Dermabraziunea - cum sa ai un ten perfect

©

Autor:

Un ten perfect – idealul oricarei femei, dar deja o dorinta apriga si in randul barbatilor. Dincolo de inovatii, tehnologii si ingrediente minune, cel mai important aspect in obtinerea unui ten perfect este rutina zilnica sau saptamanala de ingrijire a tenului. Un dermatolog nu poate face minuni daca dumneavostra nu respectati o serie de principii de ingrijire.

1. 1. Un ten perfect, de diva, fara imperfectiuni...

Un mic ajutor insa pentru a corecta anumite imperfectiuni ale pielii ce nu tin neaparat de aspectele ingrijirii zilnice este dat de dermabraziune. O metoda moderna de obtinere a unui ten perfect in special printre persoanele publice si vedete, caci oricat de am incerca cu totii traim intr-un mediu poluat care afecteaza tenul.
Dermabraziunea are rolul de refinisare a straturilor superioare ale dermei cu ajutorul unor metode de exfoliere controlata, chirugicala. Tratamentul netezeste marginile proeminente ale unor iregularitati, oferind pielii un aspect mai luminos si neted.
Procesul de dermabraziune este adesea aplicat pentru a imbunatati aspectul unei pieli cicatrizate de o trauma, accident sau interventie chirurgicala, sau pentru a beneficia de efectele de reintinerire faciala prin rducerea ridurilor si a liniilor de expresie. O problema extrem de frecventa in care se intervine prin dermabraziunea este acneea si urmele lasate de aceasta pe ten.
Atat procesul de dermabraziune cat si remodelarea cutanata pot fi aplicate atat pe portiuni reduse de ten, dar si pentru intreaga fata. Pot fi aplicate separat sau ca ajutor colateral altor proceduri estetice pentru a obtine un ten perfect: lifting facial, revizuirea cicatricilor sau peeling chimic (atentie insa: nu se vor combina tratamentele pentru aceeasi suprafata de ten – exista o serie de contraindicatii) .

dermabraziune diamante1. 2. Procedura de dermabraziune


Zona ce urmeaza a fi tratata va fi curatata cu solutie antiseptica si marcata. Se va aplica un anestestezic cu/ fara sedativ, iar pentru 30 minute se vor aplica pe piele pungi cu gheata (pentru o dermabraziune superficiala) . Pentru un proces desfasurat in adancime se va plica un spray criogenic pentru a asigura fermitate pielii pe durata desfasurarii procedurii. In cazul in care procesul de dermabraziune va fi aplicat pentru intreaga fata se vor administra calmante si o anestezie generala.

Procesul consta in rotirea la viteze corespunzatoare efectelor, a periei (frezei) rotative (abraziva sau cu microparticule de diamant) pentru a indeparta straturile superiaore de piele. Un gaz special este folosit pentru a stopa orice sangerare iar apoi zona este acoperita cu un pansament cu unguent.

Procedura de dermabraziune dureaza de la cateva minute pana la 90 minute, in functie de suprafata de piele tratata. Ea poate fi realizata pe etape sau in cadrul unui singur tratament. Aceasta remodelare a dermisului produce vatamari pielii si cauzeaza sangerare, fiind un tratament agresiv la nivelul tegumentului.
Factorii care afecteaza adancimea remodelarii includ asprimea periei sau a frezei, viteza de rotatie, presiunea aplicata si timpul de aplicare precum si starea si caracteristicile pielii.
Fata este cea mai frecventa locatie pentru aplicarea acestei metode, insa si alte zone tegumentare pot fi tratate. Poate fi utilizata atat pentru a imbunatati aspectul cicatricilor acneice, reduce ridurile de expresie din jurul gurii sau o inflamatie a pielii.

1. 3. Dermabraziune cu tehnologie laser

Dermabraziunea cu laser este o procedura ce implica un laser cu dioxid de carbon ce indeparteaza straturile de piele pe rand. Scopul sau este de a netezi ridurile sau indeparta straturile de piele vatamate. Poate constitui o etapa dintr-o procedura mai complexa de reintinerire faciala.

1. 4. Dermaplaning – remodelare cutanata

Remodelarea cutanata cu ajutorul dermatomului este o procedura care implica „ sectionarea” straturilor de piele cu ajutorul lamei cu miscari oscilatorii inainte si inapoi pana la uniformizarea zonei. Acest proces de sectionare continua pana la cel mai adanc punct al cicatricei pentru a oferi un aspect neted si uniform tenului. Medicual va trata poi zona cu diferite unguente pentru a accelera vindecare si a preveni inflamarea pielii.

1. 5. Indicatii post-operatorii – dermabraziune

• Anuntati medicul daca roseata persista mai mult de 10 zile de la efectuarea procedurii sau disocnfortul persista in urma medicatiilor administrate. Acestea at putea fi semne de formare a unei cruste sau cicatrici. Medicul va administra injectii cu cortizon sau unguent penttru a aplica pe zona afectata.
• Este vital sa va feriti de actiunea razelor soalre cel putin 3- 6 luni. Utilizati crema de protectie solara (SPF 45) zilnic, timp de 3 luni de la procedura.
• Nu folositi produse cosmetice ce contin Retin-A cel putin o luna dupa procedura de dermabraziune.
• Nu consumati alcool cel putin 48 h de la interventie. Cel putin o luna, cosnumul de aclool ca provoca roseata excesiva in zona exfoliata.
• Nu consumati aspirina sau alte medicamente ce contin aspirina sau ibuprofen cel putin o saptamana dupa operatie.
• Evitati consumul de tutun- incetineste procesul de vindecare si poate determina aparitia cicatricilor.
• Pentru cel putin doua saptamani evitati activitatile care ar putea cauza daune asupra fetei (ex: innot) .
• Evitati activitatile sportive cel putin 6 saptamani.
• Va puteti intoarce la indatoririle de lucru dupa aproximativ 2 saptamani.
Ingrijirea zilnica a zonei tratate implica:
• curatarea pielii de cateva ori pe zi pentru a evita infectia si pentru a elimina natural crusta ce se poae dezvolta la suprafata pielii.
• shimbarea pansamentului si unguentelor pentru a asigura zona umeda, accelerand astfel vindecarea.
• vitati expunerea la soare (protectie solara ori de cate ori aveti contact cu razele solae sau vant) .

1. 6. Recuperarea

Noile straturi de celule ce va forma o piele noua va fi umflata si sensibila, cu o nunata rozacee timp de cateva saptamani (6-8) . In acest timp va puteti intoarce gradat la reluarea activitatilor zilnice, insa cu atentie sporita pentru a preveni infectia sau vatamarea zonei faciale.
Crusta care se poate forma necesita o atentie sporita, deoarece ea nu trebuie indepartata de pacient, aceasta va cadea in mod natural pe masura ce zona se vindeca. In perioada de regenerare a pielii, apar unele mancarimi insa se vor folosi unguente speciale pentru a elimina acest disconfort.
Vindecarea va avea loc in aproximtaiv 7- 10 zile. Dupa aceasta perioada puteti apela produse de machiaj pentru a masca anumite imperfectiuni pana la vindecarea completa.

Data actualizare: 22-02-2020 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 13281
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: