ROmedic Cabinete medicale Brasov Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Brasov

Cele mai frecvente întrebări la cabinetul de psihiatrie

Cele mai frecvente întrebări la cabinetul de psihiatrie
Autor: Dr. Mihalache Delia

Cât durează o ședință / un consult la dumneavoastră? Nu am nevoie de pastile, nu sunt bolnav(ă), vreau doar să discut cu cineva de specialitate despre problemele mele.

 

În primul rând trebuie să lămurim diferența dintre medicul specialist psihiatru și psiholog/psihoterapeut.

 

Medicul psihiatru va efectua un consult medical, așa cum se efectuează la orice altă specialitate medicală : Cardiologie, Diabet zaharat și boli de nutriție, Medicină internă etc. Durata unui consult depinde foarte mult de complexitatea fiecărui caz în parte, putând să dureze de la 20 de minute până la o oră, uneori necesitând reevaluări atunci când sunt solicitate diverse alte investigații sau analize medicale suplimentare. La finalul unei consultații medicul psihiatru va pune un diagnostic iar pacientul va primi o rețetă cu tratamentul corespunzător cât și alte recomandări necesare. În cadrul cabinetului nostru puteți beneficia de un astfel de consult.

 

Psihologul sau psihoterapeutul efectuează ședințe de psihoterapie ce constau în consilierea pacientului în legătura cu diverse probleme de ordin emoțional. Aceste ședințe se desfășoară pe o durată fixă de timp, de cele mai multe ori necesitând un număr repetat de întâlniri cu psihoterapeutul pentru ca pacientul să dobândească o serie de tehnici ce îl vor ajuta să se descurce cu situația stresantă. În cazul în care pacientul necesită un tratament medicamentos, acesta nu va primi rețetă din partea psihologului , prescripțiile putând fi eliberate doar de către un medic. Cabinetul nostru se află în colaborare cu mai mulți psihologi pe care îi recomandăm pentru astfel de ședințe terapeutice.

 

Care este costul unei rețete?  Nu am nevoie de consult medical, eu știu deja ce problemă am, vreau doar o actualizare a rețetei.

 

Rețeta pentru tratamentele medicamentoase nu poate fi eliberată de către un medic decât în urma unui consult medical. Deși pacientul este mulțumit cu schema actuală de tratament și nu dorește decât continuarea lui, acesta trebuie să înțeleagă că orice tratament comportă o serie de modificări asupra organismului și totodată o serie de riscuri pentru sănătate. Acestea trebuie investigate și reevaluate periodic de către un medic întrucât o persoană fără pregătire medicală le poate rata.

 

Pot să fac o programare unui copil pentru un consult psihiatric?

 

Toate persoanele minore, sub 18 ani, trebuie consultate de către un medic specializat în Psihiatrie Pediatrica. Cabinetul nostru oferă consultații psihiatrice doar pentru adulți.

 

Ce trebuie să fac dacă am nevoie de un aviz psihiatric pentru notar/bancă ? Am peste 65 de ani și mi se solicită acest aviz pentru semnarea unor acte.

 

Persoanele peste 65 de ani care vor să cumpere sau să vândă un apartament, să facă un împrumut bancar etc.  au nevoie de un act medical prin care se specifică daca au sau nu discernământ. Acesta se stabilește de către comisia de Medicină Legală, comisie formată din doi medici psihiatri și un medic legist. Pentru mai multe detalii vă rugăm să luați legătura cu :

SERVICIUL JUD. DE MEDICINĂ LEGALĂ BRAȘOV

STR. VICTOR BABEȘ, Nr.23, BRAȘOV, JUD. BRAȘOV

TEL: 0268- 415 606

 

Ce trebuie să fac dacă vreau să încadrez în grad de handicap o persoană vârstnică/cu dizabilități ? Nu mă mai descurc să o îngrijesc singur(ă) acasă.

 

Direcția de asistență socială Brașov vă stă la dispoziție cu informații referitoare la toți pașii necesari. Vă rugăm să accesați următorul site :

 

http://www.dasbv.ro/persoane-cu-handicap/intocmirea-dosarelor-pentru-incadrarea-persoanelor-adulte-in-grad-de-handicap/documentele-necesare-intocmirii-dosarelor-privind-incadrarea-persoanelor-adulte-in-grad-de-handicap/

 

 

Cum pot obține un aviz/certificat psihiatric pentru angajare/înscriere la facultate/dosar adopție ?

 

Cabinetul nostru vă oferă o evaluare psihiatrică, cu eliberare de documente medicale, pentru toate cazurile specificate mai sus. Veți avea nevoie de o adeverința de la medicul de familie unde sunt specificate afecțiunile dumneavoastră cronice cu care sunteți in evidență (dacă este cazul). Evaluarea se poate efectua și online.

 

 

Cum se desfășoară un consult/ evaluare online ?

 

În primul rând trebuie să sunați la cabinet pentru a stabili data și ora consultului . Acesta se va desfășura prin intermediul aplicației WhatsApp în modalitate video. Nu trebuie să aveți la dispoziție decât un telefon/laptop/PC care are instalată aplicația WhatsApp și care se poate conecta la internet. În cazul în care dispuneți de diverse consulturi anterioare, investigații, analize medicale, vi se va solicita să le trimiteți sub formă de poze pe WhatsApp pentru a putea fi accesate de către medicul specialist (așa cum, de altfel, se întâmpla la un consult clasic în cabinet când prezentați fizic actele medicale).

 

Dacă aveți bilet de trimitere de la medicul de familie, va trebui să trimiteți o poză a acestuia, iar în acest caz consultul va fi GRATUIT. Dacă nu dispuneți de asigurare medicală sau bilet de trimitere, consultul se va plăti anticipat prin transfer bancar (detaliile necesare pentru efectuarea transferului vă vor fi comunicate în momentul obținerii programării) . Orice consult se va finaliza cu eliberarea unei rețete sau, după caz, cu o scrisoare medicală, adeverința, referat sau recomandare.

 

 

Ce pot să fac dacă doresc să programez un vârstnic ? Acesta este imobilizat la pat, nu reușesc să îl deplasez, nu știe/nu poate să folosească WhatsApp.

 

 

Întrucât oferim consultații online, nu trebuie sa vă deplasați în afara locuinței. În calitate de aparținător, puteți să fiți alături de pacient și să îi facilitați dumneavoastră personal accesul la acest serviciu.

 

 

 
Programare