ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Brasov

Putem suferi de depresie fara sa stim ?

Putem suferi de depresie fara sa stim ?
Autor: Dr. Mihalache Delia

Desi poate parea o intrebare absurda, multe persoane considera ca depresia este usor de identificat, fiind acea stare de tristete permanenta care efectiv nu cedeaza. De fapt , nu e chiar atat de simplu deoarece depresia poate sa se manifeste intr-o varietate de forme, precum :

- diminuarea capacitatii de concentrare

-indecizie

-somn fragmentat, neodihnitor sau chiar insomnie

-senzatia de oboseala permanenta, nejustificata, chiar si dupa 8 ore de somn

-pierderea interesului fata de activitatile care inainte erau placute

-irascibilitate si stari de neliniste interioara

-scaderea apetitului alimentar sau dimpotriva, castig ponderal semnificativ

-retragere sociala

-sentimente de devalorizare si auto-reprosuri exagerate

 

Nu e de mirare ca unii dintre noi se confrunta cu astfel de simptome. Traim intr-o societate moderna care ne permite sa facem multe lucruri rapid si eficient : putem acum sa calatorim intr-un timp scurt distante foarte mari, putem sa comunicam de pe canapea cu familia din cealalta parte a lumii, sa stergem si sa modificam poza in care nu am iesit bine sau sa dam un telefon si sa primim acasa mancarea noastra preferata. Totusi “viteza” cu care se desfasoara totul in jurul nostru genereaza o atmosfera incarcata de stress, in care de multe ori uitam sa ne mai dam atentie noua. Astfel, cu pasi marunti dar siguri, simptomatologia depresiva incepe sa se instaleze initial insidios, pentru ca ulterior sa atinga intensitati care ne afecteaza semnificativ  eficienta la locul de munca , comunicarea cu familia si cu cei cei dragi , chiar si stima de sine.

Poate ne bucuram astazi de faptul ca, fata de predecesorii nostrii, suntem mult mai pragmatici, mai hotarati, mai independenti dar nu realizam ca de fapt suntem si mult mai…tristi. Nu e nimic gresit in a investi timp si energie in a fi  mai buni, mai eficienti, mai bine pregatiti, atat timp cat tinem cont si de micile placeri ale vietii.  O plimbare in parc, un suc in oras cu prietenii, o carte buna sau doar un moment de liniste, departe de zgomotul strazii, pot insemna foarte mult pentru psihicul nostru.

Chiar si tehnologiile de care ne bucuram azi au un buton de pauza. Nu ezitati sa-l apasati pe al vostru!

 
Programare