Diagnosticul de laborator al bolilor infectioase

©

Autor: Redacția ROmedic

Oricare individ suspectat a fi bolnav de o maladie cu etiologie infectioasa, va fi riguros investigat.
In urma realizarii anamnezei si a examenului fizic, medicul va elabora un diagnostic clinic, care va fi sustinut sau infirmat de rezultatele explorarilor de laborator.

Diagnosticul de laborator in bolile infectioase, urmareste evidentierea agentilor patogeni (bacterii, virusuri sau fungi) in tesuturile, fluidele sau excretiile organismului gazda. Laboratorul de microbiologie urmareste identificarea agentului etiologic dar si stabilirea sensibilitatii acestuia la diferite chimioterapice (antibiograma).

Identificarea patogenului se poate face atat prin analiza produsului biologic recoltat, cu ajutorul microscopului, cat si prin cultivarea microorganismelor pe diferite medii de cultura.

Tehnicile utilizate in laborator permit obtinerea de rezultate conforme cu realitatea patologica, insa sunt mari consumatoare de timp. Fiecare metoda are limitele ei si uneori informatiile de laborator nu sunt obtinute in timp util pentru aplicarea unui tratament rapid si eficient.

Data actualizare: 25-06-2011 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 40109
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!