Depedența de opioide apare în câteva zile

©

Autor:

Depedența de opioide apare în câteva zile

Un nou studiu sugerează că limitarea duratei administrării de opioide (narcotice) poate preveni dependența de acestea.

 

Autorii studiului au analizat efectele administrării de opiode la pacienții fără cancer și au ajuns la următoarele concluzii:

 • 6% dintre pacienți pot deveni dependenți de analgezice opioide 1 an mai târziu, dacă administrarea s-a făcut în plus chiar și cu o zi.
 • Șansele de a deveni consumator de opioide pe termen lung cresc cel mai mult în primele zile de tratament, în special după primele 5 zile. Riscul de a deveni dependent este de aproximativ 13% la pacienții care au consumat opioide timp de 8 zile sau mai mult.
 • Șansele de a deveni dependent de narcotice (consumator de narcotice timp de 1 an sau mai mult) crește cu fiecare zi după a treia zi de tratament, evoluând substanțial după 5 sau mai multe zile și mai ales dupa o lună.
 • Riscul crește și atunci când pacientul primește o a două rețetă cu opioide sau când la rețeta originală se mai adaugă narcotice.
 • Pacienții care au început tratamentul cu un opioid cu acțiune de lungă durată sau tramadol sunt mai predispuși să manifeste dependență decât aceia care au primit hidrocodona (Vicodin) sau oxicodona (Oxycontin). Pacienții care urmează tratament cu un opioid cu acțiune de lungă durată au o șansă mai mare de a continua cu acesta după 1 și 3 ani de zile decât aceia care iau tramadol. Deși tramadol nu este considerat a da dependență, persoanele pot totuși să devină dependente de acest medicament.


Autorii consideră că încă dinainte de prescrierea opioidelor pentru durere, medicii ar trebui să discute cu pacienții despre administrarea pe termen lung a acestora. Ei ar trebui să le comunice pacienților că începerea unui tratament cu narcotice aduce niște riscuri, și anume dependența de opioide. Din acest motiv, medicii ar trebui să ia în considerare încercarea în prima fază a unei terapii cu analgezice nenarcotice. Odată ce o persoană devine dependentă de narcotice, îi poate lua ani buni să se lase. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlului Bolilor (CDC), decesul prin supradozaj a crescut de 4 ori începând cu anul 1999, peste 6 din 10 decese fiind cauzate de medicamentele opioide.

Studiul a fost publicat pe 17 martie în Morbidity and Mortality Weekly Report.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 20-03-2017 | creare: 20-03-2017 | Vizite: 1326
Bibliografie
Opioid dependence can start in just a few days, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-opioid-days.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Noul ghid canadian pentru tratarea dependenței de opioide - recomandări cheie
 • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
 • O nouă clasă de analgezice modificate ce acționează ca opioidele, dar fără a crea dependență
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum