Dispareunia

©

Autor: Redacția ROmedic

Dispareunia

Acest termen descrie situatia in care actul sexual este dureros, nivelul durerii putand varia de la disconfort usor pana la durere severa ce face practic imposibil actul sexual cu penetrare. Durerea poate fi ascutita, ca o arsura, surda sau intensa si poate fi resimtita in timpul si/sau imediat dupa actul sexual.

 

Durerea in timpul actului sexual poate fi superficiala sau profunda si, in covarsitoarea majoritate a cazurilor are cauza organica. Astfel, durerea superficiala poate fi determinate de o vulvo-vaginita micotica, de herpesul genital sau de o inflamatie a vestibulului vulvar. Sensibilitatea la preservative sau la spermicide poate fi de asemenea asociata cu dispareunia superficiala. Nu in ultimul rand trebuie mentionate contractiile musculare spastice (vaginismul) ca o conditie pentru dispareunia superficiala, dar si lipsa excitatiei.


In absenta unei excitatii suficiente labile mici nu se congestioneaza si pot fi antrenate catre introitul vaginal in timpul penetratiei, provocand discomfort.

Dispareunia profunda poate fi asociata cu endometrioza, cu bolile inflamatorii pelvine dar si cu lipsa unei excitatii suficiente (mult mai frecvent decat s-ar putea crede). Excitatia insuficienta poate cauza durere si disconfort prin absenta lubrifierii dar si prin absenta modificarilor caracteristice ale peretilor vaginali si uterului (alungirea peretilor vaginali si destinderea puternica a 1/3 superioare ale acestora si ridicarea uterului).


Menopauza este o conditie fiziologica deseori asociata cu dispareunia fie ea superficiala sau profunda deoarece, in absenta estrogenilor, reactia structurilor aparatului genital la excitatie este mai lenta dar si de amploare mai mica.
Durerea (ca si sangerarea) in timpul sau imediat dupa actul sexual ar trebui intotdeauna discutata cu un doctor. Tratarea eventualelor infectii poate fi rezolvarea in unele cazuri, in altele insa solutia poate fi schimbarea pozitiei sau folosirea de lubrifianti.

 

Din nefericire, atunci cind actul sexual este sinonim cu durerea se instaleaza un cerc vicios iar femeia va sfarsi prin a refuza sexul in totalitate. De aceea, odata durerea tratata va trebui rezolvata si asocierea mentala intre sex si durere. De cele mai multe ori, o buna comunicare in cadrul cuplului poate rezolva aceasta problema dar uneori poate fi nevoie de terapie sexuala.


Data actualizare: 20-12-2013 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 6786
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea sexuală după naștere - ce spun studiile
  • Dureri după contactul sexual
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum