Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni

©

Autor:

Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
Administrate animalelor pentru a le ameliora durerile după intervenții chirurgicale, medicamentele opioidele au prelungit durerile peste intervalul de trei săptămână și au făcut ca celulele imune specializate din măduva spinării să fie mai reactive la durere. Aceasta este concluzia unui studiu desfășurat de cercetătorii de la University of Colorado Boulder.
Cercetătorii Linda Watkins și Peter Grace au efectuat intervenții de laparotomie șoarecilor masculi, apoi le-au administrat echivalentul unei doze moderate de morfină pentru oameni. Acest tip de intervenție chirurgicală exploratorie este foarte comună la pacienții din Statele Unite, iar postoperator medicația opioidă este administrată de rutină.

Într-un experiment, jumătate dintre animale au primit doza de morfină, iar cealaltă jumătate au primit soluție salină, timp de șapte zile. În al doilea experiment, cobaii au primit morfină timp de opt zile și o doză tot mai mică până în a zecea zi. Într-un al treilea experiment, animalele au primit morfină până în ziua 10, apoi tratamentul a fost întrerupt brusc.

Testele au arătat că șoarecii care au primit morfină au avut dureri postoperatorii pentru mai mult de trei săptămâni și, cu cât perioada de tratament a fost mai mare, cu atât durerea a persistat mai mult. Reducerea treptată a dozei nu a avut niciun efect.

Opioidele sunt cele mai eficiente medicamente pentru a trata durerea acută, însă există puține cercetări care să investigheze efectul pe termen lung al tratamentului. Potrivit autorilor, traumatismele asociate cu opioidele ar putea duce la cronicizarea durerii.

Cercetătorii recunosc că rezultatele studiilor pe animale nu pot fi transpuse direct la oameni, însă susțin necesitatea altor studii clinice privind medicamentele opioide și durerea cronică.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 08-04-2019 | creare: 23-04-2018 | Vizite: 2419
Bibliografie
Post-surgical opioids can prolong pain for more than three weeks, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20180416/Post-surgical-opioids-can-prolong-pain-for-more-than-three-weeks-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul este esențial în tratamentul durerilor cronice
  • Depedența de opioide apare în câteva zile
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum