Demontarea noțiunii de „gripă a bărbaților”

©

Autor:

Demontarea noțiunii de „gripă a bărbaților”
Gripa bărbatului” este o rinosinuzită acută (RSA) caracterizată de inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale. Denumirea, inclusă în Oxford English Dictionary, a rezultat din concepția conform căreia RSA ar apărea majoritar la bărbați. Cu toate acestea, nefiind suficiente dovezi pentru a susține acest lucru, o echipă de cercetători de la University of Innsbruck, Austria a publicat recent un studiu în Journal of Psychosomatic Research, prin care neagă termenul de „gripa bărbatului”.

„Gripa bărbaților” are un tablou clinic comun pentru o afecțiune respiratorie: congestie nazală (nas înfundat), rinoree (secreții nazale abundente), durere facială, febră, durere de cap. Întrucât prezintă evoluție acută, simptomele dispar în decursul a 12 săptămâni. Cea mai frecventă cauză de gripă în rândul populației generale este cea virală.

Întrucât nu s-a identificat o incidență superioară a RSA în rândul bărbaților, studiul de față a ținut sub observație un grup de aproximativ 110 pacienți de ambele sexe, timp de 8 săptămâni. Astfel, cercetătorii au putut compara severitatea afecțiunilor respiratorii în funcție de sexul pacientului, fiind așteptate rezultate care să încline balanța înspre o prevalență mai mare a semnelor și simptomelor severe ale RSA prin examen fizic și prin auto-raportare în cazul bărbaților.

Cu toate acestea, rezultatele au fost surprinzătoare: femeile s-au dovedit a fi mult mai afectate de gripă, răspunsurile emoționale fiindun factor major pentru această discrepanță între sexe. Simptomele participanților au fost evaluate printr-un scor de la 5 la 12, fiind urmărite: rinoreea, sindromul picăturii postnazale, congestia nazală, cefaleea sinusală și durerea facială. În plus, s-a utilizat și chestionarul Sinus Nazal Outcome Test -22. Pe parcursul experimentului, pacienții au primit tratament simptomatic (spălarea cornetelor nazale cu soluție salină sau pulverizarea), fără a interveni asupra agentului viral, pentru a se obține o evoluție naturală.

În primele zile, s-au observat simptome fizice asemănătoare între grupul de femei și grupul de bărbați. Însă impactul emoțional al bolii asupra femeilor printr-un nivel crescut de stres s-a dovedit a fi important pentru evoluția afecțiunii, mai ales în cazul femeilor vârstnice.

În urma rezultatelor, cercetătorii subliniază faptul că „ar trebui să respingem concepția populară a hipersensibilității masculine la rinosinuzita acută”, sfătuind toate persoanele, indiferent de sex, să solicite asistență medicală oricând se confruntă cu simptomatologie specifică gripei.

sursa: News Medical
foto: Krakenimages.com / Shutterstock.com

Data actualizare: 30-09-2022 | creare: 30-09-2022 | Vizite: 275
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!