Dispareunia

©

Autor: Redacția ROmedic

Dispareunia
Dispareunia se manifesta prin aparitia unor dureri permanente sau intermitente in timpul actului sexual. Durerea poate fi superficiala, afectand vulva si deschiderea vaginului sau profunda. Dispareunia poate surveni atat in timpul, cat si imediat dupa contactul sexual.

Dispareunia poate fi de origine psihologica sau organica. La barbati, diagnosticul de dispareunie este rar, iar dispareunia are in general cauze fizice.

Se pot distinge mai multe tipuri de dispareunie:
  • dispareunia superficiala (de penetrare) – survine la inceputul penetrarii
  • dispareunia profunda – se traduce prin durere atunci cand penetrarea este completa
  • dispareunia primara – survine inca de la prima relatie sexuala
  • dispareunia secundara – apare dupa o perioada de timp in care femeia a avut contacte sexuale fara durere si este cauzata in general de un traumatism psihologic

Dispareunia superficiala se caracterizeaza prin disconfort initial, ce survine la inceputul penetrarii. Simptomele sale sunt durere la nivelul vulvei, senzatii de arsura sau intepaturi. Cauzele sale sunt lubrifierea insuficienta, infectiile vaginale, iritatii, traumatisme sau radioterapie. Durerea profunda este mai frecventa si poate fi cauzata de bolile inflamatorii pelvine, tumori pelvine, sindromul colonului iritabil, infectiile de tract urinar sau chisturile ovariene.

Aproximativ 15% dintre femei au contacte sexuale dureroase la un moment al vietii, dar 1 – 2% dintre femei sufera cu adevarat de dispareunie. Incidenta este mai mare la femeile ce au fost in trecut victime ale unui abuz sexual.  La barbati, dispareunia este rara si are in majoritatea cazurilor cauze fizice.

Cauze

Dispareunia superficiala poate avea numeroase cauze:
  • lubrifierea insuficienta – este deseori rezultatul unui preludiu insuficient, dar poate fi cauzata si de scaderea nivelului de estrogeni dupa menopauza
  • o inflamatie sau infectie in regiunea genitala –  ce poate afecta vulva, vaginul sau glandele Bartholin
  • infectiile de tract urinar
  • herpes genital
  • diafragma sau cupola cervicala
  • reactie alergica la prezervativele din latex
  • anomalie congenitala
  • interventii chirurgicale
  • unele medicamente (antihistaminicele) determina o uscare temporara a vaginului
  • menopauza – pe masura inaintarii in varsta a femeii, mucoasa vaginala devine mai subtire, deoarece scade nivelul de estrogeni (vaginita atrofica).

Cauzele dispareuniei profunde

Cauzele psiho-sociale

Traumatisme sexuale in antecedente. Numeroase femei care au fost victime ale unui abuz sexual sufera de dispareunie. De asemenea, vaginismul este frecvent la aceste femei.
Teama, anxietatea, frica de o posibila sarcina, educatia religioasa – toti acesti factori pot impiedica excitatia, astfel incat relatiile sexuale devin dureroase.
Traumatismele fizice ale regiunii vaginale – femeile care au suferit un traumatism local sau o interventie chirurgicala devin sensibile la penetrare. Vaginismul este mai frecvent in aceste cazuri.
Depresia – poate antrena o scadere a libidoului. Aceasta cauza se intalneste la ambele sexe.
Problemele conjugale – dispareunia poate surveni la femeile ai caror parteneri sunt distanti sau neglijenti. La barbati, situatiile similare duc la disfunctie erectila (impotenta) si nu la dispareunie.

Toti acesti factori pot fi responsabili pentru relatii sexuale dureroase. Pacienta va asocia apoi durerea cu activitatea sexuala, pierzandu-si uneori interesul pentru sex.

Diagnostic

Aproximativ 40% dintre femeile cu dispareunie care apeleaza la consiliere sexuala sufera de fapt de o afectiune care le provoaca durerea. Un examen medical complet este deci necesar pentru excluderea posibilelor cauze fizice ale dispareuniei. Pentru aceasta este efectuat un control ginecologic, o ecografie si alte teste diagnostice. Printre cauzele fizice ale dispareuniei se numara infectiile, bolile cu transmitere sexuala, deficienta de estrogen si vestibulita vulvara.

Dupa excluderea tuturor cauzelor organice, este necesara o evaluare psihologica pentru identificarea posibilelor cauze psiho-sociale. Femeile care au fost in trecut victime ale unui abuz sexual sufera in general de tulburarea post-traumatica de stres.

Dispareunia primara este de obicei asociata cu o educatie strict religioasa, cu un abuz sexual in copilarie, teama de sex sau cu o prima experienta dureroasa. Dispareunia secundara survine dupa o perioada de activitate sexuala normala si este deseori rezultatul unui traumatism.

Tratament

Durerea superficiala poate fi redusa prin aplicarea locala a unui unguent cu efect anestezic. De asemenea, inainte de contactele sexuale se recomanda aplicarea unui lubrifiant, de preferinta pe baza de apa. (Lubrifiantii pe baza de ulei pot afecta dispozitivele contraceptive precum prezervativul sau diafragma). Pentru o mai buna lubrifiere vaginala, trebuie acordata mai multa atentie preludiului. Durerea profunda poate fi redusa prin adoptarea unei alte pozitii in timpul actului sexual.

Dispareunia cauzata de uscarea si subtierea mucoasei vaginale dupa menopauza poate fi tratata cu ajutorul unor creme ce contin estrogeni, in cadrul terapiei de substitie hormonala.
Inflamatia si infectia se trateaza cu antibiotice sau antifungice. In cazul unei inflamatii a vulvei (vulvita), compresele umede cu solutie de acetat de aluminiu pot fi benefice.


Tratamentul chirurgical poate include indepartarea chisturilor sau abceselor sau repararea unei anomalii anatomatice.

Daca prolapsul uterin este cauza dispareuniei, poate fi utilizat un pesar – dispozitiv asemanator unei diafragme, introdus in vagin pentru a sustine si repozitiona uterul. Utilizarea unui pesar poate reduce durerea la unele femei.

Psihoterapia de cuplu contribuie deseori la identificarea atitudinilor negative despre sex, la imbunatatirea comunicatiei intre parteneri si la rezolvarea problemelor ce pot fi implicate in aparitia dispareuniei.


Data actualizare: 06-12-2013 | creare: 24-10-2007 | Vizite: 65155
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: