ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină internă Medicină internă Bucuresti

INTOXICATII

Cum ne intoxicam in fiecare zi

Cutiile de bere, de suc sau vesela din aluminiu pe care o folosim in fiecare zi, fumul de tigara sau gazele de esapament pe care le inhalam vrand-nevrand... Acestea pot sta la originea intoxicarii organismului uman cu minerale toxice. Prezenta in organism a mineralelor toxice - aluminiu, mercur, cadmiu, plumb, beriliu, arsen - este determinata cu ajutorul Analizei Minerale Tisulare (AMT). Mineralele toxice provin din mediu (aer, apa, expuneri profesionale) sau alimente, sunt nocive pe de o parte prin toxicitatea propriu-zisa, iar pe de alta parte prin inlaturarea mineralelor "bune", fiziologice (calciu, fier, magneziu etc.). Carenta mineralelor fiziologice le permite celor toxice sa se acumuleze mai usor.
In organism, cele mai frecvente sunt acumularile de aluminiu, provocate de folosirea unor vase si tacamuri din aluminiu. De asemenea, cutiile de conserve, cutiile de bere sau de suc, aditivii alimentari, antiacidele gastrice pe baza de aluminiu pot sta la originea acestor intoxicatii. Chiar si vasele din lut sunt o sursa de aluminiu, pentru ca argila are un continut ridicat de silicat de aluminiu. Intoxicatiile cronice grave cu aluminiu afecteaza sistemul nervos cu efecte devastatoare: confuzie mintala, pierderea memoriei, disfunctii neuro-musculare, dureri de cap, ulcer, anemie, afectarea sistemului osos. Recent s-a descoperit ca aluminiul este implicat si in boala Alzheimer. "Pentru a diminua efectele otravirii lente vom evita ambalajele si vasele din aluminiu. Daca este descoperita acumularea de minerale toxice se se impune un tratament constand dintr-o combinatie de vitamine, minerale si extracte din plante care faciliteaza functia de detoxifiere a ficatului. In acelasi timp se prescriu o serie de chelatori orali - suplimente nutritive bazate pe antagonismele minerale. Un mineral fiziologic contracareaza actiunea nociva a mineralului toxic, ___ il scoate din locul unde s-a fixat si faciliteaza eliminarea lui. Tratamentul trebuie urmat sase luni. Apoi se repeta Analiza Minerala Tisulara pentru a vedea daca mineralul a fost eliminat", arata dr. Mirela Lacatus, medic specialist medicina de familie la Centrul Medical Dr. Tiron.
Intoxicatiile cu arsen au la origine insecto-fungicidele, substantele cu care se stropesc fructele si legumele impotriva daunatorilor. De multe ori, nu este suficienta spalarea fructelor sau legumelor pentru inlaturarea urmelor de arsen, acesta acumulandu-se in coaja. De asemenea, lemnul este tratat impotriva carilor cu substante pe baza de arsen. Printre simptomele intoxicatiilor cu arsen sunt: tulburari ale sistemului nervos (astenie, ameteala, dureri de cap), dureri musculare, tulburari dermatologice, iritatii ale mucoaselor cailor respiratorii (laringita, traheita, bronsita).
Sursa cea mai importanta a acumularilor de cadmiu in organism este fumatul activ sau pasiv, in vreme ce combustibilii, gazele de esapament ne intoxica cu plumb, iar praful atmosferic, poluantii - cu beriliu. "Mineralele toxice raman foarte mult in organism. Odata patrunse in organism, stau cateva minute in sange, apoi se fixeaza in tesuturi. Au preferinta pentru tesutul gras, pentru tesutul osos si nu pot fi determinate prin analizele obisnuite. Daca este vorba despre cantitati mari, in primele zile dupa intoxicatie, mineralele pot fi determinate prin analize de sange sau urina. Dupa aceea, ele se fixeaza in tesuturi pentru ani in sir si se elimina in cantitati mici prin firul de par. Astfel, prezenta lor poate fi determinata numai prin Analiza Minerala Tisulara", precizeaza dr. Mirela Lacatus.
La Centrul Medical Dr. Tiron a fost intreprins un studiu ai carui subiecti au fost pacientii clinicii, cu varste cuprinse intre 2 si 74 de ani. Analiza Minerala Tisulara (analiza firului de par) vine in ajutorul analizei de sange. Unii dintre subiecti nu aveau nici un simptom, altii se simteau rau, dar analizele de sange le ieseau bine. In urma analizei minerale tisulare s-au descoperit acumulari de minerale toxice. S-a observat ca in 41% dintre cazuri existau acumulari de minerale toxice. La 9% dintre subiecti, acumularile erau accentuate si era nevoie de tratament. Subiectii studiului au fost oameni normali, bucuresteni cu profesii fara risc, majoritatea avand o munca de birou. "Nu a fost vorba despre intoxicatii profesionale. In urma cu cativa ani, dupa primele analize, cei de la laboratorul italian ne-au contactat si au intrebat din ce zona miniera sau din ce zona industriala a tarii sunt trimise acele analize. Erau trimise numai din Bucuresti, de la persoane care lucrau la birou", afirma dr. Mirela Lacatus.


SPORTIVI. "Am facut o comparatie intre sportivi si sedentari in ceea ce priveste acumularile de minerale toxice. Am obtinut un raspuns la care nu ne asteptam, credeam ca prin natura activitatii lor sportivii sunt mai putin intoxicati. Dimpotriva. S-a dovedit ca si sportivii sunt afectati in aceeasi masura ca si persoanele sedentare. De ce? Pentru ca si sportivii traiesc in acelasi mediu ca si oamenii obisnuiti, mananca aceleasi lucruri, din aceleasi ambalaje, respira acelasi aer. Ba chiar, pentru ca desfasoara o activitate fizica mai intensa respira mai amplu, mai des, inhaland mai multe toxice", atrage atentia dr. Mirela Lacatus.

AUTISM. Studii recente au aratat ca in autism, un rol deosebit joaca acumularile de plumb si mercur in organism si scaderea valorilor unor minerale fiziologice (calciu, magneziu, cupru, zinc). Potrivit dr. Lacatus, in urma analizei minerale tisulare au fost descoperite unele dezechilibre minerale. Copiilor autisti li s-a recomandat un tratament cu suplimente nutritive insotit de o dieta specifica. Dupa cateva saptamani, parintii au putut observa ca micutii relationau mai bine cu cei din jur, au facut progrese in comunicare.
 
Programare