Detectarea semnelor sindromului de tunel carpian

©

Autor:

Detectarea semnelor sindromului de tunel carpian

Furnicaturile, amorteala si durerile la una sau ambele maini sunt adesea semne ale sindromului de tunel carpian, o afectiune care apare la zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Cauzat de compresia nervului median in tunelul carpian, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, sindromul de tunel carpian provoaca simptome care, desi la inceput pot parea usoare, vor deveni insuportabile si chiar debilitante daca nu este tratat corespunzator. Din fericire, sindromul de tunel carpian este de obicei usor de tratat.

​Primele simptome ale sindromului de tunel carpian

S-ar putea sa nu fii alarmat de simptomele sindromului de tunel carpian la inceput, deoarece acestea pot fi destul de rare si de usoare. Primele semne sunt adesea furnicaturi si amorteala in primele patru degete ale mainii, in special in timpul noptii. De asemenea, poti sesiza o durere la incheietura mainii, care se poate agrava in timpul utilizarii intense a mainii. In timp, aceasta durere va deveni mai intensa si va ajunge sa se extinda in brat si umar. Durerea ar putea chiar sa-ti afecteze capacitatea de a prinde obiecte cu mana afectata.

​Semne ale sindromului de tunel carpian in stadiu avansat

Netratat in mod corect, sindromul de tunel carpian va provoca simptome ce iti vor ingreuna treptat sarcinile zilnice. Durerea si furnicaturile vor creste atat in severitate, cat si in frecventa. Mai mult, durerile de la incheietura mainii pot deveni atat de severe in timpul noptii, incat pot ajunge sa te impiedice sa dormi. In cele mai severe cazuri, sindromul de tunel carpian cauzeaza invaliditate. Asta inseamna ca te poate impiedica sa iti mai utilizezi mana afectata. Aceste simptome iti pot provoca, de asemenea, un stres emotional si dispozitie proasta.

Daca ai simptome specifice, poti raspunde la testul de sindrom de Tunel Carpian elaborat de doctorul Vladislav Gyebnar, pentru a descoperi detalii specifice.

​Metode de tratament pentru sindromul de tunel carpian

Odata ce ai sesizat primele simptome ale afectiunii, este important sa te adresezi unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii pentru o consultatie amanuntita, un diagnostic corect si un plan de tratament personalizat. In functie de severitatea simptomelor, planul de tratament poate include:

  • odihna (limitarea activitatilor care iti agraveaza simptomele);
  • administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii;
  • fiziokinetoterapie;
  • injectii locale cu substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi);
  • folosirea unui birou ergonomic si a unui suport pentru laptop (daca boala este cauzata de miscarile repetitive ale mainii in timpul utilizarii computerului);
  • purtarea unei atele speciale pentru incheietura mainii in timpul noptii.

 

Daca simptomele sunt severe sau nu se imbunatatesc suficient in urma tratamentelor conservatoare, medicul de mana iti va recomanda operatia de tunel carpian. Aceasta procedura indeparteaza complet presiunea nervoasa prin taierea ligamentului care apasa pe nervul median. Intarzierea tratamentului poate exacerba semnificativ simptomele, asa ca asigura-te ca soliciti ingrijire medicala la un specialist in bolile mainii cat mai curand posibil.


Data actualizare: 05-05-2023 | creare: 05-05-2023 | Vizite: 598
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!