ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină generală Medicină generală Bucuresti

Vitamina C perfuzabila

Autor: Iatco Cornelia

Terapie cu infuzie de vitamina C

   

    Absorbţia vitaminei C administrată pe cale orală nu atinge nivelul de vitamina C în plasmă, măsurat în cazuri de administrare intravenoasă. În afară de asta, s-a constatat şi faptul că vitamina C administrată pe cale intravenoasă exercită efecte toxice asupra celulelor canceroase.    

Efectul terapeutic al vitaminei C - inclusiv efectul său anticancerigen, efectul său pozitiv asupra sistemului nervos central şi asupra aptitudinilor mentale, capacitatea sa de a ameliora durerea, rolul pe care îl are în producerea energieiTratamentele cu infuzie de vitamina C în doze mari se aplică în Germania de la sfârşitul anilor 80. După publicarea rezultatelor primelor aplicaţii practice (1994, 1999 Krebs) numărul terapeuţilor care aplică cu succes tratamentul cu infuzie de vitamina C este în continuă creştere. Multe clinici aplică cu succes terapia cu infuzie de vitamina C în doze mari (clinica Habichtswald în Kassel, clinica Zimmermann în Badenweiler, Vila Medica în Edenkoben) şi sperăm că tratamentul va fi introdus în programele terapeutice ale tuturor spitalelor.

    Cercetările epidemiologice şi testele efectuate pe animale au arătat că substanţele antioxidante joacă un rol important în profilaxia bolilor cronice, de exemplu a cancerului. Teza mult discutată, despre integrarea eficientă a antioxidanţilor în tratamentul bolilor tumorale, a fost dovedită de studii publicate de-a lungul timpului. Aplicarea tratamentului suplimentar cu antioxidanţi, în cazul bolilor tumorale influenţează în mod pozitiv finalitatea tratamentului, ajutând la prelungirea vieţii şi îmbunătăţind calitatea acesteia.

Doza zilnică de vitamina C administrată pe cale orală este de 3-5 g sau mai mare, pentru prevenirea bolii în cazul persoanelor afectate şi pentru creşterea sintezei glutationului. În afară de asta, ca tratament preventiv se recomandă şi administrarea de vitamina E, beta-carotină, seleniu şi zinc.

 

    Terapia antiliberală de doze mari de vitamina C poate fi aplicată şi ca tratament suplimentar preoperator sau postoperator. Aplicarea înainte de operaţie contribuie la îmbunătăţirea stării generale a pacientului, ajută la vindecarea rănilor postoperatorii şi reduce riscul apariţiei complicaţiilor postoperatorii. Tratamentul trebuie aplicat pe cât posibil cu 4-5 zile înainte de operaţie.

    Pe lângă efectele benefice mai sus prezentate, aplicarea sa ca tratament postoperatoriu este recomandată şi din motivele următoare: - încărcarea resurselor de vitamina C ale organismului - reduce nivelul acidului ascorbic în leucocite - detoxifiere- ajută la vindecarea rănilor - prevenirea trombozei- ajută la absorbţia fierului- oferă protecţie împotriva infecţiilor - îmbunătăţeşte starea generală a pacientului- reduce riscul apariţiei complicaţiilor

 
Programare