Durerea de spate dupa naștere

©

Autor:

Durerea de spate dupa naștere
Primele luni din viața unui nou-născut sunt pentru mamă o mare bucurie, dar și o perioadă plină de încercări. Se întâmplă frecvent ca o femeie să aibă varii dureri și limitări după o naștere. Circa 30% din femei raportează durerea de spate (de regulă la nivel lombar) ca un simptom neplăcut post-partum tardiv (până la 6 luni).

Durerea de spate după naștere este ori o continuare a durerii lombare din timpul sarcinii, ori este legată de către mamă de momentul nașterii sau de procedurile medicale. Cauzele durerii de spate nu sunt întotdeauna cele aparente, iar tratamentul este unul non-specific. Există însă o serie de metode pentru a preveni și ameliora durerea de spate după naștere.

Cauzele durerii de spate post-natale

În perioada sarcinii, peste jumătate din femei se confruntă cu durerea la nivel lombar. Aceasta se datorează mai multor transformări care au loc în timpul sarcinii pentru a acomoda dezvoltarea fătului:
 • Dezvoltarea anterioară a uterului împinge drepții abdominali, care își reduc semnificativ tonicitatea. Uneori, cei doi mușchi pot fi separați la nivelul liniei albe (diastazis), cu destinderea abdomenului. Deoarece mușchii posturali și cei abdominali sunt antagoniști care împreună realizează echilibrul static, o reducere a forței în drepți duce la solicitarea excesivă a mușchilor de la nivel lombar.
 • Uterul împinge, totodată și înspre posterior. Aici, vasele și nervii pot fi comprimate, cauzând dureri în regiunea lombară.
 • Modificarea centrului de greutate datorată kilogramelor în plus poate duce la posturi vicioase prelungite.
 • Creșterea în greutate într-o sarcină normală este între 11 și 15 kg. Această greutate adăugată trebuie susținută într-o perioadă scurtă de către coloana lombară și mușchii de la acest nivel.
 • Relaxina este un hormon secretat în perioada sarcinii care are rolul de a pregăti regiunea pelvină pentru naștere. Acesta crește laxitatea ligamentelor și a articulațiilor și poate afecta și coloana vertebrală.

Majoritatea femeilor se așteaptă ca, odată cu nașterea, aceste dureri și modificări să dispară instant. Deși nașterea aduce cu sine o importantă scădere în greutate, toți ceilalți factori vor fi în continuare prezenți pe o perioadă de săptămâni sau chiar luni.

În perioada care urmează sarcinii, durerea de spate poate apărea sau poate fi perpetuată din următoarele motive:
 • Mama este atât de concentrată pe nou-născut, încât nu observă că adoptă posturi greșite. În special când este vorba despre mamele care alăptează, acestea tind să stea aplecate mai mult timp în poziții incomode pentru a reuși să-și hrănească sugarul.
 • Deseori o proaspătă mamă va realiza eforturi mari de ridicare (nou-născut, cărucior, rucsac) fără a fi atentă la mișcările corecte pentru a nu leza coloana vertebrală. Chiar dacă 4-5 kg, cât are nou-născutul, nu pare o greutate mare, în luna a 6-a vor fi 7-8 kg, iar până la un an, copilul va atinge 10 kg. Ridicarea acestei greutăți chiar și de 50 de ori pe zi poate avea un impact semnificativ asupra spatelui, mai ales dacă mișcarea este realizată incorect.
 • Nu se întorc la greutatea normală în primele luni după sarcină. Acest surplus de kilograme solicită coloana.

Persoane cu risc crescut

Deoarece cauzele durerii de spate post-partum sunt incomplet cunoscute, nu se pot delimita net grupele populaționale cu risc. Totuși, unele studii au remarcat o corelație între durerea de spate după naștere și următorii factori legați de mamă:
 • Statura joasă
 • Greutatea crescută
 • Existența durerii înainte de sarcină
 • Vârsta tânără.

Nașterea naturală

În cazul nașterii naturale, durerea de spate nou-instalată poate fi datorată efortului din timpul travaliului. În această perioadă, circa un sfert dintre femei raportează durere intensă la nivel lombar. Unul dintre motive poate fi poziționarea anormală a fătului în timpul nașterii, care apasă pe osul sacrum al mamei. Un travaliu lung și dificil va suprasolicita numeroase grupe musculare din organism. Menținerea unor poziții timp de minute sau ore (în șezut sau culcată pe spate) poate duce la dureri de spate persistente.

Dacă a fost folosit forcepsul pentru a facilita nașterea, poate exista o durere acută la nivelul coccisului. Rar, osul coccigian poate fi chiar fracturat în urma folosirii forcepsului, iar durerea să fie intensă. Aceasta va dispărea în câteva luni, iar fractura nu se tratează medical. Este bine ca o femeie având aceste simptome să informeze medicul despre existența lor, pentru a exclude alte cauze și a monitoriza vindecarea.

Injecția epidurală și cezariana

Mult timp s-a considerat ca există o relație de cauzalitate între injecția epidurală și durerea de spate post-partum. Acum, consensul este că anestezia epidurală poate induce durere lombară accentuată în prima zi, datorită traumei mecanice, dar aceasta nu va persista mai mult de câteva zile. Numeroase studii au infirmat legătura între anestezia epidurală și durerea de spate persistentă. Acest lucru este important pentru a nu trece cu vederea o durere importantă ca fiind pe seama epiduralei.

Majoritatea studiilor infirmă o legătură directă între operația de cezariană și durerea de spate nou instalată. Teoretic, durerile ar putea apărea datorită scăderii forței în mușchii abdominali, dar acest lucru nu ar trebui sa dureze mai mult decât perioada de vindecare completă (6-8 săptămâni).

Recomandări pentru a preveni sau reduce durerea

Deși poate nu s-a ajuns la un conses în ceea ce privește etiologia durerii de spate post-partum, există numeroase modalități care pot preveni instaurarea sa, sau o pot ameliora.

Postura corectă

Pentru a preveni sau a nu accentua o durere de spate, este necesară atenția față de postura și mișcările protective pentru coloană. Sfaturi utile includ:
 • În mod ideal, o mamă ar trebui să se întoarcă la greutatea anterioară la 2-3 luni de la naștere. Sportul poate fi început în 1-2 săptămâni pentru mamele care au născut natural și după 6 săptămâni, pentru cele care au suferit o operație cezariană (și după acordul specialistului).
 • Atunci când alăptează, mama trebuie să aducă nou-născutul la sân și să se sprijine pe spate, nu să se aplece înspre acesta. Uneori este necesară menținerea poziției de alăptat mai mult timp, de aceea se recomandă un scaun cu spătar în locul unei canapele sau fotoliu moale.
 • Pentru a distribui greutatea uniform, nou-născutul poate fi transportat folosind un port-bebe (sau „marsupiu”). Copilul nu trebuie ținut pe șold, pentru a nu suprasolicita mușchii lombari de pe partea opusă. Când împinge căruciorul, mama trebuie să își mențină spatele drept.
 • Pentru a ridica nou-născutul (sau orice altă greutate) mișcarea corectă este de îndoire a genunchilor, niciodată de aplecare. În plus, cu cât greutatea este mai aproape de corp, cu atât coloana suferă mai puțin.
 • Când este folosit scaunul special pentru hrănit, tăvița sa trebuie înlăturată înainte de a scoate sugarul. Altfel, se realizează un efort de ridicare peste unghiul comod mamei.
 • Plasarea copilului în scaunul special pentru mașină trebuie realizată din interiorul mașinii, îngenunchind pe bancheta din spate, nu din afară, într-o poziție incomodă.

Exerciții utile

După naștere, primele exerciții utile sunt cele ușoare, care acomodează corpul cu un grad mic de efort. Cea mai simplă formă de mișcare, care poate fi inițiată la câteva zile după orice fel de naștere, este mersul pe jos. După câteva săptămâni, efortul ușor aerob poate fi reprezentat de înot, care va întări mușchii spatelui, fără a pune presiune pe oase și articulații.

După ce perioada de vindecare este încheiată, proaspăta mamă poate face exerciții de întărire a mușchilor din zona abdominală și cea lombară. Cele mai simple sunt:

Înclinarea pelvină

Cu spatele lipit de podea și genunchii îndoiți, ridicați abdomenul, în timp ce expirați. În acest timp, șoldurile trebuie să rămână fixe pe podea, astfel încât mișcarea va fi una subtilă, de rotire a bazinului spre anterior.

Exerciții izometrice

Acestea tonifiază grupele musculare fără a pune presiune asupra articulațiilor. Se realizează pur si simplu contractând anumite grupe musculare timp de 5-7 secunde și repetând mișcarea de 5-10 ori și de 3 ori pe zi.

Stretching

Pentru a recăpăta flexibilitatea și tonusul în articulații, ligamente și mușchi, exercițiile de stretching trebuie realizate constant. Deoarece bazinul și coloana sunt încă instabile în primele săptămâni după naștere, se recomandă exerciții comode, până la punctul în care simțiți întinderea mușchiului. În acest tip de exerciții, cheia este gradarea nivelului de dificultate în funcție de cum vă simțiți.

Măsuri generale

Acestea pot ameliora simptomele durerii lombare, deși nu vor trata cauza. Eficiente pot fi compresele calde, dar unele femei găsesc alinare de la pachetele cu gheață (care trebuiesc învelite într-un prosop). Băile calde ajută la relaxarea mușchilor, dar și la evadarea din stresul pe care îl înfruntă o proaspătă mamă. Masajul, în special cel realizat de un profesionist, poate calma mușchii dureroși și tensionați. Cum greutatea inadecvată adaugă la riscul de durere de spate post-partum, este importantă reducerea greutății prin sport și o dietă sănătoasă.

Tratament medical

În cazul în care durerea persistă, iar medicul nu descoperă o altă cauză, poate fi utilă o cură de balneofiziokinetoterapie. Metode specifice precum aplicațiile cu parafină, stimulare electrică, masaj și exerciții fizice pot anula simptomele dureroase. În plus, o echipă de specialiști vă poate sublinia greșelile de postură și recomanda exerciții specifice, pentru a evita re-apariția durerii.

Medicația antalgică și antiinflamatorie poate fi folosită pentru ameliorarea simptomelor, dar nu reprezintă o rezolvarea a cauzei. Ea este cea mai utilă în corelație cu corecția posturală și exercițiile fizice. În plus, este bine ca mamele care alăptează să consulte medicul în legătură cu medicația pe care intenționează să o administreze.

Data actualizare: 02-05-2020 | creare: 27-06-2013 | Vizite: 44235
Bibliografie
1. Post Partum Back Pain Causes and Prevention – Guilford Orthopaedic and Sports Medicine Center, link: https://guilfordortho.com/postpartumbackpain.htm
2. Back Pain in Pregnancy – WebMD, link: https://www.webmd.com/baby/guide/back-pain-in-pregnancy
3. Postpartum back pain: How to get relief – Babycenter, link: https://www.babycenter.com/0_postpartum-back-pain-how-to-get-relief_1152191.bc
4. Preventing Back Pain: Tips for New Moms - OrthoInfo, American Academy of Orthopaedic Surgeons, link: https://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00264
5. Factors associated with back pain after childbirth - Breen TW et co, PubMed, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8042807
6. Back Labor - American Pregnancy Association, link: https://americanpregnancy.org/labornbirth/backlabor.html
7. About back pain after the birth – birth.com.au, link: https://www.birth.com.au/Back-pain-after-birth/About-back-pain-after-the-birth-
8. Epidural anaesthesia and low back pain after delivery: a prospective cohort study - Alison Macarthur, fellow in anaesthesia, et al., BMJ, link: https://www.bmj.com/content/311/7016/1336
9. Does caesarean section negatively influence the post-partum prognosis of low back pain and pelvic pain during pregnancy? - Department of Clinical Science, Obstetrics and Gynaecology, Department of Public Health and Clinical Medicine, Epidemiology and Public Health Sciences, Umea University, Sweden, PubMed, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2198879/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum