De ce nu-mi iese barba? De când e normal să ai barbă?

©

Autor:

De ce nu-mi iese barba? De când e normal să ai barbă?

De-a lungul istoriei, barba a fost o modalitate de a afirma masculinitatea. Tendințele în acest domeniu vin și trec și sunt adesea legate de o generație specifică. Aceste tendințe sunt, de asemenea, influențate de schimbările în obiceiurile și produsele de ras.

Când e normal să-ți crească barba?

În medie, apariția caracteristicilor sexuale la bărbați este de la 14-17 ani. Trebuie totuși remarcat că începutul creșterii bărbii depinde de mulți factori: naționalitatea, ereditatea, nutriția, etc.

La ce vârstă începe să crească părul și de ce barba crește încet?

În acest sens, totul este foarte individual, deoarece creșterea părului facial depinde de mulți factori. Până în prezent, există mai multe motive care influențează creșterea părului facial.

  • Nivelul de testosteron. În primul rând, depinde de nivelul de testosteron, care este principalul hormon sexual masculin. Dacă nu ai suficient, atunci părul de pe față întârzie să crească.
  • Vârsta de debut al pubertății. De asemenea, nu uita că timpul de debut al creșterii părului depinde de vârsta de debut a pubertății. . De regulă, încă de la 15 sau 16 ani, părul începe să crească mai intens.
  • Sfârșitului pubertății. În unele cazuri, pubertatea se termină abia în 20 de ani, așa că după sfârșitul perioadei de pubertate pentru a crește o barbă plină, nu va trebui să te razii timp de cel puțin o lună.
  • Genetica joacă un rol major în formarea de fire de păr, cu care poate fi dificil de luptat.


Legătura dintre testosteron și creșterea bărbii

Mulți bărbați se luptă cu dorința de a-și crește barba și devin frustrați de o creștere neuniformă, cu un aspect care nu se îmbunătățește în timp. În cele mai multe cazuri, atunci când barba întârzie să îți crească, acest lucru este legat de nivelurile de testosteron. Acesta este hormonul sexual masculin.

Când băieții intră în pubertate, testiculele lor încep să producă mai mult testosteron. Acesta este responsabil pentru multe dintre schimbările prin care le trece corpul lor. A avea o barbă este una dintre modificările provocate de acest hormon.

În mod specific, testosteronul conține un steroid numit dihidrotestosteron sau DHT. DHT poate avea un efect advers asupra părului din zona capului, deoarece se acumulează în foliculii de păr în timp și duce la chelie.

Dar nu are efect asupra părului de la nivelul bărbii. Acesta este motivul pentru care un bărbat poate fi chel, în timp ce are o barbă plină.

Testosteronul este considerat unul dintre androgeni, un grup de hormoni adesea asociați cu bărbații (deși femeile au unii hormoni androgeni la niveluri considerabil mai mici). Acești hormoni joacă un rol important în dezvoltarea părului facial sau corporal și încep să fie activi la pubertate. (1)

Etapele creșterii

Când hormonii androgeni sporesc creșterea părului, acest lucru se desfășoară în trei etape:

  • anagen;
  • catagen;
  • telogen.


Toate creșterile se întâmplă în faza anagenică, apoi încetinesc în timpul fazei catagene și se diminuează sau sunt reversibile în timpul fazei telogen.

Pentru a crește o barbă plină, sănătoasă, nivelurile de testosteron trebuie să fie ridicate în timpul fazei anagenice. Cu cât este mai mult DHT produs în acest moment, cu atât mai mult va crește barba ta.

Creșterea testosteronului

Este imposibil să sincronizezi producția de testosteron cu faza anagenă a creșterii bărbii, dar poți face unele ajustări ale stilului de viață pentru a crește nivelul de testosteron în general. Aceste ajustări includ:

  • Exerciții fizice și ridicarea de greutăți. Un studiu a constatat că persoanele care au făcut exerciții fizice în mod regulat au avut niveluri mai ridicate de testosteron. (2)


  • Consumul de proteine, grăsimi și carbohidrați. Dieta constantă sau supraalimentarea poate întrerupe nivelul de testosteron. (3) Consumul de proteine poate ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase de testosteron. De asemenea, carbohidrații pot ajuta la optimizarea nivelului de testosteron în timpul antrenamentului de rezistență.


  • Reducerea stresului și a nivelului de cortizol. Creșterile nenaturale ale cortizolului pot reduce rapid testosteronul. Acești hormoni sunt intr-un raport invers proporțional: pe măsură ce unul crește, celălalt scade. (4)


  • Ia vitamine și suplimente minerale. Cercetarea asupra nivelului de testosteron indică că vitamina D și suplimentele de zinc pot fi cele mai bune în acest caz.


  • Calitatea somnului. Cantitatea ideală de somn variază de la o persoană la alta, însă un studiu a constatat că doar 5 ore pe noapte au fost asociate cu o reducere cu 15% a nivelului de testosteron. (5)


  • Adoptă un stil de viață sănătos și evită compușii asemănători estrogenilor. Expunerea crescută la substanțe chimice asemănătoare estrogenului poate afecta, de asemenea, nivelurile de testesteron, așa că încercaă să minimalizezi expunerea zilnică la BPA, parabeni și alte substanțe chimice găsite în anumite tipuri de materiale plastice.


Alți factori care influențează creșterea și aspectul bărbii sunt:

Hidratarea bărbii

În fiecare dimineață și noapte masează barba pentru a menține pielea din jurul bărbii sănătoasă.

Crema de hidratare va ajuta la ameliorarea pielii iritate, făcând-o mai moale și mai netedă.

Dacă ai pielea uscată, folosește un săpun cum ar fi săpunul de soia.

Protejarea pielii

Când faci exerciții fizice în mod frecvent, stimulezi creșterea testosteronului și a bărbii, dar, de asemenea, crești transpirația și iritarea pielii. Pentru a elimina această problemă, în timp ce te afli la duș, aplică un produs pe barbă, apoi lăsă-l până când dușul este complet și clătește.

Dacă barba ta este foarte lungă, utilizează un balsam în fiecare zi pentru a vă menține părul moale.

Dacă ai în continuare probleme cu barba, ia în considerare șamponul de creștere a bărbii și un supliment pentru creșterea părului.

Problemele posibile, din cauza cărora un individ nu are barbă până la vârsta de 25 de ani:

  • malnutriția, starea de stres a corpului;
  • traumatisme ale bulbilor de păr, arsuri chimice sau alte arsuri obținute anterior;
  • ereditare;
  • lipsa de testosteron în organism, tulburări hormonale. (6)


Creșterea bărbii și testosteronul sunt direct corelate și, odată ce înțelegi acest lucru, poți face schimbări pentru a crește o barbă cu un aspect plăcut.


Data actualizare: 29-01-2019 | creare: 29-01-2019 | Vizite: 24681
Bibliografie
1. Relationship between plasma testosterone and dihydrotestosterone concentrations and male facial hair growth. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7126460
2. Serum testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor-1 levels, mental reaction time, and maximal aerobic exercise in sedentary and long-term physically trained elderly males.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15204068
3. Natural bodybuilding competition preparation and recovery: a 12-month case study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23412685
4. Relationships between testosterone, cortisol and performance in professional cyclists.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8884416
5. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21632481
6. THE LINK BETWEEN TESTOSTERONE AND BEARD GROWTH. Url: https://solonoirformen.com/blogs/beard-envy/the-link-between-testosterone-and-beard-growth
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum