Dezvoltarea sistemului dentar

©

Autor:

dinteleOamenii sunt difiodonti, ceea ce inseamna ca au doua seturi de dinti de-a lungul vietii. Primii sunt dintii primari sau de lapte, in numar de 20 si care incep sa se dezvolte la doua luni de la conceptia fatului. La varsta de 6 ani incep sa erupa dintii permanenti, care vor fi in numar de 32 si ii vor inlocui pe cei de lapte.

Dezvoltarea dintilor are loc in mai multe etape. Tesutul dur al dintilor temporari - dentina - se formeaza din uter, iar smaltul de formeaza dupa nastere, in mai multe stadii. De exemplu, smaltul dintilor din fata este completat la o luna de la nastere, iar smaltul celor de-ai doilea molari este completat pana la varsta de un an si jumatate. In momentul in care smaltul este pe deplin dezvoltat, dintele erupe. Dintii din fata erup intre 6 si 12 luni, ai doilea molari intre 13 si 19 luni, iar caninii erup in jurul varstei de 19 luni. Ultima etapa a dezvoltarii dintilor de lapte este formarea radacinilor, care se prelungeste dupa varsta de 3 ani.

In jurul varstei de 6 ani radacinile dentitiei primare incep sa se dizolve, pe masura ce dintii permanenti imping dintii de lapte. Acestia cad in cele din urma, fiind inlocuiti cu cei permanenti. Aceasta faza de tranzitie in dezvoltarea danturii are loc pe parcursul urmatorilor 15 ani. Pe masura ce se dezvolta si erup dintii permanenti, maxilarul copilului se transforma, capatand structura unui adult. Incisivii, caninii si primii molari permanenti erup pana la varsta de 9 ani. Premolarii erup intre 10 si 12 ani, iar ai doilea molari erup la13 ani. Cei de-ai treilea molari, sau maselele de minte, erup pana la varsta de 21 de ani.

In momentul in care dintii ating anumite dimensiuni, radacinile se inchid si dezvoltarea inceteaza. Radacinile complet dezvoltate au terminatiile inguste, permitand trecerea ligamentului periodontal, vaselor de sange si a nervilor.

Stadiile dezvoltarii dintelui

Toti dintii pe care o persoana ii va avea in timpul vietii sale se formeaza in timpul existentei intrauterine. Dentitia primara se formeaza intre a cincea si a opta saptamana, in timp ce dentitia permanenta se formeaza la 20 de saptamani de la conceptie.

dezvoltarea_sistemului_dentarStadiul de mugure - Reprezinta o agregare de celule ce vor forma dintele - mezenchimul odontogen. Mugurele este format din trei organe: smaltul, papila dentara si foliculul. Smaltul este format din epiteliu adamantin intern, stratul epitelial intermediar si epiteliu adamantin extern. Toate aceste celule dau nastere smaltului.

Locul in care se intalnesc epiteliile adamantine extern si intern se numeste bucla cervicala, care mai tarziu va determina forma radacinii dintelui.

dezvoltarea_sistemului_dentarPapila dentara contine celule ce vor forma dentina. Pulpa dentara este formata din celulele mezenchimale prezente tot in papila dentara.

Din foliculul dentar iau nastere osteoblastul (formeaza osul alveolar), cimentoblastul (formeaza cimentul dentar) si fibroblastul (formeaza ligamentul periodontal).

Stadiul de cupa - In aceasta etapa mugurul incepe sa creasca, capatand forma de cupa. Organul smaltului incepe sa produca smalt, papila dentara produce dentina si pulpa, iar foliculul produce structura de sprijin a dintelui.
dezvoltarea_sistemului_dentar
Stadiul de clopot - Acum are loc morfodiferentierea si histodiferentierea. Organul dentar are forma de clopot, iar majoritatea celulelor sunt numite tesut reticular stelat.

Etapa de maturizare (stadiul de coroana) - In acest stadiu se formeaza tesuturile dure, inclusiv dentina si smaltul.

Data actualizare: 24-04-2014 | creare: 18-06-2009 | Vizite: 23007
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  •