Deficiente cronice nutritionale: Calciul si Magneziul

©

Autor:

Rezultate

Lotul studiat a fost constituit preponderent din fete (77,20%), toti pacientii locuind in mediul urban.


90% din totalul pacientilor locuiesc in camin, 3 - 5 persoane in camera, un procent ridicat fiin studenti in anul I, raportand dificultati de adaptare la un mediu nou.

 

Obiceiurile alimentare sunt caracterizate de:
• Omiterea micului-dejun
• Consum redus de alimente cu continut ridicat in calciu
• Exces in consumul de alimente tip fast food si bauturi tip cola
• Orar dezorganizat al meselor

 

Aceste caracteristici sunt supuse unor influente variate, cum ar fi:
• Distanta de familie si de bucataria traditionala
• Lipsa controlului si suportului parental
• Limitari financiare
• Orar incarcat
• Presiunea grupului (mese in oras, in grupul de prieteni, noi obiceiuri alimentare)
• Facilitati limitate pentru gatit sau depozitarea alimentelor (camin)
• Diete pentru slabit (in special in randul fetelor)

 

S-a apreciat ca aportul de calciu din dieta este scazut la cel putin 53% dintre tinerii intervievati.

 

Factorii de stres asociati cel mai frecvent mentionati au fost:
• Ajustarile la viata independenta
• Examenele
• Limitarile financiare
• Problemele sociale (relatia cu prietenii si partenerul de cuplu)


Cele mai intalnite simptome au fost:


• Deficitul de atentie si anxietatea (50%)
Palpitatii (41,5%)
• Intepaturi precordiale (30,5%)
Parestezii (25,4%)
• Senzatie de nod in gat (13,5%)
• Dispnee (11,8%)

 simptome frecvente

Majoritatea simptomelor se accentueaza in timpul dietelor, cand se sare peste o masa sau in situatii de stress emotional intens (examene, despartiri).


Examenul fizic nu a relevat modificari, cu exceptia unei iritabilitati neuro-musculare crescute, semnul Chwosteck fiind pozitiv in 40,6% din cazuri. Electrocardiograma realizata la cazuri selectate a indicat tahicardie sinusala moderata si aritmie respiratorie consistenta cu labilitate neuro-vegetativa.

 

Rezultatele de laborator au indicat valuri ale:
• Calciului intre 7,8 si 10,68 mg/dl
• Calciului ionizat intre 1,85 – 4,7 mg/dl
• Magneziului intre 0,69 – 2 mg/dl

 

Luand in considerare rezultatele testelor si severitatea simptomelor, patologia a fost impartita in:
Tetanie latenta (59,3%)
• Tetanie manifesta (20,3%)
Hipomagnezemie (20,3%)

 patogenie

Am observat de asemenea, ca majoritatea pacientilor cu tetanie au prezentat si nivel scazut al Mg seric, iar in unele cazuri, valorile de laborator au fost normale, atat pentru Ca cat si pentru Mg in prezenta simptomelor. Factorii de stress au fost frecvent corelati cu tetania manifesta.


Simptomele evaluate pe parcursul unei evaluated pe parcursul unei luni au disparut sau s-au ameliorat in 75% din cazuri, dar au reaparut la aproximativ 30% dintre pacientii care au oprit suplimentarea cu Ca sau Mg dupa cateva luni, fiind declansate de evenimente stresante.


Eficacitatea consilierii dietetice va trebui evaluata pe termen lung; suplimentarea ulterioara cu Ca si/sau Mg se poate dovedi utila in coordonare cu o igiena alimentara corecta si cu masuri de combatere a stressului.

 

Autori: Dr: Ana-Maria Slanina, Doina Felea, Antoneta Petroaie, Silvia Matasaru


Data actualizare: 17-03-2008 | creare: 17-02-2007 | Vizite: 110874
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!