Dezvoltarea cognitiva a copilului mic

Dezvoltarea cognitiva a copilului mic

©

Autor:

Dezvoltarea cognitiva a copilului mic
Dezvoltarea cognitiva a copiilor mici se refera la dezvoltarea gandirii, sau mai bine zis la achizitionarea acestei capacitati. In general, fiecare copil se naste cu propriile trasaturi de temperament, personalitate si aptitudini cognitive. Din acest motiv nu se poate stabili in mod exact ce anume ar trebui sa stie si cum sa fie invatat fiecare copil, intr-o anumita etapa a dezvoltarii sale. Lucrul cel mai important in dezvoltarea cognitiva la copiii mici este crearea unor situatii problematice concrete, pe care acestia sa le rezolve si din care sa invete. La fel de important este ca parintii sa fie prezenti pentru a-l ghida, insa nu trebuie sa-i ofere copilului solutia. Cel mic invata din incercari repetate si greseli.

Procesul de gandire la copiii mici este caracterizat de trei etape: imitarea; practica si repetitia; sortarea si clasificarea. Ca bebelusi, copiii imita expresiile faciale si sunetele adultilor, invatand astfel sa comunice - mai intai prin gesturi, apoi verbal. Pentru a-si perfectiona noile aptitudini, cei mici le repeta la nesfarsit. Pentru a capata experienta, copiii clasifica informatia - obiectele rotunde se rostogolesc, lucrurile ascutite inteapa, etc.

Copiii mici invata folosindu-si simturile, experimentand si manevrand obiecte. Multi parinti sunt satui de obiceiul copiilor de a arunca pe jos tot felul de obiecte, insa astfel ei experimenteaza si invata cum functioneaza gravitatia. Apoi vor reusi sa prezica ce se poate intampla in anumite situatii: "daca arunc farfuria pepodea, aceasta se va sparge, iar mama se va supara pe mine"; "daca arunc farfuria pe covor, nu se va sparge"; etc.

Copilul mic devine tot mai "intelept" pe masura ce creste. Va puteti da seama ca cel mic incepe sa-si dezvolte o lume interioara a gandurilor in momentul in care reuseste sa se detaseze de lucrurile din jurul sau si se concentreaza asupra unui singur obiect sau activitate - timp de cateva minute, sau chiar mai mult daca este ajutat de un adult. Acest lucru se intampla in general dupa varsta de 2 ani. O alta schimbare majora in dezvoltarea cognitiva este gandirea anticipata, care apare dupa varsta de 2 ani.

Dezvoltarea cognitiva a copilului intre 12 si 24 de luni

• La aceasta varsta copilul mic este foarte curios si arata interes pentru efectele produse de actiunile sale, precum si mecanismele si obiectele care se misca.
• Copilul poate grupa sau potrivi obiectele similare - cuburi, jucarii, puzzle-uri usoare, dupa culoare si forma. Atentia la aceasta varsta este foarte scurta.
• Copilul mic denumeste partile corpului si obiecte familiare vazute in fotografii.
Foloseste obiectele conform destinatiei, imitand comportamentul adultilor.
• Pana la un an si jumatate copilul face diferenta dintre sine si ceilalti, urmand ca pana la 2 ani sa constientizeze mai profund aceasta diferenta. Un pas mare in acest proces este recunoasterea propriilor trasaturi faciale in oglinda. Odata cu constientizarea sinelui apar sentimente noi, ca rusinea, invidia si empatia.
• Incepe jocul dominat de fantezie si imaginatie.

Dezvoltarea cognitiva a copilului intre 24 si 36 de luni

• La aceasta varsta copilul mic este interesat de caracteristicile obiectelor - culoare, textura, dimensiune, forma, etc. si are primele activitati creative - desen, constructie, modelare cu plastilina, procesul de "creatie" fiind mai important decat produsul final.
• Jocul copilului include mai multe situatii imaginare, care imita actiunile adultilor.
Alegerea si decizia au un rol tot mai important - copiii vor sa aleaga si sa faca ei singuri, fara ajutor.
• Copilul identifica obiectul tinut in mana cu cel din fotografie.
• In jurul varstei de 2 ani copilul intelege relatia dintre obiecte si poate rezolva puzzle-uri simple, din 3 - 4 piese.
• Copilul nu doar manevreaza obiecte, ci incepe sa le inteleaga mecanismul de functionare, prin cauza - efect. Creste interesul pentru jucariile mecanice.
• Pana la 3 ani copiii incep sa gandeasca inainte de a actiona.

Modalitati prin care parintii il pot ajuta pe copilul mic sa-si dezvolte gandirea

Dezvoltarea cognitiva la copiii mici este favorizata de situatiile problematice pe care cei mici le intampina si pe care sunt nevoiti sa le rezolve. Parintii pot crea artificial aceste situatii, apoi ii pot ghida pe copii prin intrebari de genul - "La ce te gandesti? Ce urmeaza? Ce facem acum? Ce vrei sa faci? Ce trebuie pus aici?". Important este ca cel mic sa deduca singur solutia, din incercari si greseli.

Exemple de activitati:
• Aratatii copilului o jucarie sau un obiect oarecare, apoi ascundeti-l, sub privirile sale. Spuneti-i sa gaseasca jucaria.
• Lasati-l pe copil sa aleaga dintre lucrurile pe care si le doreste.
• Dati-i copilului sa tina in fiecare mana cate un obiect, apoi oferiti-i un al treilea. Cel mic va trebui sa-si dea seama ca trebuie sa renunte la ceva pentru a putea lua si al treilea obiect.
• Strigati-l pe copil din alta camera si lasati-l sa va gaseasca. Alternativ, puteti sa-l trimiteti sa duca ceva la gunoi sau in cosul cu rufe, aflat in alta camera.
• In timp ce il imbracati pe cel mic spuneti-i sa va dea manuta, piciorul, etc.
• Instruiti-l pe cel mic cum sa foloseasca carpa de praf, sau unde sa puna canile, etc. Apoi spuneti-i sa repete actiunea si ghidati-l.
• Cand ajungeti la faza in care copilul intreaba "De ce?", incercati sa-l intrebati si pe el "De ce?", cu privire la lucruri simple.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 03-12-2009 | Vizite: 21432
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • PreÈ™colarii cu o capacitate cardiorespiratorie mai bună obÈ›in rezultate mai bune la testele cognitive
  • Accesul în spaÈ›ii verzi de la o vârstă fragedă poate contribui la asigurarea unei bune dezvoltări cognitive
  • Stresul, anxietatea È™i depresia în timpul sarcinii au impact asupra dezvoltării cognitive a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum