Diskinezia biliara - bila lenesa

©

Autor:

Diskinezia biliara este o afectiune comuna a vezicii biliare, exprimata prin tulburari de tonus si motilitate. Vezica biliara depoziteaza bila, eliberata de ficat. Bila ajunge la nivelul intestinului subtire, mai exact la nivelul duodenului II, unde se varsa prin intermediul canalului coledoc in amupla Vater. Rolul bilei este de a digera grasimile din alimente. Pentru a ajunge la nivelul duodenului, bila trebuie sa treaca prin ductul biliar comun iar daca bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate trece prin ductul comun biliar, atunci se va intoarce in vezica biliara, conducand la diskinezie biliara.

Atunci cand o persoana mananca, celulele de la nivelul intestinului secreta un hormon numit colecistochinina. Principala actiune a colecistochininei este de activare a receptorilor care sunt distribuiti in musculatura vezicii biliare, producand astfel contractia vezicii biliare si eliminarea bilei. Apoi, bila este eliminata din vezica biliara si ajunge la nivelul duodenului. Daca un pacient sufera de diskinezie biliara, atunci vezica sa biliara nu se contracta corespunzator.

Care sunt cauzele si simptomele dischineziei biliare?

Dischinezia biliara este adesea un simptom al unei afectiuni mai mult decat o boala ea insasi. Aceasta poate semnifica existenta unei litiaze biliare, pancreatita acuta sau cronica sau alte afectiuni digestive. Totusi simptomele pot fi induse de consumul unor anumite alimente. Inflamatia cronica ar putea fi o alta cauza a dischineziei biliare.

Exista dovezi care sustin ca stresul reprezinta o cauza semnificativa a dischineziei biliare. Unii medici considera ca disfunctia receptorului pentru dopamina poate stimula dischinezia biliara. Functia vezicii biliare este susceptibila a fi afectata si nu poate primi semnale adecvate de la creier atunci cand bila ajunge in vezica biliara.

Cel mai evident semn de boala este durerea ascutita in hipocondrul drept, crampe intermitente localizate sub coastele de pe partea dreapta. Totusi, exista multi pacienti care nu prezinta niciun fel de simptome. Unii pacienti au semnalizat prezenta unui disconfort sau a unei dureri surde in hipocondrul drept.

Cel mai adesea, durerea apare la aproximativ 40 minute dupa ce pacientul a mancat o masa bogata in grasimi. Rareori, durerea se poate asocia cu greata si varsaturi.

Diagnosticul dischineziei biliare, factorii de risc si tratamentul

Cele mai multe dintre afectiunile vezicii biliare prezinta simptome similare cu dischinezia biliara. Un diagnostic diferential extensiv este necesar pentru a exclude alte afectiuni precum litiaza biliara sau cancerul de vezica biliara. Pentru diagnosticare, medicul va cere, de obicei investigatii de laborator si paraclinice. Daca rezultatele acestor investigatii sunt negative, se pot face si alte examinari sau se pot repeta acestea pentru a evalua functia biliara.

Daca este necesara o investigatie detaliata, atunci se va face o colecistografie. Aceasta procedura implica injectarea unei substante de contrast in fluxul sanguin care va fi transportata la celulele hepatice si excretata prin vezica biliara, ceea ce va permite vizualizarea vezicii biliare la o examinare radiografica.

Cu toate ca exista mai multi factori de risc pentru afectiunile biliare in general, putini dintre acestia sunt specifici. Obsezitatea, varsta si sexul sunt factori de risc cunoscuti. Femeile in varsta supraponderale sunt mai predispuse sa sufere de dischinezie biliara decat barbatii. Tratamentul implica in general colecistectomia laparoscopica (indepartarea completa a vezicii biliare).

Remedii naturiste pentru dischinezia biliara

Remediile naturiste pentru dischinezia biliara utilizeaza plante care produc contractia si relaxarea vezicii biliare si regleaza secretia biliara. Exista un numar de plante cu actiune coleretica si efect colagog, contribuind la contractia vezicii biliare si evacuarea bilei in duoden.

Anghinarele: aceasta planta are efect colecistokinetic. Totusi, gustul acestei plante este putin amar, de aceea multi pacienti evita sa il bea. Lichidul rezultat ar trebui consumat cu inghitituri mici, neindulcit, dimineata sau pe stomacul gol. Apoi, pacientul ar trebui sa stea in decubit lateral drept pentru 30 minute pentru efectul maxim al ceaiului facut din anghinare. Alternativa ar fi capsulele cu anghinare, care pot fi administrate cu jumatate de ora inainte de masa.

Coada soricelului: infuziile ar putea avea un gust dulceag, potrivit unora. Pacientul trebuie sa bea o cana de ceai din aceasta planta cu jumatate de ora inainte de fiecare masa pentru a stimula evacuarea bilei. Infuzia este preparata dintr-o lingurita de coada soricelului uscata, intr-o cana cu apa clocotita. Infuzia se acopera si se lasa pentru cinci minute. Acest tip de ceai este foarte bun pentru pacientii cu gastrita hiperacida, ulcer duodenal si gastric, hepatita, greata si pierderea apetitului.

Papadie: este una dintre cele mai eficiente plante pentru drenajul hepatic si evacuarea bilei in tractul digestiv. Papadia reprezinta o cale excelenta de a stimula activitatea hepatica. Pentru o cana de infuzie se vor folosi doua lingurite de plante. Se consuma doua sau trei cani pe zi si se poate urma o dieta cu papadie proaspata in situatia in care pacientul sufera de hepatita sau dischinezie biliara.

Sunatoare: utilizarea uleiului sau ceaiului din aceasta planta va ameliora simptomele de dischinezie biliara. Infuzia este pregatita prin adaugarea unei lingurite de planta uscata si presata intr-o cana de apa fiarta. Infuzia ar trebui servita in 15-20 minute dupa fierbere. Pentru a trata vezica biliara lenesa (dischinezie biliara hipotonica), pacientul trebuie sa consume zilnic doua-trei cani de ceai neindulcit sau sa consume ulei de sunatoare dupa fiecare masa. Planta stimuleaza functia hepatica si are efecte benefice in gastrita si hiperaciditate gastrica.

Rostopasca: reduce durerea cauzata de contractiile vezicii biliare. Pacientul trebuie sa consume o cana de infuzie de rostopasca pe zi (o lingurita de planta intr-o cana cu apa clocotita).

Alte recomandari pentru dischinezia biliara:
- pentru ca dischinezia biliara poate fi stimulata de sistemul nervos, este necesar ca pacientul sa fie calm, cel putin pana la calmarea durerii.
- pacientul trebuie sa consume patru-cinci mese pe zi si sa evite alimentele cu nivel crescut de grasimi
- incetarea fumatului si incercarea ducerii unei vieti active
- pentru o depozitare corespunzatoare a bilei, este indicat ca pacientul sa stea in decubit lateral drept pentru 30 minute.
- dieta in cazul in care dischinezia biliara nu este foarte stricta. Pacientul trebuie sa evite alimentele care ii fac rau.

In situatia in care pacientul prezinta stenoza manometrica, acestuia i se face diviziunea atat a sfincterului ductului biliar cat si a celui pancreatic.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Muștele obișnuite pot transmite numeroase boli, indică un studiu
  •