată de numeroase femei, este neplăcută și adesea ridică suspiciunea apariției anumitor afecțiuni severe la nivel mamar.

Mâncărimea sânilor poate fi datorată lenjeriei intime utilizate, afecțiunilor inflamatorii ale sânilor, unor afecțiuni cutanate cu localizare în regiunea mamară, unor factori de mediu externi (clima rece și uscată, produsele de igienă intimă folosite, etc.), sarcinii, alăptării și chiar unor afecțiuni tumorale benigne sau maligne ale sânilor (boala Paget a sânilor). [1], [2], [3]

În continuare, vom prezenta cele mai frecvente cauze ale mâncărimii de sâni și modul în care acestea pot fi ameliorate:

eczeme

Anumite tipuri de eczeme localizate la nivel mamar pot determina iritația areolei mamare cu apariția unor leziuni crustoase la nivelul mamelonului însoțite de edem, eritem și prurit local. În acest caz se pot administra creme de corp hidratante pe bază de ceramide sau creme cu hidrocortizon care reduc inflamația și pruritul local.

Piele uscată

Temperaturile reduse și clima uscată pot determina uscarea pielii, însoțită de senzația de mâncărime și apariția unor leziuni specifice condiției de deshidratare a pielii. Aceste leziuni pot fi prezente inclusiv la nivelul areolei mamare. Totodată, în aceste condiții trebuiesc evitate băile îndelungate în apă fierbinte, deoarece acest lucru favorizează uscarea pielii prin îndepărtarea stratului de ulei protector existent în mod natural pe suprafața acesteia, secretat de către glandele aflate în componența tegumentului. După îmbăiere se recomandă ștergerea atentă prin tamponare și nu prin frecare a pielii de la nivel mamar, pentru ca umezeala locală să poată fi absorbită. La final se recomandă aplicarea locală a unei creme de corp hidratante.

Lenjeria intimă

Lenjeria intimă (sutiene, bustiere sau maiouri) confecționată din materiale sintetice sau anumiți coloranți aflați în compoziția acesteia pot favoriza apariția unei iritații însoțite de mâncărime la nivelul sânilor.

De asemenea, fricțiunea exercitată timp îndelungată asupra sânilor, determinată de lenjeria de corp foarte strâmtă, poate determina iritația acestora. În acest caz se recomandă la renunțarea la sutienele, bustierele sau maiourile foarte strâmte. Totodată, pentru a evita apariția leziunilor iritative la nivelul sânilor, determinate de lenjeria intimă în timpul antrenamentului fizic, se recomandă aplicarea la nivelul areolei mamare și a mamelonului a unei creme de corp hidratante sau a cremelor cu vaselină.

Produse cosmetice

Produsele de igienă intimă (geluri de duș, săpunuri, șampoane și balsamuri) și cele utilizate la spălarea rufelor (detergenți și balsamuri de rufe) pot deține în componență anumite substanțe chimice care pot determina apariția mâncărimilor la nivelul sânilor. Acestea pot duce la apariția dermatitei de contact. În acest context se recomandă înlocuirea acestor produse cu altele hipoalergenice, lipsite de miros și fără coloranți.

Sarcină

În sarcină poate apărea mâncărimea sânilor însoțită de alte manifestări clinice caracteristice, precum amenoree, grețuri și vărsături matinale, creștere inexplicabilă în greutate, pirozis, sialoree, modificări ale gustului și a apetitului, constipație, tulburări de somn, modificări ale dispoziției, emotivitate, polachiurie, hiperpigmentarea areolei mamare, hiperpigmentare cutanată, congestia vaginului, glandă mamară tugescentă și dureroasă. În acest context, mâncărimea sânilor se datorează modificărilor care apar în organismul matern și întinderii țesutului cutanat, care apar în scopul pregătirii pentru dezvoltarea sarcinii și naștere. În acest caz, se recomandămasarea sânilor cu ulei de cocos, unt de cacao sau unguent cu lanolină; aceste produse vor ameliora senzația de prurit mamar.

Alăptare

În contextul alăptării, pielea care acoperă mameloanele devine mai sensibilă și astfel pot apărea dureri și mâncărimi la nivelul sânilor. Specialiștii recomandă respectarea cu strictețe a igienei locale, cu menținerea zonei mamare uscată și curată tot timpul. Alăptarea pin folosirea pompei pentru sâni este o metodă prin intermediul căreia pot fi evitate leziunile mamare determinate de supt. În cazul în care pielea mameloanelor se descuamează foarte tare și apar dureri la acest nivel, se recomandă prezentarea la medic pentru consult de specialitate, deoarece poate fi vorba despre o infecție fungică apărută la nivelul mamaelonului, care necesită tratament corespunzător.

Menopauză

Mâncărimea sânilor poate apărea și în context menopauzal și este datorată modificărilor hormonale care apar în organism în aceată perioadă (mai ales scăderea nivelului de hormoni estrogeni). La menopauză, pielea care acoperă mameloanele devine mai uscată și mai sensibilă, fiind mai predispusă leziunilor iritative care pot apărea la acest nivel. Această senzație de mâncărime poate apărea și la nivelul vaginului. În acest context se recomandă utilizarea frecventă a produselor de îngrijire a pielii cu acțiune blândă, care hidratează tegumentul și evitarea băilor și a dușurilor fierbinți.

Tumori mamare

Formațiunile tumorale benigne dezvoltate în structura glandei mamare pot determina apariția unor leziuni crustoase la nivelul mameloanelor, însoțite de mâncărimi ale sânilor. În acest caz, la palpare poate fi decelată o mică formațiune localizată sub mamelon. Totodată, la exprimarea mamelei pot apărea scurgeri sangvinolente. Se recomandă prezentarea la medic în vederea obținerii unui diagnostic corect și administrarea tratamentului corespunzător.

Boala Paget

Boala Paget este o afecțiune neoplazică a glandei mamare care afectează complexul areolomamelonar. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin eroziunea, iar mai apoi ulcerarea tegumentului care acoperă mameloanele, însoțită de eritem mamelonar, prurit mamelonar intens și scurgeri mamelonare spontane, unilaterale, cu caracter piolactescent, serohematic sau sangvinolent. În acest context se recomandă consult de specialitate, biopsie și examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului, urmate de tratament corespunzător (tratament chirurgical, chimioterapie și/sau radioterapie).

Parfum

Parfumurile pulverizate pe suprafața pielii din regiunea gâtului și a toracelui pot determina mâncărimi și iritații ale sânilor datorită alcoolului și a altor substanțe chimice conținute de acestea. În acest context, se recomandă schimbarea zonei de aplicare a apei de parfum sau renunțarea la folosirea parfumurilor.

Candidoză

Infecțiile cu Candida localizate la nivel mamar pot determina mâncărimi ale sânilor. Acestea pot apărea în contextul atingerii unor obiecte care au intrat în contact cu alte persoane infectate, folosirea aceluiași prosop de către toți membrii familiei, înotul sau îmbăierea în bazine cu apă contaminată sau folosirea dușurilor publice. În acest caz se recomandă consult de specialitate pentru administrarea tratamentului corect și, nu în ultimul rând, respectarea cu strictețe a igienei intime.

Arsuri solare

Arsurile solare pot reprezenta o cauză a mâncărimilor de sâni. În urma expunerii pe termen lung la razele UV, pielea de la nivelul sânilor devine mai sensibilă, cu apariția deshidratării locale, urmată de apariția unor leziuni la nivel mamar însoțite de prurit și înroșirea tegumentului. Expunerea îndelungată la radiații UV poate determina apariția cancerului de piele, în special în zonele de pe corp unde se găsesc alunițe. În contextul expuneriila razele solare, specialiștii recomandă utilizarea cremelor de corp cu factor ridicat de protecție UV.

Implant mamar

Operațiile de mărire a sânilor se pot solda cu prurit mamar intens, datorită procesului de întindere forțată a pielii care apare la acest nivel. În acest caz, mâncărimile de sâni vo dispărea în timp, prin acomodarea organismului cu schimbarea care a avut loc.

Medicamente

Anumite medicamente pot determina apariția mâncărimilor de piele pe întregul corp, inclusiv la nivelul regiunii mamare, aceasta fiind expresia reacției de hipersensibilitate, apărută pe fond alergic, în urma administrării produsului respectiv. În cazul în care medicamentul utilizat a avut ca rezultat apariția unor mâncărimi intense, însoțite de apariția unor pete eritematoase pe suprafața pielii, se recomandă prezentarea de urgență la medic pentru schimbarea tratamentului.

Mastită

Mastita este o afecțiune inflamatorie a glandei mamare, care apare mai frecvent în perioada alăptării. Această boală se caracterizează prin durere la nivelul sânului afectat, însoțită de mâncărimi, căldură locală, înroșire a tegumentului mamelonar, febră și oboseală. În acest caz se recomandă prezentarea la medic pentru administrarea tratamentului corespunzător (în general antibiotice, antiinflamatoare și antialgice). [1], [2], [3]


Data actualizare: 23-01-2019 | creare: 23-01-2019 | Vizite: 72906
Bibliografie
1. Do You Have an Itchy Breast, but No Rash?, link: https://www.healthline.com/health/itchy-breast-no-rash
2. Can itching be a sign of breast cancer?, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/symptoms/can-itching-be-a-sign-of-breast-cancer
3. Why Are My Nipples Itchy? 12 Possible Causes, link: https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-women-itchy-nipples
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum